• Promjene na paradajzu
  • 11.09.2020. 11:30

Sprječite poremećaje na paradajzu jednostavnim djelovanjem

U cilju preventivnog djelovanja, važno je obezbjediti dobro snabdjevanje vodom, đubrenje kalcijevim hranivima i kontrolisati azot u zemljištu kako bi se izbjegla pretjerana bujnost zelene mase. 

Foto: Depositphotos/VladK213
  • 1.493
  • 209
  • 1

U uzgoju paradajza, bio on na otvorenom polju ili u zaštićenom prostoru, često se javljaju različita fiziološka oštećenja ploda, tokom njegovog razvića, a koji nisu posljedica napada uzrokovača bolesti već su nastali usljed promjena u samom razvoju biljke. Često su temperaturni i vodni stres uzrok ovakvim stanjima.

Za paradajz, kao i za većinu plodovitog povrća, najćešći problem je trulež vrha ploda, ali pažnju treba obratiti i na pucanje plodova, pjege koje se javljaju na njegovoj površini, šupljikovost ploda, kao i na poremećaje u njegovom rastu, savjetuju u PSSRS.

Paziti na pravilno snabdjevanje vodom

Trulež plodova paradajza uzrokuje trajno oštećenje pa iz tog razloga, takvo povrće gubi tržišnu vrijednost. Simptomi su slični kao i kod pojave plamenjače, s tom razlikom što što se trulež pojavljuje isključivo od vrha ploda, a plamenjača zahvata i dio oko peteljke.  

Širi se razoran virus koji prijeti biljkama paradajza i paprike

Do promjena dolazi jer je onemogućeno usvajanje hranjiva, prije svega kalcija (Ca). Ovaj element neophodan je za pravilan razvoj korijena, ali i nadzemnog dijela usjeva. Samim tim, utiče na kvalitet plodova, a indirektno i na veću otpornost biljke na manjak vode. Kritičan period javljanja oboljenja je faza intenzivnog porasta. Tada može dosta faktora uticati na ograničeno usvajanje Ca. 

U cilju preventivnog djelovanja, važno je obezbjediti dobro snabdjevanje vodom, đubrenje kalcijevim hranivima i kontrolisati azot u zemljištu kako bi se izbjegla pretjerana bujnost zelene mase. 

Prije pripreme tla za sadnju, obavezno je odraditi hemijsku analizu, kako bi se utvrdio njegov pH. Ako se zaključi da je ono kiselo, potrebno je odraditi kalcifikaciju, kao mjeru popravke osobina tla. 

Šta sve smanjuje upotrebnu vrijednost plodova ?

Preporuke stručnjaka su da se od faze cvjetanja pa do kraja plodonošenja, primjenjuju kristaloni sa povećanim sadržajem kalija dok bi se svako drugo navodnjavanje vršilo paralelno sa đubrenjem kalcijem. Primjena hraniva trebala bi ići folijarnim putem jer ako bi se upotrijebila fertigacija, navedeni elementi gradili bi nerastvorljivo jedinjenje, a samim tim i nepristupačno za usvajanje od strane usjeva. 

Vršna trulež plodova paprike i paradajza – šta učiniti kako biste je spriječili?

Ukoliko je snabdjevanje vodom neravnomjerno, dolazi do drugog značajnog poremećaja na paradajzu, a to je pucanje plodova, što takođe smanjuje njegovu upotrebnu vrijednost

Ako se nakon izrazito sušnog perioda biljke previše natapaju, dolazi do radijalnog pucanja plodova, a ako dođe do pojave zadržavanja vode na površini paradajza i istovremeno njihovog izlaganja direktnom suncu, javiti će se koncentrično pucanje. Jedna od mjera zaštite je upotreba otpronih sorti i voditi računa da vlažnost bude ujednačena. 

Spriječite pucanje plodova paradajza određenim agrotehničkim mjerama

Kada se na površini pojavi bjeličasti dio, takozvane sunčane pjege, znači da je to povrće neprekidno izloženo intenzivnom osunčavanju (insolaciji) na temperaturi od 30 do 35°C. Ovo dovodi do sprječavanja stvaranja crvenog pigmenta.

Ukoliko je ipak loša osvjetljenost, a temperature ekstremne, javiti će se šupljikavost plodova koja takođe može biti i posljedica nepravilne upotrebe hormonskih sredstava za oplodnju. 

Još jedan čest problem u proizvodnji jeste deformisanje plodova i ova promjena je fiziološke prirode, nakon koje paradajz nema više tržišnu vrijednost. Najčešće do nje dolazi kada su dnevne temperature u fazi cvjetanja niske (15-18°C), ali i pri niskim noćnim (10-15°C). Njegovim uzgojem u zaštićenom prostoru i kontrolisanjem temperatura u kritičnim fazama razvoja, značajno se utiče na smanjenje mogućnosti pojave ovog fiziološkog poremećaja. Takođe, poželjno je birati sorte otporne na navedeni poremećaj. 


Tagovi

Uzgoj paradajza Pucanje plodova Vršna trulež ploda Tržišna vrijednost Loša osvjetljenost Otporne sorte Kalcifikacija zemljišta Preventivno djelovanje


Autorica

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.