Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krompirova zlatica
  • 13.05.2018. 07:30

Suzbijanje krompirove zlatice obavite u stadijumu larve

Larve prave najveći problem, jer grickaju listove. Za kratko vrijeme se mogu toliko namnožiti da izazovu potpuni golobrst.

Foto: Bigstockphoto/MegSopki
  • 13.406
  • 720
  • 0

Na usjevima krompira ovih se dana može uočiti imago krompirove zlatice, kao i položena jaja sa naličju lista. Ovaj insekt (Leptinotarsa decemliniata) iz grupe tvrdokrilaca najveću štetu pravi na krompiru, ali i na paradajzu i plavom patlidžanu.

Ciklus razvoja krompirove zlatice

Odrasle jedinke hrane se dopunski vrlo kratko i ne nanose velike štete.  One polažu jaja, a razvoj traje od pet do 15 dana, zavisno od temperature. Iz jaja se pile narandžasto-crvene larve, čiji stadijum traje od 14 do 21 dan. One prave najveći problem, jer grickaju listove. Za kratko vrijeme se mogu toliko namnožiti da izazovu potpuni golobrst. Larve se presvlače nekoliko puta i odlaze u zemljište, a poslije desetak dana pojavljuju se novi odrasli insekti.

Suzbijanje krompirove zlatice

Kako navodi stručni saradnik za zaštitu bilja dipl.inž. Žaklina Mladenović, primjenom plodoreda može se spriječiti masovna pojava krompirove zlatice. Takođe, kada su manje površine u pitanju, imaga se mogu sakupiti ručno. Ipak, pri masovnoj pojavi moraju se primijeniti insekticidi.

Pripravcima od povrća zaštitite drugo povrće i ostalo bilje

"Veoma je važno odrediti pravi termin suzbijanja. Pogrešno je primijeniti insekticid za suzbijanje odraslih insekata. To se radi samo u slučaju jačeg napada. Krompirova zlatica se suzbija u stadijumu larve, kada je i najosetljivija na insekticide", objašnjava Mladenovićeva. 

Dodaje da je prag štetnosti prisustvo četiri larve na deset biljaka. Tada se obavlja prvo tretiranje. Ono je opravdano ako je ispiljeno 40%-50% larvi.

Prirodno suzbijanje krompirove zlatice

"Krompirova zlatica vrlo brzo razvija rezistentnost na insekticide. Zato za suzbijanje treba koristiti insekticide novije generacije. Postoji veliki broj različitih insekticida registrovanih za suzbijanje krompirove zlatice od kojih su najpoznatiji: Mospilan, Match, Actara, Calypso, Tonus, Confidor, Fastac, Decis, Talstar i tako dalje", kaže Žaklina Mladenović.


Tagovi

Krompirova zlatica Žaklina Mladenović Insekticidi Prirodno suzbijanje Larve krompirove zlatice


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.