Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rast temperature
  • 08.03.2020. 15:00

Visoke temperature i insekti, biljkama predstavljaju dvostruke probleme

Istraživač Nathan Havko, uzgajao je paradajz pri normalnim temperaturama i u komori gdje je temperatura bila 38 °C te je pustio gusjenice da ih napadnu. Rezultati su ga iznenadili.

Foto: Flickr/OakleyOriginals (ilustracija)
  • 175
  • 16
  • 0

Državni Univerzitet Michigen sproveo je istraživanje na biljkama paradajza, gdje su željeli otkriti zbog čega urodi sve više propadaju, a rezultati su pokazali da su dva faktora u igri koji se međusobno nadopunju. Kao prvi su naveli insekte, a kao drugi visoke temperature. Naime, kako temperature sve više rastu, štetočinama se metabolizam ubrzava i oni traže više hrane, a što posljedično pospješuje i njihovo razmnožavanje, piše sciencedaily

Biljke imaju odbrambeni mehanizam, ali...

"U ovom trenutku se jako malo zna kako biljke reaguju na ova dva faktora, a mi smo daljim ogledima pokušali otkriti. Neke biljke imaju odbrambeni mehanizam, kao što je to na primjer kod napada gusjenica, gdje one proizvode hormon Jasmonate ili kako ga još neki nazivaju JA. Ovaj hormon "kaže" biljci da krene s proizvodnjom odbrambenih jedinjenja kako bi spriječio gusjenicu.“, kaže univerzitetski profesor Gregg Howe.

Potvrđena pojava visoko virulentnog virusa paradajza

Jedno od istraživanja pokazalo je i da se štete na urodu povećavaju za 10 - 25% uslijed povećanja temperature za 1°C.

No, pregrijani usjevi imaju nekoliko načina da se ohlade. Dižu lišće dalje od vrućeg tla, a takođe se i "znoje" otvaranjem svojih puči - sličnih porama na koži - te obavljaju transpiraciju, isparavanje vode kako bi se ohladile. 

Hormon koji ispuštaju, negativno djeluje na njih

Naučnici su otišli i dalje. Naime, Nathan Havko, istraživač u laboratoriji Howe, uzgajao je paradajz pri normalnim temperaturama i u komori gdje je temperatura bila 38 °C te je pustio gusjenice da ih napadnu. "Bio sam iznenađen kada sam ušao u komoru i vidio rezultate. Tu su pod visokim temperaturama gusjenice jako narasle, a od biljaka skoro ništa nije ostalo. Čim im je toplije, biljke proizvode više hormona, no u ovom slučaju im čak ni on nije pomogao. Čak šta više, dogodio se kontra efekt. Što ga više biljka ispušta, smanjuje joj se mogućnost za hlađenje“, objasnio je Havko.

Moljac paradajza: Gusjenice mogu u potpunosti uništiti usjev

Biljke najvjerovatnije zatvaraju svoje pore kako bi prestale gubiti vodu iz oštećenih dijelova, ali na kraju ih ošteti toplotni udar. Moguće je čak i da su gusjenice lukave te naprave dodatnu štetu kako bi se pore listova zatvorile što će ubrzati uvenuće, a povećati razvoj insekata.

Kao posljedica svega javlja se slabljenje fotosinteze, a Havko kaže da ukoliko se temperature i dalje budu samo povećavale to nikako neće biti dobro ni za jedan usjev, ali i za ljude koji od njih žive.

Foto: Servis Flickr licenca CC


Tagovi

Državni univerzitet Michigen Istraživanje Uzgoj paradajza Insekti Visoke temperature Puči Hormon JA Fotosinteza Jasmonate


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.