Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paradajz
  • 07.09.2016. 08:00

Kako iskoristiti nedozreli, zeleni paradajz?

Na biljkama paradajza ostaju zeleni plodovi koji se mogu iskoristiti. Plodove koji su dostigli odgovarajuću veličinu ostavimo da dozore, a plodove manjih dimenzija preradimo u zimnicu.

Foto: Pixabay.com
  • 7.582
  • 336
  • 0

Na kraju sezone na biljkama paradajza ostaju nezreli plodovi. Ove plodove je potrebno obrati, jer tokom kasne jeseni neće stići sazreti. Ukoliko prevlada kišno i hladno vrijeme ove plodove može uništiti Phitophtora - plamenjača. Da bi sačuvali rod potrebno je obrati nezrele plodovi i ostaviti da dozore ili ih preraditi u zimnicu. Male, zelene plodove možemo preraditi u salate, turšije, zeleni ajvar, marinade i marmeladu.

Odabrati najbolje zelene plodove

Nisu svi nezreli plodovi pogodni za postupak dozrijevanja. Suviše mali plodovi, plodovi koji nisu dostigli veličinu karakterističnu za sortu se prerađuju u zimnicu. Ovakvi plodovi ne mogu dozreti u postupku dozrijevanja. Za dozrijevanje odabrati najbolje zelene plodove.

Za dozrijevanje odabrati zelene plodove koji su dostigli karakterističnu veličinu i plodove koji su već počeli mijenjati boju u boju karakterističnu za sortu.

Zelene plodove paradajza je potrebno obrati prije nego što noćne temperature vazduha padnu ispod 5ºC. Na vrijeme berbe uticaće vremenske prilike i sortne odlike. Berbu treba vršiti sukcesivno svakih tri do pet dana. Ubrane plodove treba očistiti od nečistoća, lišća, odstraniti oštećene plodove i plodove sa simptomima oboljenja. Plodove brati po suvom vemenu, najbolje u prijepodnevnim satima. Berbu obaviti pažljivo da ne dođe do oštećenja plodova. Najmanje oštećenje može biti ulazni put za prouzrokovače truljenja i propadanja ploda.

Temperatura je najvažniji faktor

Postoje različiti postupci sazrijevanja zelenih plodova paradajza. Za dozrijevanje plodova ne treba mnogo svjetlosti. Temperatura je najvažniji faktor koji utiče na dozrijevanje plodova. Plodovi koji su izloženi odgovarajućoj temperaturi brže dozrijevaju.

Uobičajeno je da se zeleni plodovi paradajza ostavljaju na prozorskim klupicama da dozore, ali je ovo najlošiji postupak dozrijevanja plodova. Najčešće plodovi ostavljeni da dozriju na ovakav način počinju dozrijevati sa strane koja je okrenuta suncu dok kontra strana i dalje ostaje zelena.

Plodovi paradajza koji se u ovom periodu zateknu na biljci su različitog stepena zrelosti i kreće se od potuno zelenih do potpuno zrelih.

Plodovi koje smo stavili na dozrijevanje ne smiju da se međusobno dodiruju. Treba ih smjestiti na mjesto sa dobrom ventilacijom, odgovarajućom vlagom vazduha da ne dođe do isušivanja plodova i temperaturom od 20 do 25ºC. Paradajz se postavlja na police, korpe, letvarice, kutije. Ukoliko se plodovi stavljaju u slojevima treba između slojeva položiti papir, a sloj ne treba biti deblji od 20cm. Svakih tri do pet dana provjeriti stanje, odbaciti plodove koji su se počeli kvariti i pokupiti plodove koji su dozreli.

Ostavljanje zrele jabuke pored plodova ubrzaće dozrijevanje. Naime, zrele jabuke će otpuštati etilen koji ubrzava zrenje plodova. Osim jabuke pored nedozrelih plodova paradajza možete ostaviti i zrele plodove paradajza ili banane.

Pripaziti na temperaturu i vlažnost vazduha

Dozrijevanje se može i produžiti ukoliko se drže na nižoj temperaturi. Plodovi se mogu ostaviti da dozrijevaju na nižoj temperaturi od 12 do 15ºC i tada dozrijevanje traje do mjesec dana. Regulisanjem temperature možete produžiti odnosno skratiti period dozrijevanja. Ne treba dozvoliti da temperatura dozrijevanja padne ispod 10ºC jer će sto negativno odraziti na ukus plodova paradajza.

Vlažnost vazduha ne treba da pada ispod 80%.

Plodovi mogu dozrijevati na biljci. Može se iskopati cijela biljka sa korijenom i prebaciti u na suho, dobro ventilirano mjesto. Biljke ne treba da se dodiruju. Na ovaj način hranjive materije iz korijena i biljke će preći u plod i on će još narasti,dozrijeti i biti još ukusniji nego da dozrijeva odvojen od biljke.

Biljke paradajza mogu da se odsjeku u visini površine zemlje i takve stavimo u kutije. Plodovi paradajza mogu da dozrijevaju u slami, a postupak je isti i kao kod dozrijevanja u slojevima papira.

Zeleni plodovi paradajza koje uberemo u vrtu na površini imaju spore Phitophtore - plamenjače. Da bi izbjegli pojavu plamenjače na plodovima ostavljenim za dozrijevanje možemo plodove paradajza potopiti na jednu do dvije minute blanširati u toploj vodi koja je zagrijana na 60ºC. Nakon vađenja plodove obrisati. Na ovaj način ćemo inaktivirati spore plamenjače i spriječiti zarazu plodova.

Foto: Pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Paradajz Zeleni paradajz Dozrijevanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.