Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Turski paradajz
  • 24.05.2018. 09:00

Propao im izvoz paradajza u Rusiju pa ga preusmjerili u BiH, Bjelorusiju i Ukrajinu

Turski proizvođači tvrde da, iako su sankcije službeno ukinute, ruske vlasti zahtijevaju dodatne specifikacije za paradajz.

Foto: Public Domain Pictures/Circe Denyer
  • 1.411
  • 80
  • 0

Novosti o ukidanju ograničenja izvoza paradajza iz Turske u Rusiju kod turskih su proizvođača u Antalyji, središtu plasteničke proizvodnje, dočekane sa odobravanjem, ali i žaljenjem zbog propuštenih prilika. 

Budući da su sankcije ukinute od 1. maja, turski su proizvođači imali samo 20 dana za preusmjeravanje uroda u Rusiju i sada, zapravo, čekaju početak iduće sezone, navodi Hedef Halk.

Rusiji više ne treba turski paradajz

Turski proizvođači tvrde da, iako su sankcije službeno ukinute, ruske vlasti zahtijevaju dodatne specifikacije za paradajz, a koje se inače ne traže od, primjerice, Maroka ili Jordana. Također, dodaju i da je ograničenje ukinuto u vrijeme kada je tog povrća bilo i na drugim tržištima pa smatraju da su se morali natjecati u nepovoljnim uvjetima s drugim zemljama izvonicama. 

"Sa strahom očekujemo novu sezonu. Na tržištu su se pojavile glasine kako su cijene paradajza porasle, nakon što je Rusija ukinula sankcije. No, to su samo glasine koje ne odražavaju pravo stanje. Cijena paradajza je čak niža, pala je na oko 0,6 USD po kilogramu (oko 1 KM)", rekao je Nevzat Akcan, predsjednik Udruge trgovaca na veliko dodajući da su nakon problema sa Rusijom izvoz prebacili u Bjelorusiju, Ukrajinu i Bosnu i Hercegovinu. 

"Dakle, ovo je za nas propala sezona kada se govori o izvozu u Rusiju i morat ćemo ju nadoknaditi u narednoj sezoni. Proizvođači će se morati pripremiti kako bi osigurali da njihovi proizvodi budu u skladu sa specifikacijama koje Rusija traži za ruski paradajz", zaključio je Akcan. 


Tagovi

Nevzat Akcan Turski paradajz Izvoz Sankcije Rusija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.