Tradicionalno se špinat kod nas pakuje u kutije od banana, što omogućava transport većih količina, ali često dovodi do oštećenja i otpada. A, nije lijep ni za oko kupca, šta je alternativa?
Špinat je jedno od najpopularnijih lisnatih povrća zbog svog nutritivnog sastava i jednostavne pripreme. Kako biste osigurali da špinat koji nudite na tržištu bude svjež, kvalitetan i privlačan kupcima, važno je pravilno obaviti berbu i pakovanje.
Kod nas je najzastupljeniji način pakovanja špinata u kutije od banana ili veće plastične kese od preko 10 kg. Ovaj tradicionalni način, omogućava transport većih količina uz minimalne troškove, ali često rezultira većim otpadom, jer listovi mogu biti oštećeni ili kontaminirani tokom transporta.
Sve više proizvođača prelazi na manja, praktična pakovanja, gdje se špinat bere list po list. Ova metoda osigurava da kupci dobiju samo zdrave, svježe listove, bez dodatnog otpada.
Često su izrađena od perforirane plastike ili papirnih vrećica, što omogućava bolju cirkulaciju zraka i očuvanje svježine. Takav pristup ne samo da smanjuje količinu otpada, već i povećava atraktivnost proizvoda na tržištu, jer kupci cijene praktičnost i kvalitet ovakvih pakovanja.
Agroklub u Riminiju: Svijet daleko ispred nas - ventilatori za zlatice, voće za bogataše!
U nastavku donosimo i nekoliko savjeta koji će vam pomoći da proces bude što učinkovitiji.
Špinat treba brati ujutro, kada su listovi puni vlage i svježi, ali nakon što se rosa osuši. Optimalno vrijeme berbe je kada biljka ima 6-8 velikih listova, što obično bude 6-8 sedmica nakon sjetve.
Koristite čiste i oštre makaze ili noževe kako biste smanjili oštećenja na biljci. Uvijek dezinfikujte alate prije i nakon berbe kako biste spriječili širenje bolesti.
Listove špinata berite nježno kako biste izbjegli oštećenja. Možete brati pojedinačne ili odrezati cijelu biljku blizu tla, ostavljajući korijen netaknut kako bi mogao proizvesti novu seriju listova.
Nakon berbe, listove odmah stavite u hladnu vodu kako biste smanjili temperaturu i produžili svježinu. Pazite da ne ostavljate špinat predugo u vodi kako ne bi došlo do prevelike apsorpcije vlage.
Lagano ih osušite pomoću čiste tkanine ili papirnatih ručnika. Nikada nemojte koristiti jake izvore toplote za sušenje jer to može oštetiti listove. Potom sortirajte špinat kako biste uklonili oštećene ili žute listove. Samo zdravi, zeleni i svježi listovi trebaju ići u prodaju.
Pakovanje treba biti prilagođeno potrebama tržišta. Koristite perforirane plastične vrećice ili posude kako biste omogućili cirkulaciju zraka i spriječili kondenzaciju. Podrazumijeva se da pakovanja trebaju biti čista, estetski privlačna i označena sa svim potrebnim informacijama.
Nakon pakovanja, špinat treba skladištiti na temperaturi od 0-5°C kako bi se očuvala svježina. Izbjegavajte čuvanje uz proizvode koji ispuštaju etilen, poput jabuka, jer on ubrzava kvarenje.
Prilikom transporta, treba biti zaštićen od prevelike toplote i direktne sunčeve svjetlosti. Koristite hladnjače ili izolovane kontejnere kako biste održali optimalnu temperaturu.
Uvijek osigurajte da su svi radnici koji sudjeluju u berbi i pakovanju adekvatno obučeni o higijenskim praksama. Nosite rukavice i maske kako biste spriječili kontaminaciju.
Naslovna fotografija: Shutterstock/Lee waranyu/Kristi Blokhin
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autor