Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva povrća
  • 27.01.2021. 10:30

Bliži se sjetva povrća na otvorenom - na šta obratiti pažnju?

Prije radova napravite plan sjetve. Koje povrće i drugo bilje želite da uzgajate u svojoj bašti? Kada sijete dvije ili više vrsta na gredici, odaberite one koje štite jedna drugu.

Foto: Depositphotos/VitalikRadko
  • 3.496
  • 989
  • 1

Bliži nam se sezona sjetve povrća i raznog drugog bilja. Za uspješan novi vegetacioni ciklus potrebno je pripremiti gredice i kvalitetno sjeme. To će dosta olakšati sjetvu i omogućiti dobre uslove za klijanje i nicanje.

Prije početka, napraviti plan sjetve

Jedna od najčešćih grešaka koju prave početnici je neadekvatna širina gredica. Obično su preširoke ili preuske. U slučaju da ih napravite previše široke, ne može se lako obaviti sjetva, a zatim i kasniji agrotehničkih radovi na njima. Kada su previše uske, postojaće mnogo staza između gredica i dobar dio površine biće zauzet njima. Kada je neodgovarajuća širina biće teško obaviti plevljenje korova, prihranjivanje, zalijevanje, primjena zaštite i brže ćete se umarati prilikom rada.

Teoretski njihova širina trebalo bi da se kreće od 70 do 120cm. U praksi je najbolje da se prilagodi dužini vaše ruke. Površina treba da bude takva da lako, bez gaženja i suvišnog istezanja možete vrhove prstiju zabosti u sredinu zemljišta sa obe strane.

Proizvedite rasad povrća u toplim gredicama

Prije radova napravite plan sjetve. Koje povrće i drugo bilje želite da uzgajate u svojoj bašti? Da li želite da proizvodite u monokulturi ili ćete prednost dati združenim usjevima? Kada sijete dvije ili više vrsta, odaberite one koje štite jedna drugu. Gredice će izgledati ljepše, a biljke će biti zdravije. Osim kombinovanja povrtnih vrsta na njih možete posaditi začinsko i ljekovito bilje, kao i razne vrste cvijeća.

 Odgovarajuća priprema sjemena

Prije sjetve sjeme je potrebno pripremiti. Kada ga kupujemo u poljoprivrednim apotekama, dobijamo ono koje je već kalibrirano, odnosno sve sjemenke u pakovanju iste su veličine.

Međutim, ukoliko ćete koristiti ono iz svoje bašte, trebalo bi da ga pročistite, odnosno da odstranite svo koje je šturo. Najlakše će se to uraditi upotrebom pet procentnog fiziološkog rastvora. Dovoljno je da se sjemenke potope u njega, promješajte ih i sačekajte deset minuta. Za to vrijeme, kvalitetno će potonuti, a šturo i oštećeno će isplivati na površinu. Dovoljno je da se odliju ona neupotrebljiva, a koje se nalazi na dnu isperite.

Ukoliko imate staro nemojte primjenjivati ovaj postupak jer će se sva ili većina njih zadržati na površini. O pripremi sjemena namakanjem u čajevima pisali smo ranije. Ovim postupkom omekšaće se njegova ovojnica i istovremeno obaviti dezinfekcija. Na taj način ubrzaće se klijanje i nicanje, a biljke će u startu biti zdravije.

Pokriti ga agrotekstilom

Da bi sjetva na otvorenom bila uspješna, potrebno je obratiti pažnju na temperaturu, vlažnost i dubinu sjetve. Svaka biljna vrsta ima svoje zahtjeve koji moraju biti ispoštovani. Neki usjevi podnose hladnije vrijeme i mogu se sijati ranije dok su drugi toploljubivi i siju se tek kada prođe opasnost od mraza, a temperatura zemljišta bude iznad 10°C.

Za većinu vrsta rokovi sijanja povezani su sa temperaturom zemljišta i vazduha. Sjetva je dinamična aktivnost i u najvećoj mjeri proces klijanja je pod uticajem stanja tla. U suviše hladnom, sjeme propada. Bolje je i pričekati nego obaviti ovu agrotehničku operaciju u hladnu i vlažnu zemlju.

Šta je sve potrebno odraditi prije sjetve rasada paprike?

Optimalna temperatura je različita za svaku vrstu povrća. Uobičajeno se smatra da sjetvu kultura koje podnose hladnije vrijeme treba započeti kada su vrijednosti 5°C i više. To su uglavnom bob, grašak, zelena salata, rotkvice, repe, kupusnjače, kiselica. Ove vrste povrća se siju prve. U povoljnim godinama to je već od kraja februara i početkom marta, na otvorenom.

Što se tiče vlažnosti tla, tokom proljeća ima dovoljno vlage za neometano klijanje i nicanje.

Kako bi ubrzali ove procese, posijano sjeme možemo prekriti agrotekstilom i raznim poljoprivrednim folijama. Zemljište ispod agrotekstila bolje se zagrijava, smanjuje se temperaturno kolebanje i na taj način osiguravaju se bolji uslovi za razvoj sjemena. Temperatura ispod agrotekstila je za 5°C veća nego u okolnoj sredini. Nicanje je ravnomjernije, a period klijanja može da se ubrza.


Tagovi

Sezona sjetve Sjetva na gredicama Sjetva povrća Klijanje Nicanje Kalibrirano sjeme Agrotekstil Vlažnost tla


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]