Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalendar radova
  • 03.10.2018. 11:00

Šta se radi u oktobru - priprema povrća za zimu

Oktobar je vrijeme za završetak berbe povrća, vađenja i skidanja, i spremanje za zimu.

Foto: Bigstock / dolgachov
  • 1.996
  • 93
  • 0

Ukoliko ste pratili uputstva i pridržavali se kalendara radova u polju, u oktobru bi trebali uživati u rezultatima svog truda.  Ali, još uvijek za poljoprivrednike odmora nema, jer vrijeme je za berbu povrća - vađenje i skidanje. Oktobar je vrijeme za završetak ovih poslova i spremanje povrća za zimu.

Korijenasto i nadzemno povrće

Sada je idealno vrijeme za vađenje korijenastog povrća. Znači, u ovom periodu vade se mrkva i cikla, kao i bijela zelen, paštrnak, a takođe i bijele i žute rotkve. Korijenasto povrće najbolje bi bilo vaditi u popodnevnim satima, ali kada je zemlja vlažna

Ako ste posijali i nadzemno povrće, uživat ćete u zelenoj salati, špinatu, kupusu i blitvi. Savjetuje se da ovo zeljasto povrće berete tokom jutarnjih ili kasnih popodnevnih sati. Branje u ovom period doprinjet će da povrće ostane svježe i neće se sparušiti.  

Priprema povrća za zimu

Ovo je mjesec i pripreme povrća za zimu. Dosta vrsta lisnatog povrća može preživjeti i prezimiti u bašti, a ni snijeg im ne smeta, pa ih i tada možete obrati. Slobodno možete ostaviti u bašti kelj, raštiku, zimsku salatu i poriluk. Njih možete prekriti i sijenom ili slamom, jer štite od zimskog mraza, odnosno smrzavanja biljaka.  Kelj i zelje treba obavezno vaditi sa korijenom i tako zajedno staviti u ostavu ili podrum.

Peršin, zelen i paštrnak mogu takođe prezimiti u bašti, ali postoji opasnost da će ih umjesto vas pojesti štetočine, poput miševa i voluharica. Zato bi bilo najbolje da svo korijenasto povrće povadite i stavite ga u trap, koji se pravi krajem ovog mjeseca.

Trapljenje - najzdraviji način čuvanja povrća zimi

Grašak, mahune, tikvice i bundeve, možete da stavite u zamrzivač, ali bi bilo poželjno da ga prije toga probarite (osim tikvice i bundeve). Kornišone, možete ukiseliti.   

Najvažnija pravila za izradu domaće zimnice

Paradajz je pri kraju, pa ukoliko ga niste obrali, uradite to obavezno i napravite sok, koji je odličan kao dodatak jelima, ali i za piće. U slučaju da nije dozrio, možete ga ubrati i ostaviti na suncu, ili ga obraditi na druge načine. 

Kako iskoristiti nedozreli, zeleni paradajz?

Papriku možete staviti u zamrzivač, ispeći ju ili ukiseliti. 
Luk je najbolje uplesti u vijence ili ga staviti u manje mrežaste vreće i ostaviti na prozračno i suho mjesto.
Krompir, ako nije u trapu, treba svake nedjelje prevrtati, jer se na taj način usporava izbijanje klica.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cijele godine, u svježem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Oktobar Radovi u bašti Povrće Korijenasto povrće Lisnato povrće Mahune Paradajz Paprika Trap


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.