Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neobični paradajz
  • 15.11.2018. 11:00

Sredina je novembra, ali samonikli paradajz još uvijek plodonosi!

"Čudo neviđeno“, kaže u šali Milorad Brkić za svoj veliki paradajz koji plodonosi i ovih dana sredinom novembra, odolijevajući bolestima i drugim nedaćama.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 761
  • 83
  • 0

Krajem prošlog tjedna na neobični paradajz uputila me Brankica Franješević iz Gorica (Hrvatska, op. ur.) koja me je nazvala i rekla: "Vjeko, dođi slikati paradajz koji praktično raste iz betona i ima puno krupnih plodova, sigurno će te to zanimati!“.

Kada sam posjetio njezinog susjeda Milorada Brkića imao sam što vidjeti – veliko "stablo“ paradajza sa četrdesetak krupnih plodova. Ne smeta tom paradajzu ni to što smo dobrano zakoračili u polovicu mjeseca novembra, kada u vrtovima više nema tog povrća, nisu joj smetale ni plamenjače i druge bolesti, ona se do sada othrvala svim nedaćama i daruje domaćine i sada u kasnu jesen plodovima. I sada ih ima zrelih, ali i puno zelenih…

Niknula iz betona 

"Čudo neviđeno“, prokomentirao je u šali domaćin, vitalni osamdesetčetverogodišnjak koji se čitav život bavi poljoprivredom. I sada, iako je u poljoprivrednoj mirovini, obrađuje zemlju i drži nešto stoke. Zaljubljen je u svoj kraj jer je njegovo selo smješteno na jedinom brdu u Posavini od Zagreba do granice sa Srbijom, pa su Gorice poznate i po uzgoju voća.  

Samonikla stara sorta paradajza odolijeva vremenu i plodonosi

Dodao je da ne zna kako je sjeme paradajza dospjelo u pukotinu između betona. Budući da je proljetos na maloj terasi njegova supruga Marija sijala sjeme paradajza za rasadu, pretpostavlja da se sjemenka slučajno otkotrljala i završila na vrlo pogodnom mjestu gdje je niknula i jako se dobro razvijala.

"Paradajz ničime nismo gnojili i prskali, ali smo ga obilno zalijevali vodom. Narastao je u prilično zaštićenom prostoru, možda mu je i to pomoglo da se othrve i održi do sada“, kaže Milorad ponosan na neobičan paradajz kojem se čude i ostali mještani Gorica.

Miloradova supruga Marija (81) kaže da unatoč poodmaklim godinama i bolesti još uvijek rado, koliko može, sije i sadi povrće, a i ove godine uzgojila je paradajz koji je na otvorenom davno prošao.

"Sama proizvodim rasadu, sadim nekoliko starih sorata volovsko srce, amerikanca i još neke. Ove godine paradajz u vrtu nije dugo izdržao, valjda zbog čestih kiša. Zato nas je ovaj u dvorištu iznenadio, pa i začudio, valjda tako dobro napreduje jer je niknuo i raste u zaklonjenom prostoru. Po okusu je nešto lošiji, plodovi su vodnjikavi, ali je bolji od kupovnog paradajza", kaže Marija i dodaje da joj u vrtu najčešće pomažu kćeri Nena i Biljana.

Minusi na vidiku: Stiže zahlađenje i mogući mrazevi

I Brankica, susjeda obitelji Brkić, kaže da je zaljubljenica u vrt. Godinama uzgaja paradajz, uglavnom stare sorte iz čijih plodova vadi i čuva sjeme za sljedeću sezonu. Zadovoljna je urodom i okusom tih plodova. Ove godine od poznanice Štefice Trnka iz Kovačevca kod Nove Gradiške dobila je i posadila još jednu zanimljivu staru sortu robusne visoke stabljike koja je bila nešto otpornija od ostalih i dala obilje kvalitetnih plodova.  

Otporne stare sorte paradajza

Fotografije paradajza i kratak opis poslao sam doc. dr. sc. Božidaru Benku, predstojniku Zavoda za povrćarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Evo kako je on to prokomentirao:

"Moguće da je sjeme paradajza dospio u zemlju na ovom neobičnom mjestu ako je gospođa na terasi čuvala i čistila domaći paradajz za sjeme. Kako sjeme paradajza zadržava klijavost nekoliko godina, niklo je baš ove godine (ljeto) kad je bilo i dosta sunca i dosta oborina. Stare domaće sorte su same po sebi otpornije na stresne uvjete okoline te bolesti i štetočine od hibrida pa je to jedan od razloga što je ovako bujna biljka izrasla na na ovom netipičnom mjestu i što nije obolijevala. Ne bih rekao da je čudo što još uvijek “živi”. Znate i sami da je jesen do sad bila i više nego topla.

Paradajz usred novembra

Dodatno je pomoglo ako se radi o južnoj ili jugozapadnoj strani i mjestu zaštićenom od vjetra. Također i beton kojim je biljka opasana tijekom noći zrači toplinu nakupljenu tijekom dana, a ujedno štiti i korijen od hlađenja. No, ako nastupe hladniji dani s minimalnim temperaturama oko 0, što nam prognoze predviđaju za kraj tjedna, to će sigurno biti kraj i za ovu biljku paradajza.“

Brkići kažu da im se javilo dosta ljudi koji su zainteresirani za pokoju sjemenku njihovog paradajza.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Paradajz Samonikli paradajz Novembar Milorad Brkić


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 35-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, svojevremeno suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.