• Uzgoj celera
  • 08.01.2018. 18:15

Nizozemski celer sve popularniji, a skoro džaba

Nizozemska proizvodi sve više celera. Dokaz tome su rastuće površine koje se koriste za njegov uzgoj.

Foto: Pixabay/David Kaspar
  • 229
  • 21
  • 0

Popularnost celera sve više raste. Celer je odlična zamjena za uobičajene ugljikohidrate i dio je najnovijih trendova u prehrani. Koristi ga sve više slavnih osoba i TV kuhara, a posebno je popularan u Nizozemskoj gdje više nije samo sastojak juhe od graška.

Iako super popularan, cijena mu još uvijek ne raste jer nizozemski uzgajivači ipak 95% ovise o tome što se događa u inostranstvu, posebno u Njemačkoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Čečeniji i Mađarskoj, piše freshplaza.

Nizozemska proizvodi sve više celera. Dokaz tome su rastuće površine koje se koriste za njegov uzgoj.

Sve više hektara pod celerom

"Još nema službenih statističkih podataka, no procjenjue se da je u 2016. godine pod celerom bilo 1.500 do 1.700 hektara, a u 2017. godini oko 1.900 hektara", kaže Kees Vrolijk, predsjednik nizozemske udruge Celeriac Growers Association.

"Očekivanja na tržištu su sve veća, ali i dobri prinosi. Ovogodišnji prinos jedan je od najviših, a sve to predstavlja dodatni pritisak na tržište. Cijena celera se kreće od 0,15 do 0,20 eura, ali ima nisku tržišnu cijenu, koju određuje kvaliteta, veličina i rezidualni elementi. Tržišne cijene se trenutno se kreću od 0,08 do 0,10 eura na tržištu svježih proizvoda dok veliki celeri završavaju u industrijskih proizvodnji i kao takvi idu u bescijenje, prodaju se možda za nekoliko centi što je tragično", zaključio je Vrolijk.

Foto: Pixabay/David Kaspar


Tagovi

Uzgoj celera Celer Nizozemski celer Kees Vrolijk


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi