Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Presadnice
  • 19.04.2020. 18:00

Sačuvajte kvalitet presadnica - zaštitite ih od lisnih vaši i tripsa

Obe štetočine sišu biljne sokove i tako narušavaju kvalitet presadnica. Kasnije dovode do poteškoća u rastu i samim tim utiču na prinos.

Foto: Depositphotos/satyrenko
  • 2.162
  • 273
  • 0

S obzirom na to da je uzgoj presadnica povrća u toku, kako bi sačuvali njihov kvalitet, treba paziti i pratiti mogućnost pojave lisnih vaši i tripsa. Ove štetočine se najčešće javljaju u rano proljeće, ali i sve do kraja uzgoja pa ih treba suzbiti na vrijeme.

Obe štetočine sišu biljne sokove i tako narušavaju kvalitet presadnica. Kasnije dovode do poteškoća u rastu i samim tim utiču na prinos.

Širi se razoran virus koji prijeti biljkama paradajza i paprike

Važno je napomenuti da su oni vektori raznih virusnih bolesti koji u zadnje vrijeme prave velike probleme u poljoprivredi.

Lisne vaši prisutne od početka do kraja vegetacije

Lisne vaši se javljaju vrlo rano, već od faze kotiledona. Napadaju gotovo sve vrste povrća, a često se javljaju na paradajzu i paprikama. Najčešće naseljavaju mlade listove, a kod visoke populacije rašire se po čitavoj biljci. Štete pričinjavaju sisanjem sokova čime direktno iscrpljuju biljke, koje reaguju kovrdžanjem listova.

Suzbijte lisne vaši prirodnim putem

Vaši izlučuju slatku i ljepljivu tekućinu, odnosno mednu rosu na koju se naseljavaju gljivice čađavice koje imaju negativan uticaj na fotosintezu i izgled plodova. Imaju velik broj generacija i prisutne su od početka do kraja vegetacije.

Tripsi napadaju velik broj biljnih vrsta

Kalifornijski trips (Frankliniella occidentalis) je izrazit polifag što znači da napada velik broj biljnih vrsta. Prvo napada listove bodenjem i sisanjem sokova iz njih zbog čega se oni ne razvijaju pravilno te postaju deformisani. 

Simptomi napada kod paprike najizraženiji su na listovima u fazi presadnica. Pojavom prvih plodova trips započinje svoju intenzivnu ishranu, a najbolje mu odgovaraju tek zametnuti plodovi. Daljim rastom oni zbog toga postaju deformisani i izobličeni te gube tržišnu vrijednost.

Biološko suzbijanje tripsa na paprici u zaštićenom prostoru

Mogu se javiti i duhanov trips (Thrips tabaci) koji takođe siše biljne sokove uz lisne žile. Na taj način nastaju brojne, sitne, bjeličaste tačkice koje se ubrzo međusobno spajaju pa veći dijelovi lista pobijele. Razvoju ovih štetočina naročito pogoduju sunčani, vrući i suhi dani.

Postavljanje ljepljivih ploča i monitoring štetočina

Pojava štetnih insekata se prati postavljanjem žutih ili plavih ljepljivih ploča u zasad, a njihovo korištenje u većem broju čak i smanjuje njihovu populaciju. Ploče se redovno vizualno pregledaju i uočavaju se vrste koje su se uhvatile, a po potrebi ih treba zamijeniti novima.

Ukoliko pregledom ustanovimo da u rasadu imamo kritičan broj štetočina tada se zaštita sprovodi insekticidima, a najbolji su sistemični. Naime, oni na insekte djeluju želudačno i to na način da biljka upije insekticid te ga provodnim snopovima rasporedi po svojim organima, a insekti koji sišu sokove uginu uslijed ishrane sisanjem.


Tagovi

Lisne vaši Kalifornijski trips Duhanov trips Uzgoj presadnica Zaštita presadnica


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.