Oktobar je vrijeme za završetak berbe povrća, vađenja i skidanja, i spremanje za zimu.
Ukoliko ste pratili uputstva i pridržavali se kalendara radova u polju, u oktobru bi trebali uživati u rezultatima svog truda. Ali, još uvijek za poljoprivrednike odmora nema, jer vrijeme je za berbu povrća - vađenje i skidanje. Oktobar je vrijeme za završetak ovih poslova i spremanje povrća za zimu.
Sada je idealno vrijeme za vađenje korijenastog povrća. Znači, u ovom periodu vade se mrkva i cikla, kao i bijela zelen, paštrnak, a takođe i bijele i žute rotkve. Korijenasto povrće najbolje bi bilo vaditi u popodnevnim satima, ali kada je zemlja vlažna.
Ako ste posijali i nadzemno povrće, uživat ćete u zelenoj salati, špinatu, kupusu i blitvi. Savjetuje se da ovo zeljasto povrće berete tokom jutarnjih ili kasnih popodnevnih sati. Branje u ovom period doprinjet će da povrće ostane svježe i neće se sparušiti.
Ovo je mjesec i pripreme povrća za zimu. Dosta vrsta lisnatog povrća može preživjeti i prezimiti u bašti, a ni snijeg im ne smeta, pa ih i tada možete obrati. Slobodno možete ostaviti u bašti kelj, raštiku, zimsku salatu i poriluk. Njih možete prekriti i sijenom ili slamom, jer štite od zimskog mraza, odnosno smrzavanja biljaka. Kelj i zelje treba obavezno vaditi sa korijenom i tako zajedno staviti u ostavu ili podrum.
Peršin, zelen i paštrnak mogu takođe prezimiti u bašti, ali postoji opasnost da će ih umjesto vas pojesti štetočine, poput miševa i voluharica. Zato bi bilo najbolje da svo korijenasto povrće povadite i stavite ga u trap, koji se pravi krajem ovog mjeseca.
Grašak, mahune, tikvice i bundeve, možete da stavite u zamrzivač, ali bi bilo poželjno da ga prije toga probarite (osim tikvice i bundeve). Kornišone, možete ukiseliti.
Paradajz je pri kraju, pa ukoliko ga niste obrali, uradite to obavezno i napravite sok, koji je odličan kao dodatak jelima, ali i za piće. U slučaju da nije dozrio, možete ga ubrati i ostaviti na suncu, ili ga obraditi na druge načine.
Papriku možete staviti u zamrzivač, ispeći ju ili ukiseliti.
Luk je najbolje uplesti u vijence ili ga staviti u manje mrežaste vreće i ostaviti na prozračno i suho mjesto.
Krompir, ako nije u trapu, treba svake nedjelje prevrtati, jer se na taj način usporava izbijanje klica.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autor