Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti paradajza
  • 29.07.2021. 12:00

Uočen virus bronzavosti paradajza, masovna pojava tripsa veći problem?

Paradajz je povrtarska vrsta koju TSWV najviše napada i po simptomima ispoljenim na listovima u vidu bronzane boje, virus je i dobio ime.

Foto: Depositphoto/budabar (ilustracija)
  • 364
  • 479
  • 0

Uzgoj paradajza u zaštićenom prostoru zahtijeva i redovno kontrolisanje plastenika, ali i kontrolu zdravstvenog stanja usjeva u objektu, kako bi se na vrijeme spriječila masovnija pojava raznih štetočina, kao i potencijalnih infekcija. 

U pojedinim je plastenicima moguće uočiti na pojedinim biljkama pojavu simptoma virusa bronzavosti paradajza (Tomato spotted wilt virus – TSWV).  

Znaci zaraze registrovani su u zasadima gdje je brojnost tripsa bila zabrinjavajuća, a simptomi prisustva te štetočine lako uočljivi na velikom broju usjeva.

"Tamo gdje nije odrađena odgovarajuća zaštita biljaka od tripsa - od kojih su neke vrste vektori virusa bronzavosti paradajza, došlo je do javljanja simptoma tog virusa mjestimično i na paradajzu", navodi Dejan Mujakić, iz Poljoprivredno stručne savjetodavne službe u Vranju.

Tripsi kao glavni prenosioci virusa

Trips je štetni insekt i ima više generacija u toku jedne godine. On je takođe prenosilac virusa, koji može da bude unesen u njegov organizam jedino u stadijumu larve. Odrasla jedinka je virulentna i može dalje da prenosi i širi pomenuti virus. 

Prema riječima stručnjaka, odrasli insekti su tokom čitavog svog života zaraženi dok se na njihovo potomstvo, virus bronzavosti ne prenosi. Do sada je opisano osam vrsta koje su njegovi vektori, a među njima je ekonomski najznačajnija - Frankliniella occidentalis.

Paradajz je povrtarska vrsta koju TSWV najviše napada i po simptomima ispoljenim na listovima u vidu bronzane boje, virus je i dobio ime.

Na mladim i zelenim plodovima pojavljuju se nekrotični prstenovi i fleke zbog čega plod i poprima nepravilan oblik. Na zrelom povrću formiraju se koncentrične prstenaste pjege, tačnije blijedocrvena, bijela ili narandžasto obojena mjesta, oivičena tim prstenovima. U većem broju slučajeva javlja se i neravnomjerno sazrijevanje plodova pa takav paradajz gubi na tržišnoj vrijednosti. 

Proizvodnja zdravog rasada najvažnija

Stručnjaci savjetuju kao obavezne preventivne mjere redovan pregled usjeva na prisustvo tripsa metodom otresanja na bijelu podlogu, zatim suzbijanje te štetočine upotrebom nekog od registrovanih preparata. Pored toga, preporuka je i uništavanje biljaka na kojima su uočeni simptomi virusa, kao i uklanjanje korova i oko plastenika zato što su korovske vrste "rezervoari virusnih oboljenja i vektora", kaže ovaj vranjanski stučnjak. 

Prilikom upotrebe hemijskih mjera zaštite, obavezno je poštovati karencu. 

Bronzavost paradajza - toplo vrijeme pogoduje širenju virusa

Podsjetimo, suzbijanje počinje preventivno, u proizvodnji zdravog rasada pa ga zbog toga treba tretirati insekticidima protiv tripsa još u ranim fazama. Od preparata mogu da se primjene oni na bazi aktivne materije spinosad.

Sa upotrebom hemijskih sredstava treba početi kada je rasad veličine pet do osam centimetara. Na otvorenom polju, tretirati biljke nakon rasađivanja i kada se primjete prve jedinke tripsa. Od koristi može da bude i uništavanje biljnih ostataka i korovskih vrsta, kao i gajenje otpornih sorti.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Uzgoj paradajza Bolesti paradajza Virus bronzavosti paradajza Tripsi Dejan Mujakić Zdrav rasad Insekticidi


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.