Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đubrenje salate
  • 06.12.2023. 09:00

Salata kao indikator plodnosti: Kako je pravilno đubriti?

Salata je veoma osjetljiva na nedostatak azota i kalija, ali i ovi elementi u suvišku pokazuju simptome na listovima što naravno umanjuje njihovu tržišnu vrijednost. Zbog toga se i kaže da je indikator plodnosti.

Foto: Ognjen Petrović
  • 119
  • 16
  • 0

Proizvodnja salate u plasteniku je jedna od zastupljenijih kultura koju proizvođači gaje nakon skidanja paradajza, krastavca i paprike. Proizvodnja salate u zaštićenom prostoru počinje u drugoj polovini septembra i traje sve do kraja aprila. Salata posijana krajem decembra i početkom januara, pristiže za berbu krajem marta i početkom aprila. Karakteriše je, kako kaže savjetodavac Mira Miljković, kratak vegetacijski period od 50 do 120 dana, što zavisi od sortimenta.

"Veliki broj proizvođača salatu gaji kao indikator plodnosti zemljišta. Salata nema velike zahtjeve prema hranivima, ali itekako pokaže nedostatak ili suvišak određenih elemenata u zemljištu. Salati kao predkulture odgovaraju sve povrtarske kulture đubrene stajnjakom", kaže savjetodavac i dodaje da joj najbolje odgovaraju humusna zemljišta neutralne pH vrijednosti.

Đubrenje između dva prohoda freze

Osnovna obrada se sastoji od prvog prolaska frezom, zatim se radi osnovno đubrenje i drugi prelazak frezom. Podsjetimo, broj prolazaka zavisi od stanja tla i sprovodimo ih dok ne postignemo mrvičastu strukturu.

"Osnovno đubrenje obavlja se sa mineralnim đubrivima formulacije 1:2:3, npr. 8:16:24 ili 7:14:21 u količini 1,5 do dva kg/10 ari. Naravno, potrebno je prije toga uraditi agrohemijsku analizu. Prije rasađivanja obavlja se navodnjavanje do 90 posto PVK. Prvo navodnjavanje se sprovodi pet do sedam dana od rasađivanja sa normom 15 -20 mm", kaže Miljkovićeva i dodaje da uz prvo navodnjavanje, ako je zemljište slabo obezbijeđeno fosforom, vrši se prihranjivanje fosfornim đubrivom 1:3:1 za bolje ukorjenjivanje.

Najbolji način navodnjavanja i prihrane je sistemom "kap po kap"

U fazi šest do osam listova obavlja se prihrana KAN-om ili AN-om u količini od 0,8-1,2 kg/10 ari. Najbolji način navodnjavanja i prihrane je sistemom "kap po kap", zbog uštede vode i manjeg isparavanja.

Proizvodnja salate u plasteniku - po koracima

"Navodnjavanje kišenjem se posebno ne preporučuje u fazi formiranja glavice, jer dolazi do nakupljanja vode između listova glavice koje podstiče razvoj bolesti, prije svega truleži", kaže Miljkovićeva i preporučuje svakodnevno provjetravanje.

Salata je veoma osjetljiva na nedostatak azota i kalija, ali i ovi elementi u suvišku pokazuju simptome na listovima što naravno umanjuje njihovu tržišnu vrijednost. Zbog toga se i kaže da je indikator plodnosti.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Proizvodnja salate Salata u plasteniku Mira Miljković Đubrenje salate Indikator plodnosti Navodnjavanje salate


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva