Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paradajz
  • 29.01.2021. 14:40

Sprječite oboljenja paradajza jednostavnim preventivnim mjerama

Ovo povrće je naročito podložno zarazi tokom kasnijih faza razvića, poput plodonošenja na primjer.

Foto: Bigstockphoto/Goodmoments
  • 354
  • 26
  • 0

Jedno od najčešće zastupljnih oboljenja paradajza je crna pjegavost, a prouzrokovano je gljivicom Alternaria solani. Pored ovog povrća, napadu patogena izloženi su još i krompir, patlidžan, paprika, kao i ostale biljke iz familije Solanacea. 

Pomenuta štetna gljivica prisutna je tokom cijelog vegetacionog ciklusa i to na svim nadzemnim dijelovima, prouzrokujući pri tom uvelost i sušenje mladih usjeva. Kao posljedica toga, dolazi do značajnog smanjenja prinosa. 

Prema riječima Milice Veletić, iz PSSRS, uslovi u kojima će se bolest prvo javiti jesu pri smjeni toplih, suvih i vlažnih intervala. Takođe, siromašna ishrana biljaka, razna oštećenja ili neki drugi vid stresa, doprinjeće jačem razvoju infekcije. Paradajz je naročito podložan zarazi tokom kasnijih faza razvića, poput plodonošenja. 

Može se javiti i na rasadu

Prvi simptomi javljaju se još u proizvodnji rasada i to na gornjem lišću, kroz tamne ili mrke pjege, a onda i poslije rasađivanja. Na presadnicama fleke će javiti prvo na najstarijem, donjem lišću. One su na početku sitne i okruglog oblika, da bi se vremenom uvećale i poprimile tamniju boju. Na njima su vidljivi crni koncentrični krugovi.

Bliži se sjetva povrća na otvorenom - na šta obratiti pažnju?

Karakteristično je da se na listovima javlja hloroza oko pjega. Tokom vremena veći dio lisne mase nekrotira ali ostaje na stablu, ne opadne. Mrlje na stablu su znatno veće od onih na listu, ovalnog su oblika i prstenasto se šire. Pretežno su mladi usjevi napadnuti. Kada je riječ o plodovima, oko peteljke se mogu javiti ugnute, okruglaste pjege, crne boje. Takav paradajz ubrzo i istruli. 

Kako bi sprječili pojavu infekcije i pri tom proizveli zdravo i ekonomski isplativo povrće, potrebno je pridržavati se kako preventivnih tako i hemijskih metoda zaštite. Glavna preventiva protiv ovog patogena sastoji se od uništavanja zaraženih biljnih ostataka, kao i korovskih vrsta, posebno onih karakterističnih za porodicu Solanacea

Tretirati odmah po rasađivanju

Obavezno je pridržavati se plodoreda, svih agrotehničkih mjera, kao i pravovremena dezinfekcija zemljišta u proizvodnji rasada (bilo termičkim ili hemijskim putem). 

Ukoliko se desi da se zaraza uzrokovana Alternaria solani proširi, potrebno je pristupiti hemijskim metodama zaštite. Za ove namjene koristiti fungicide sa aktivnom materijom mankozeba, difenokonazola i dimetomorfa. Sa tretiranjem krenuti prije pojave infekcije, odnosno, u fazi formiranja prvih plodova.

Bakterioza paradajza - kako ju otkriti, a kako suzbiti

Kako smo ranije pisali, prve zaraze crne pjegavosti mogu se preduhitriti dezinfekcijom sjemena. Diplomirani inžinjer poljoprivrede, Ljubiša Đorđević preporučuje i sadnju zdravog rasada jer doprinosi smanjenju zaraze. Presadnice se mogu tretirati u razmacima 10 - 14 dana odgovarajućim preparatima, koji se mogu upotrebljavati i za zaštitu biljaka na parceli, a tretiranje treba početi odmah po rasađivanju i nastaviti ga svakih 7-10 dana do zakidanja osnovnog stabla.


Tagovi

Oboljenja paradajza Uvelost Sušenje Hloroza Infekcija Preventivne mjere Plodored


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.