Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Sjetva graška
 • 08.02.2024. 07:30

TOP pet sorti graška i savjeta za proljetnu sjetvu

S obzirom na dugoročnu vremensku prognozu, sa sjetvom je najbolje pričekati kraj februara, početak marta

Foto: Depositphotos/ksena32
 • 134
 • 21
 • 0

Grašak je jedan od biljnih vrsta s čijom sjetvom krećemo u rano proljeće. On niče već kod temperature 4-6 °C, a idealna temperatura za nicanje je 15-16 °C. Mlade biljke podnose i do -6 °C. Za rast treba sunčanu poziciju i ne uspijeva dobro u hladu.

Dok uvjeti ne budu idealni, vi pripremite sjeme, gredicu, potpornje i ostalo što je potrebno za uspješnu proizvodnju. Kod odabira sjemena svakako čitajte upute na vrećici ili kutiji. Je li riječ o ranoj, srednje ranoj ili kasnoj sorti. 

Šta znači kada je sorta rana ili kasna?

Je li niska ili visoka sorta koja će zahtijeva potporu. Je li sjeme tretirano ili ne. 

TOP 5 sorti graška

Našem području najčešće su u prodaji sorte:

 1. Mali Provansalac koji je vrlo rana sorta, dozrijeva za branje za 65 dana. Stabljika mu je niska, 40 do 50 cm, ne treba potporu. Mahune su mu krhke, kratke sa 7 do 8 okruglih zrna srednje veličine. Lako se čisti.  
 2. Čudo Amerike je rana sorta, također dozrijeva za 65 dana. Niska je, stabljike visine 40-50 cm. Daje oko 10 zrna plosnatog oblika 
 3. Čudo Kelvedona je srednje rana sorta koja dozrijeva za 70 dana. Njegova je stabljika nešto viša, do 60 cm i uz njega se preporuča staviti potporu. 
 4. Telefon je srednje kasna sorta vegetacije 85 do 90 dana. Doseže visinu od 160 do 180 cm i potreban mu je oslonac. Mahune su duge 11-12 cm, a zrna naborana. 
 5. Grašak šećerac, kako mu i ime kaže, ima slatko zrno. Visok je do 150 cm, a sjeme mu je veliko i naborano. Mahune su duge, široke i plosnate i mogu se brati prije dozrijevanja zrna te koristiti u varivima. Sije se nešto kasnije od običnog. 

TOP 5 savjeta

Iako se grašak ne čini kao zahtjevna kultura, evo pet najvažnijih savjeta:

 1. Ako nije dovoljno toplo, sjeme će u hladnoj i mokroj zemlji bolovati te gubiti energiju za rast. Bolje je pričekati dvije, tri sedmice za sjetvu. Ne brinite, dostići će na vrijeme. 
 2. Ostavite dovoljan razmak između redova jer ćete ga morati okopati i zagrnuti ili, ako se odlučite samo malčirati, on će se povijati na stranu pa je moguće da se biljke međusobno zapetljaju što će otežati berbu. Zrno se sije na dubinu od oko 5 cm, u razmaku od 2 do 3 cm. 
 3. Čim ga posijete, najbolje je prekriti ga zaštitnom mrežom ili pak postaviti gušće grane iznad njega jer postoji mogućnost da zrno iščeprkaju ptice, a vrane su u tome prave majstorice. Kada poraste na oko 5 cm, možete ukloniti grane. No, možete ih i ostaviti pa će se biljka penjati na njih. U tom slučaju će vam biti otežano okopavanje. 
 4. Ovom povrću nije potrebna gnojidba azotom, bilo da je riječ o mineralnom ili prirodnom gnojivu. Štaviše, ona će ga učiniti osjetljivim na bolesti i nametnike. Naime, na njegovom se korijenu nalaze kvržice s azotnim bakterijama pomoću kojih veže azot iz zraka u oblik koji je pristupačan biljci. Čak ostavlja zalihe u tlu za sljedeći usjev pa se nakon njega preporučuje sijati paradajz, tikvice, papriku i drugo plodovito povrće. 
 5. Dobri susjedi graška su salata, kupus, mrkva, krastavac i komorač.  

Koji grašak vi najčešće sijete? Imate li kakav trik? Pišite nam u komentaru ispod teksta. 


Povezana biljna vrsta

Grašak šećerac

Grašak šećerac

Engleski naziv: Sugar pea, Sweet peas | Latinski naziv: Pisum sativum L. convar. saccharata

Grašak šećerac vrlo je prijatnog okusa i predstavlja desertnu namirnicu. Mahuna graška šećerca nema pergamentnog sloja, koji se kod drugih mahuna nalazi s unutarnje strane i čini... Više [+]

Tagovi

Sjetva graška Uzgoj graška TOP 5 Sorte graška Sajveti za sjetvu Čudo Amerike Mali provansalac Grašak telefon Grašak šećerac


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.