Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj celera
  • 29.02.2020. 18:00

Sjetva celera: Kako uzgojiti korijenaš, a kako rebrasti?

Celer se kod nas proizvodi najčešće iz presadnica zbog duge vegetacije, a na otvoreno se presađuje krajem maja ili početkom juna.

Foto: Depositphotos/york010
  • 2.451
  • 222
  • 0

Celer (Apium graveolans) je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini stvara zadebljali korijen, peteljke i listove, a u drugoj, nakon razdoblja niskih temperatura, cvjetnu stabljiku, cvast, cvijet i plod.

Kao povrće koriste se tri varijeteta: Apium graveolans var. secalinum - lišćar kod kojeg se koristi samo lišće, zatim Apium graveolans var. dulce - rebraš ili bjelaš kod kojeg se koriste lisne peteljke i lišće, a on je u posljednje vrijeme sve popularniji te Apium graveolans var. rapaceum - korijenaš, s velikim okruglim korijenom. 

Celer ima nisku kaloričnu vrijednost, zbog velikog sadržaja eteričnih ulja intenzivnu aromu, a posjeduje i ljekovita svojstva. Kod nas se najčešće proizvodi iz presadnica zbog duge vegetacije.

Uzgoj presadnica u zaštićenim prostorima

Celer se pretežno uzgaja iz presadnica, a razlog tome su duga vegetacija i sitno sjeme. Presadnice se uzgajaju u zaštićenom prostoru na temperaturi od 16°C. Ako ga želimo posijati prije maja, onda se sije u zaštićene postore. Prije sjetve, sjeme se preporučuje namočiti u mlakoj vodi i ostaviti dan do dva na svjetlu jer će to podstaći brže klijanje.

Ako celer želimo uzgojiti pikiranjem, potrebno je 5 g sjemena posijati u sandučiće koji će zajedno činiti 1m2. Nakon mjesec dana razvit će se oko 8.000 biljaka s prvim listom. U gredicu se pikira od 400 do 600 biljaka na m2, najbolje u blokove veličine 4x4 ili u kontejnere s pregradama.

Nizozemski celer sve popularniji, a skoro džaba

Celer pripada grupi termofilnih biljaka pa prema tome noćne temperature ne bi trebale biti ispod 13°C tokom presađivanja, a dnevne od 18 do 25°C. U fazi razvoja zadebljalog korijena nedostatak vlage može imati negativnu posljedicu jer povećava sadržaj celuloznih vlakana i smanjuje kvalitet korijena. Tokom uzgoja tlo nikako ne smije presušiti pa je često tokom sušnih perioda potrebno navodnjavanje.

Presađivanje na otvoreno krajem maja

Prostorije s presadnicima se sedmicu dana prije presađivanja na otvoreno trebaju prozračivati, ali i postepeno izlagati sunčevoj svjelosti, kako bi se biljka prilagodila vanjskim uslovima. Celer se presađuje na otvoreno krajem maja i početkom juna. Razmak između redova je 50 cm za korijenaš, a 40 cm za rebraš i lišćar. Sadi se na istu dubinu kao što je bila kod uzgoja sadnice, nikako ne preduboko. Korijenaš je potrebno posaditi "labavo", kako bi imao prostor za širenje. 

Ovo povrće može se direktnom sjetvom sijati nakon proljetnog, odnosno zimskog povrća kao što su zelena salata, luk ili špinat,.

Uzgaja se na dubokim i srednje teškim tlima bogatim humusom

Celer se ne preporučuje saditi na istoj površini četiri do pet godina, s tim da se na tom mjestu ne sade ni druge biljke iz porodice štitarki (mrkva, peršin, pastrnjak i sl.), kako se ne bi prenosile gljivične bolesti i nematode. Tlo u koje se vrši sadnja celera treba biti dobro pripremljeno, zrnato i neutralne kiselosti uz dobre vodo - zračne odnose kako bi se biljka mogla razvijati i rasti. Najbolje mu odgovaraju neutralna, blago kisela ili blago lužnata tla s pH od 6.5 do 7.5.

Kombinacije povrća koje bi trebali saditi u bašti

Najbolje uspijeva na tlima bogatim organskom materijom pa se u jesen preporučuje pođubriti tlo s 45 do 50 t/ha stajskog đubriva. Na srednje plodnim tlima s nižim postotkom humusa preporučuje se izvršiti đubrenje sa 600 kg/ha NPK u odnosu 7:20:30 i 159 kg/ha uree. Tokom jedne prihrane kada su se presadnice već ukorijenile i prije zatvaranja reda s lisnom masom potrebno je prihraniti celer sa oko 110 kg/ha KAN-a. Celer u vegetaciji stvara veliku lisnu masu i zadebljali korijen i radi toga troši puno hraniva.


Tagovi

Uzgoj celera Celer korijenaš Celer lišćar Celer rebraš Celer bjelaš Presadnice Sjetva Presađivanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.