Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja rasada
  • 28.02.2025. 07:30

Proizvodnja presadnica povrća i cvijeća: Pripazite na prezimljujuće štetočine!

Zbog razlika u temperaturama zraka između toplijih dana i svježijih noći, moguće su i neželjene rubne promjene u obliku paleži na mladim biljčicama.

Proizvodnja presadnica povrća i cvijeća: Pripazite na prezimljujuće štetočine!
Foto: Depositphotos/docian
  • 132
  • 9
  • 0

Tokom februara polako započinje proizvodnja presadnica povrća i cvijeća u grijanim plastenicima, a topliji i vlažni zaštićeni prostori gotovo uvijek pogoduju mogućem razvoju uzročnika mladenačkih bolesti, upozorava mr.sc. Milorad Šubić

"Prema iskustvima iz ranijih sezona u uvjetima iznadprosječno toplijih zimskih dana moguće je primijetiti npr. prezimljujuće populacije lisnih uši, buhača, bijele mušice i kalifornijskog tripsa", kaže ovaj stručnjak iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Hrvatske.

Žute i plave ljepljive ploče

Stoga radi praćenja populacije navedenih štetočina u plastenicima iznad rasada preporučuje vješati žute i plave ljepljive ploče.

"Ukoliko se primijeti početna pojava jednog od navedenih nametnika na presadnicama paradajza, paprike, kupusnjača, krastavaca, salate ili ukrasnog bilja, preporučujemo primjenu jednog od dopuštenih insekticida", navodi.

Kako izbjeći probleme u proizvodnji rasada?

Također, radi preventivne zaštite mladih biljaka protiv bolesti polijeganja preporučuje koristiti neki od dopuštenih fungicida. Registrirana zaštitna sredstva pronađite u jedinstvenom spisku registriranih fitofarmaceutskih sredstava Uprave za zaštitu zdravlja bilja Bosne i Hercegovine.

Dopušteni hemijski fungicidi za parcijalno tretiranje rasada uglavnom dobro suzbijaju pseudo-gljivične bolesti kao što su npr. Pythium, Bremia, Phytophthora, Peronospora i sl. No, budući se sjemenom prenosi veći broj mikroorganizama – uzročnika biljnih bolesti, u proizvodnji presadnica obavezno je, naglašava, koristiti deklarirano i zaštićeno sjeme (izuzev vrijednih, autohtonih eko-populacija povrća) i koristiti sterilizirane supstrate.

Naime, kaže, sjemenom kupusnjača prenosi se 19 uzročnika bolesti, sjemenom salate 14, sjemenom celera korijenaša 12, sjemenom krastavca 10, a sjemenom paradajza čak 32 različita uzročnika bolesti!

"Redovno pregledavajte zdravstveno stanje rasada povrća i cvijeća u mladenačkim stadijima!", savjetuje.

Korisni mikroorganizmi u eko proizvodnji

Napominje i da su zbog razlika u temperaturama zraka između toplijih dana i svježijih noći, moguće neželjene rubne promjene u obliku paleži na mladim biljčicama, pa je iste potrebno prskati prije navedenim otopinama. Redovno treba kontrolirati atmosferu u zaštićenom uzgoju i umanjiti ili ne dopustiti jaču kondenzaciju vode na krovnoj konstrukciji.

Kada započeti sjetvu rasada?

Proizvođači u nadziranoj ekološkoj proizvodnji mogu, kaže, preventivno koristiti mikro-biološke pripravke na osnovi korisnih mikroorganizama, npr. Trichoderma spp., Bacillus subtilis, Bacillus pumilus, Bacillus amiloliquefaciens, Glommus spp., Pseudomonas sp. i dr.

Primjenjuju se kao granulati ili zalijevanjem rasada/presađenih biljaka ili sistemima “kap po kap”.


Tagovi

Presadnice Zaštita Milorad Šubić Rasad povrća Plastenici


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.