• Bolest paradajza
  • 13.10.2020. 07:30

Pronašli sortu otpornu na virus smeđe smežuranosti ploda paradajza

Identifikovan je gen otporan na ToBRFF koji se brzo širi cijelim svijetom. Otkako je prvi put otkriven u Izraelu 2014. godine, proširio se u neke dijelove Europe, Amerike, Azije i Afrike.

Foto: Depositphotos/thefutureis (ilustracija)
  • 69
  • 10
  • 0

Nizozemska sjemenska kuća Enza Zaden pronašla je rješenje za proizvođače povrća koji se bore protiv opasnog virusa smeđe smežuranosti ploda paradajza (ToBRFF), koji napada i papriku.

Podsjetimo, on može uništiti čitava područja proizvodnje povrća, bilo u staklenicima, povrtnjacima ili na poljima, a prenosi se kontaktom (kontaminiranim alatima, rukama, odjećom i slično), ali i reznicama. Njegovi simptomi se manifestuju kao hloroza, mozaik, mrlje ili naborani listovi. Na plodovima nastaju žute ili smeđe mrlje, nakon čega se oni deformišu i nepravilno sazrijevaju.

Širi se razoran virus koji prijeti biljkama paradajza i paprike

No, ipak postoji nada. Naime, identifikovan je gen otporan na ovaj virus koji se brzo širi cijelim svijetom. Otkako je prvi put otkriven u Izraelu 2014. godine, proširio se u neke dijelove Europe, Amerike, Azije i Afrike.

Sada rade na razvoju sorte

"Znamo da su naši kupci nemoćni pred ovim virusom. Iz tog smo razloga uložili sve napore kako bismo pronašli rješenje", kazao je Sergio la Fuente van Bentem, fitopatolog kompanije Enzi Zaden. Dodao je i da sada intenzivno rade na razvoju sorte paradajza koja ima visoku otpornost na ToBRFV te da pretpostavljaju da će taj cilj postići kroz par godina.

Intenzivno se radi na razvoju sorte koja ima visoku otpornost na ToBRFV (Foto: Enza Zaden)

Istraživači su uvjereni da se ovaj gen razlikuje od ostalih prethodno poznatih te da pokazuje visoku otpornost. Inovacijom se može osigurati proizvodnja paradajza od velikih kompanija pa sve do hobi vrltara koji uzgajaju povrće za svoje potrebe.

Njegova inkubacija, odnosno vrijeme od infekcije do pojave prvih simptoma traje od dvije do tri sedmice, a kada se virus jednom počne širiti nastaje teška bitka za suzbijanje lokalne infekcije.

Za sada ne otkrivaju identitet gena

Istraživački tim iz ove sjemenske kuće prvi je put čuo za ToBRFV od svojih prodajnih predstavnika na Bliskom istoku 2014. godine. Kees Konst, voditelj istraživanja objašnjava da su na temelju svog iskustva sa drugim virusima poput mozaika duhana, već naslutili da će se i ovaj brzo proširiti.

Potvrđena pojava visoko virulentnog virusa paradajza

Fitopatolog firme objašnjava da su od postojećih genetskih materijala divljih sorti paradajza tražili one gene koji su otporni. Stoga su morali pretražiti ogromnu kolekciju sjemena divljih od kojih se dobivaju kultivirane. "To je bilo poput traženja igle u bali sjena, ali uspjeli smo identifikovati taj jedan gen koji je vrlo otporan", tvrdi on.

"Vjerujemo da će čak i proizvođači povrća u regijama koje trenutno nemaju ToBRFV biti zainteresovani za ovu inovaciju jer se virus širi brže nego što se očekivalo", zaključio je De la Fuente.

Ova sjemenska kuća je za sada vlasničkim pravima zaštitila identitet gena koji pruža visoku otpornost. 


Tagovi

ToBRFF Enza Zaden Virus paradajza Otporna sorta Gen


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vršidba soje.