Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje povrća
  • 03.04.2020. 18:00

Sistemi navodnjavanja povrća - paradajz i paprika trebaju "kap po kap", a kupusnjače kišenje

Ukupne količine vode u različitim vrstama povrća kreću se u intervalu od 85 do 95%, iz čega se može zaključiti da bez intenzivnog navodnjavanja, posebno ljeti, nema ni rentabilne proizvodnje povrća.

Foto: Flickr/Angel&Julia
  • 2.025
  • 58
  • 0

Voda je od vitalnog značaja za zdravlje biljaka, a ujedno je i sastavni dio njihove građe i nosilac mnogih fizioloških procesa tokom vegetacije. Ukupne količine vode u različitim vrstama povrća kreću se u intervalu od 85 do 95%, iz čega se može zaključiti da bez intenzivnog navodnjavanja, posebno ljeti, nema ni rentabilne proizvodnje povrća.

Navodnjavanje kapanjem  

Sistemi navodnjavanja "kap po kap" štede vodu koja se cijevima dovodi do svake biljke i vlaži mali dio zemljišta. Takođe, smanjeni su troškovi energije, pojava korova i bolesti. Takav je sistem prikladan za sve tipove zemljišta, manje se narušava njegova struktura, a navodnjavati je moguće i po vjetru.

Navodnjavanje je jedina šansa za poljoprivredu

Sastoji se od pogonskog dijela s filterom, cijevi koje su uglavnom od polietilena i kapaljki. Ovaj sistem ima visoke troškove ugradnje, korištenja i održavanja pa je prikladan za dohodovne usjeve. No, troškovi rada i korištenja kapanja manji su nego kod ostalih načina jer se troši manje vode i energije.

Moguća je i primjena tekućih đubriva

Ovaj uređaj karakteriše kapaljka kao mjesto na kojem se redukuje radni tlak iz cijevi i u obliku kapljice ispušta vodu na ili u tlo. Ovakvo navodnjavanje može biti površinsko i podpovršinsko. Kod površinskog su cijevi i kapaljke postavljene iznad ili na površini tla, a kod podpovršinskog one su ukopane u tlo.

Jedna od značajnijih prednosti navodnjavanja "kap po kap" jest mogućnost primjene tekućih đubriva istovremeno s navodnjavanjem.

Navodnjavanje mini rasprskivačima  

Mini rasprskivačima voda na tlo pada u obliku malog mlaza ili maglice. Od navodnjavanja kišenjem razlikuje se po tome što sistem radi pod manjim tlakom od 1.0 do 2.5 bara i što se navodnjava samo dio površine gdje se razvija glavna masa korijena. Izrađeni su od plastičnih materijala, jednostavno se postavljaju, a na kraju vegetacije se mogu spremiti pa ponovno koristiti sljedeće sezone.

Koliko i kako zalijevati povrće i biljke tokom proljeća i ljeta?

Sastoji se od crpke smještene na izvorištu vode, regulatora tlaka, vodomjera, ventila i plastičnih cijevi. Dobro postavljen sistem je jedva vidljiv. Podzemne cijevi koje se postavljaju na dubinu od 30 do 40 cm i prskalice trebale bi se neprimjetno uklopiti u krajolik.

Rasprskivači mogu biti dinamični i statični. Dinamični se koriste za veće površine, kod njih se glava okreće i distribuira vodu u odabranom uglu. Statični imaju domet do 5 metara i koriste se na manjim površinama. Intenzitet ovih urađaja je vrlo visok pa su samim time i veći potrošači vode.

Navodnjavanje "kap po kap" (Foto: Julijana El Omari)

Dobro postavljanje je ključno 

Odabirom navedenih rasprskivača određuje se domet i količina vode, a najvažnije je osigurati dobar izvor te izabrati odgovarajuću pumpu. Kod postavljanja, njihov bi se mlaz trebao preklapati kako bi se osigurala ravnomjerna pokrivenost i kvalitet.

Izazovi navodnjavanja biljaka u plasteničkoj proizvodnji

Današnje tržište nudi više tipova mini rasprskivača različitih konstrukcija, kao što su kontinuirani i pulsirajući. Oni mogu navodnjavati cijeli ili samo dio kruga, mogu biti različitog dometa i intenziteta.

Navodnjavanje kišenjem 

Uređaj ovakvog sistema zahvata vodu iz izvora, zatim je potiskuje kroz cijevi i na kraju je preko rasprskivača, u obliku prirodne kiše, raspodjeljuje po površini koju navodnjava. Može biti prenosiv, polustabilan i stabilan. Rasprskivači se priključuju na cijevnu mrežu koja je najčešće postavljena u tlu. Svaki sistem navodnjavanja kišenjem se sastoji od vodozahvata, mreže cijevi, rasprskivača i armature.

Za primjenu kišenja potrebno je pravilno odabrati rasprskivače. Za navodnjavanje povrtarskih vrsta najpovoljnije je lagano kišenje pa će najbolji biti rasprskivači malog intenziteta i dometa.

Paradajzu i paprici treba kapanje, a kupusnjačama kišenje

Povrće poput paradajza, paprike i patlidžana najbolje je navodnjavati kapanjem jer im je potrebna veća količina vode u tlu, a na taj se način ne vlaže nadzemni dijelovi i manje je vlage u zraku koja pospješuje razvoj bolesti. Kupusnjače, zelena salata i krastavci zahtijevaju vlagu u tlu i zraku, te se preporučuje njihovo zalijevanje kišenjem.

Uzgoj luka: Pravilno zalijevanje može povećati prinos i do 50%

Glavati kupus najviše vode treba u trenutku formiranja glavice. Paradajz i krastavce početkom dozrijevanja plodova treba obilnije zalijevati. Korjenasto povrće treba navodnjavati tijekom cijele vegetacije.

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

Sistemi za navodnjavanje Navodnjavanje povrća Navodnjavanje kišenjem Navodnjavanje kapanjem Mini rasprskivači Proizvodnja povrća


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.