Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plamenjača paradajza
  • 31.08.2021. 10:00

U narednim danima tretirajte paradajz protiv plamenjače, najbolje sodom i mlijekom

U narednih dan do dva proizvođači paradajza trebalo bi da tretiraju stabljike na otvorenom polju i u plastenicima protiv gljivice Phytopthora infestans, prouzrokovača plamenjače ovog povrća.

Foto: Depositphotos/marsan
  • 2.955
  • 315
  • 0

Jesen se kalendarski bliži ali će biti još toplih i sunčanih dana što će da stvori idealne uslove za novi napad plamenjače paradajza. U pitanju je najdestruktivnija bolest ove kulture i vrlo brzo može da uništi kompletnu stabljiku i zasad. Napada i sortu čeri.

Voli rosu i vlagu

To se naročito dešava nakon padavina kada naglo otopli, kao što je slučaj sa posljednjom kišom koja je padala tri dana i nije bilo moguće obaviti zaštitu tokom tog perioda. Čak i proizvođači koji su prskali povrće prije kiše trebalo bi da obavezno ponove tretiranje.

Gljivica najviše voli noćne temperature od 12 do 15 stepeni Celzijusa, kao i one dnevne od 20 do 25C°. Takođe voli i rosu, zato navodnjavanje ne bi trebalo da se obavlja u večernjim satima. Bolje je rano jutarnje i to sistemom kap po kap.

Infekcija se brzo širi i ako se paradajz folijarno kvasi vodom. Rane nastale otkidanjem plodova, zaperaka ili grana, kao i vlaga koja nastaje dodirivanjem grana, odnosno, stabljika isto tako su povoljne za širenje patogena.

Spriječite prenos na gornje etaže stabljike

Krajem ljeta mnogi proizvođači se iznenade brzim propadanjem usejva. Uz plamenjaču, problem pravi i bakterioza paradajza kao i crna pjegavost koje su takođe česta oboljenja u zasadima.

Vlaga pogoduje širenju patogena (Foto: B. Kecman)

U ovoj godini, koja je bila naopaka u svakom smislu, sa periodima hladnog i vlažnog vremena koje nije dozvoljavalo sazrijevanje ovog povrća, kao i sušnim i sparnim razdobljima (zbog čega je dolazilo do mirovanja stabljika koje nisu mogle normalno da funkcionišu), bilo je ipak moguće obaviti zaštitu protiv bolesti.

Ako se simptomi plamenjače pojave na donjim listovima u vidu svijetlo - zelenih pjega koje požute, a na kraju posmeđe, najvažnije je da se što prije, biljka oprska kako bi se spriječilo prenošenje na gornje listove i plodove koji potamne na vrhu i postanu truli. Često se pojavi i bijela - micelijumska prevlaka.

Mlijeko, soda, sirće i lumbrihumus

Ako želite da koristite hemijska sredstva, odnosno pesticide, obratite pažnju na karencu preparata. Ako ne želite, uradite tretmane sa domaćim, nekuvanim, mlijekom, koje zaista ima efekta, naročito ako se kombinuje sa sodom bikarbonom. Dovoljna je velika supena kašika sode i jedan litar mlijeka u osam do 10l vode. I ove godine navedena kombinacija je, na ličnom primjeru, dala odlične rezultate.

Znakova oboljenja ima i mjestimično po plodovima. Možete upotrijebiti, zajedno sa sodom i mlijekom, sirće sa devet ili 11 procenata alkohola, za zaštitu od insekata, u koncentraciji jedan litar na 50 ili 70l vode. Pun efekat ovakve preventive, dobije se kada se sve zajedno pomiješa i doda lumbrihumus. Kilogram lumbrihumusa otopi se u 10l vode i odatle se, nakon što odstoji dva do tri dana, sipa jedan litar te tečnosti u 10l vode. Neće biti ni bolesti ni štetočina.


Fotoprilog


Tagovi

Plamenjača paradajza Bolesti paradajza Zaštita paradajza Lumbrihumus Soda bikarbona Sirće


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]