Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kornišona
  • 06.06.2018. 09:30

Proizvodnja kornišona - kako spriječiti bolesti i insekte?

Budući da ima plod koji se sastoji od 97% vlage, te biljku koja je zeljasta i izraste i do 2 m uzgojem na špaliru, te da se samo u krajini zasijava nekoliko stotina hektara, može se očekivati niz bolesti i štetočina koji će vršiti nametništvo na ovim biljkama.

Foto: Bigstockphoto/maksheb
  • 10.633
  • 353
  • 0

Kako nas mediji informišu, odnosno poljoprivredne zadruge koje se bave ovom proizvodnjom, i u ovoj sezoni imamo znatne površine zasijane krastavcom kornišonom na području rurala Bosne i Hercegovine.

Kornišon se vratio na polja Unsko-sanskog kantona - očekuju rekordan izvoz u EU

Ova proizvodnja je aktuelna još iz doba bivše SFRJ, a ponajviše na području Krajine. Tada smo bili svjedoci postojanja giganta poput Agrokomerce, Agro-Krajina i drugih. Oni isti su s poljoprivrednim proizvođačima zasijavali krastavac kornišon. 

U posljeratnom periodu, pojavile su se druge, velike i manje, zadruge i firme, koje su odlučile da se bave kooperativnom proizvodnjom, a posebno proizvodnjom krastavca kornišona.

Standard kojega zahtijeva kupac

Ove podatke navodimo iz razloga kako bi se stvorila što jasnija slika o tome koliko je bitno, kako ove sezone, tako i idućih, vršiti redovnu zaštitu biljaka u ovim usjevima, i to provjerenim sredstvima koja su odobrena po različitim normama stadanrda kvaliteta ovisno o tome šta nalaže kupac prema zadrugama za koje rade poljoprivredni proizvođači.

Krastavac je jednogodišnja biljka iz porodice tikvi. Mnogo je lakše ostvariti kvalitetnu zaštitu i uvjeriti se u efekat iste kod jednogodišnjih kultura u odnosu na višegodišnje. Zeljaste jednogodišnje biljke koje svakodnevno plodonose nekoliko mjeseci, već intenzitetom plodonošenja će nam pokazati koliko je tretman određenim zaštitnim sredstvom bio uspješan.

Bolesti i štetnici koji nastanjuju usjeve kornišona

Budući da ima plod koji se sastoji od 97% vlage, te biljku koja je zeljasta i izraste i do 2 m uzgojem na špaliru, te da se samo u krajini zasijava nekoliko stotina hektara, može se očekivati niz bolesti i štetočina koji će vršiti nametništvo na ovim biljkama.

Trulež korijenovog vrata

Nnakon  nicanja za vlažnog i hladnog vremena mlade biljke krastavaca mogu biti napadnute gljivičnim bolestima čiji se uzročnici nalaze u tlu, a pripadaju skupini mikroorganizama roda Phytium, Phytoftora, Sclerotinia i dr. Bolest se u početku javlja u obliku vodenastih pruga na vratu korijena, koje brzo potamne, te se na tom mjestu mlade biljčice prelome i uvenu. Propadanje mladih biljaka može biti uzrokovano i truleži korijena koje je nastalo zbog napada istih uzročnika. Čim se primijete prvi simptomi propadanja mladih biljčica, tlo neposredno uz samu biljku potrebno je zalijevati 0,15%-tnom suspenzijom fungicida na bazi aktivne tvari propamokarb kao što su Previcur 607 SL i slično.

Uglata pjegavost

Dok je toplog i vlažnog vremena, posebno na površinama gdje se ne poštuje plodored i prečesto se uzgajaju krastavci, može doći do bakterijske bolesti uglate pjegavosti lista. Uzročnik bolesti je bakterija Pseudomonas syringae pv. lacrymans koja prezimljuje na zaraženim biljnim ostacima u tlu. Primarnu infekciju listova omogućuju kapljice kiše, a daljnje širenje na zdrave biljke je moguće kukcima, vjetrom te rukama i odjećom berača.

Širenje bolesti pospješuje visoka vlažnost, temperature zraka 24 - 27 °C te preobilna gnojidba azotom. Bolest se manifestuje u obliku malih uglastih, vodenih pjega na lišću, stabljici i plodovima. Pjege na listovima obrubljene su lisnim žilicama, u početku sivkaste, a kasnije bijele boje. Napadnuto tkivo često odumire. Na plodovima se na početku javljaju male okrugle vodenaste pjege koje starenjem izazivaju pucanje kore. Da bi se izbjegao napad bolesti, treba se držati plodoreda, koristiti zdravo, tretirano sjeme te krastavce ne uzgajati uz kulture kao što su tikve, lubenice ili dinje. Širenje bolesti, kada se uoče prvi simptomi, moguće je djelomično spriječiti tretiranjem bakrenim pripravcima, ali budući da je to najčešće tijekom plodonošenja, zbog dužine karencije njihova primjena nije moguća.

Fuzarioza 

Uzročnik bolesti je gljivica Fusarium oxysporum koja prezimljuje na zaraženim ostacima biljaka od kuda se prenosi na zdrave biljke. Gljivica uzrokuje začepljenje provodnih snopića stabljike, a posljedica toga je sušenje čitave biljke. Kao jedina uspješna mjera borbe protiv fuzarijskog venuća je pridržavanje plodoreda i upotreba zdravog, tretiranog sjemena. Na krastavcima se mogu javiti i druge bolesti no većina modernih hibrida ima genetski visoku tolerantnost na njih pa poštivanjem plodoreda te upotrebom zdravog i tretiranog sjemena jači se napadi javljaju dosta rijetko.

Plamenjača krastavca

U našim proizvodnim uvjetima plamenjača je ekonomski najznačajnija bolest pri uzgoju krastavaca na otvorenom. Uzročnik bolesti je gljivica Pseudoperonospora cubensis. Posebno je izražena u godinama s prohladnim i vlažnim ljetom. Za kratko vrijeme može u potpunosti uništiti usjev. Javlja se u obliku svijetlozelenih okruglih pjega na listovima. Pjege se postupno povećavaju, postaju uglate i obrubljene žilicama lista. Listovi požute i kasnije posmeđe, osuše se, a biljke ugibaju.

Plamenjača je naročito opasna za krastavce i tikvenjače

Bolest se suzbija preventivnim tretiranjem u fazi pojave prvih listova fungicidima na bazi aktivne tvari mankoceb kao što su Dithane M-45, Cadillac 80 WP, Caiman WP odnosno Crittox MZ 80; onima koji sadrže aktivnu tvar propineb kao što su Antracol WP-70, Chromoneb S 70 odnosno Župineb S 70 ili fungicidima na bazi aktivne tvari klorotolonil kao što je Daconil 720 SC u koncentraciji 0.25%. U fazi dva do tri razvijena lista preventivnu zaštitu treba nastaviti fungicidima na bazi propamokarba kao što su Previcur 607 SL, Proplant odnosno Trepac 607 SL u koncentraciji 0,15% ili fungicidima koji uz mankoceb sadrže i dimetomorf poput Acrobata MZ WG u koncentraciji 0,25%. U fazi razvoja vriježa zaštita protiv pepelnice se nastavlja fungicidima na bazi aktivne tvari metalaksil kao što je Ridomil Gold MZ 68 WP u koncentraciji 0.25% ili benalaksila koji sadrže fungicid Galben – M, odnosno Baldo M u koncentraciji 0,50%.

Uzgojem na otvorenom krastavci su izloženi napadu različitih biljnih bolesti i štetnika koji svake godine nanose značajne ekonomske štete. Intenzitet napada uvelike ovisi o vremenskim uvjetima tijekom vegetacije, kao i o provedbi agrotehničkih mjera. Poštivanje plodoreda, uzgoj na armaturi, primjena crne polietilenske folije za prekrivanje tla, prekrivanje usjeva agrotekstilnim materijalima i pravilna ishrana u značajnoj mjeri mogu smanjiti zaraze biljnim bolestima i štete koje mogu uzrokovati pojedini kukci, ali bez odgovarajuće zaštite usjeva proizvodnja je nemoguća. U razdoblju plodonošenja mogu se koristiti samo fungicidi izuzetno kratke karence na bazi djelatne tvari aluminij fosetila kao što su Aliette ili Avi u koncentraciji 0,25% čija je karenca 4 dana, odnosno fungicidi na bazi aktivne tvari azoksistrobn koje sadrže Quadris ili Quo Vadis. Primjenjuju se u koncentraciji 0,1%, a njegova je karenca 3 dana. Među dvjema njihovim primjenama uputno je po jednu zaštitu obaviti fungicidima na bazi aktivne tvari klorotolonil, kao što je Daconil 720 SC u koncentraciji 0.25%. Tijekom plodonošenja u tretiranju potrošnja vode treba biti 900 l/ha. Ovisno o uvjetima za razvoj bolesti i uočenim simptomima bolesti, tretiranje se obavlja u tri do četiri navrata svakog ili svakog drugog tjedna berbe.

Pepelnica

Pepelnicom mogu biti napadnuti više salatni krastavci, nego krastavci za preradu. Uzročnik bolesti je gljivica Erysiphe cichoracearum koja prezimljuje u tlu te vjetrom biva prenesena na listove. Na gornjoj strani listova izaziva pepeljastu prevlaku. Zaraženo lišće žuti te se kod jake zaraze postupno suši. Zaštitu protiv pepelnice treba početi provoditi čim se pojave prvi simptomi. Koristiti se mogu fungicidi čija je aktivna tvar sumpor kao što su Chromosul 80, Thiovit Jet, Cossan WG ili Sumpor SC 80 u koncentraciji 0,3 - 0,4 % čija je karenca 7 dana, odnosno fungicidi na osnovi aktivne tvari bitertanol, a primjenjuje se u koncentraciji 0,2%. Uspješno djelovanje na pepelnicu krastavaca imaju i fungicidi aktivne tvari ozoksistrobin koju sadrži Quadris. Primjenjuje se u koncentraciji 0,1%, a karenca mu je 3 dana.

Žičnjaci

Tek iznikle biljke mogu uništiti zemljišni štetnici. Česti napadi posebice se mogu očekivati ispod folija, budući da je u proljeće tlo ispod njih toplije, što privlači kukce i omogućuje im brži razvoj. Da bi se spriječio napad i štete od kukaca, uputno je s pripremom gredica za sjetvu u tlo unijeti neki od zemljišnih insekticida kao što su Dursban G -7.5 na bazi aktivne tvari klorpirifos-etil ili Volaton G – 10 na bazi djelatne tvari foksin kojih se primjenom u redove koristi 25 kg/ha, a kod rasipanja širom 80 kg/ha. Sličan učinak na zemljišne kukce imaju i tekuće formulacije istih insekticida Dursban E 48 i Volaton EC 500 koji se primjenjuju tretiranjem tla u količini 2 – 3 l/ha. Od insekticida tekuće formulacije na bazi aktivne tvari klorpirifos-etil u suzbijanju zemljišnih štetnika mogu se koristiti i insekticidi Pirifos EC, Callifos 48 EC ili Pyrinex u istim količinama.

Crveni pauk

U uvjetima visokih temperatura značajne štete na krastavcima mogu nanijeti crveni pauci. To su grinje gotovo prozirnog tijela koje mijenjaju boju ovisno o biljci kojom se hrane. Nalaze se na naličju lista gdje hraneći se uzrokuju pojavu klorotičnih žućkastih ili srebrenastih pjega među nervaturama lista. Jačanjem zaraze pjege se šire uzrokujući sušenje listova. Suzbijaju se akaricidima na bazi aktivne tvari abamektin, kao što su Vertimec 018 EC ili Kraft 18 EC u koncentraciji 0,1% ili aktivne tvari klofentezin koju sadrži akaricid Apollo, a primjenjuje se u koncentraciji 0,04%. Karenca navedenih sredstava je 7 dana.

Lisne uši

Njihov je napad prepoznatljiv po uvijanju listova koji su ujedno i ljepljivi zbog medne rose koju izlučuju. U razdoblju plodonošenja za zaštitu dolaze u obzir samo insekticidi vrlo kratke karence. Na bazi aktivne tvari pirimikarb to je Pirimor WP u koncentraciji 0.04% čija je karenca 4 dana, zatim na bazi aktivne tvari tiakloprid Calypso 480 EC u koncentraciji 0,02% s karencom 3 dana. Lisne uši učinkovito suzbijaju također insekticidi na bazi aktivne tvari acetamiprid kao što su Mospilan 20 SP, Acelan 20 SP, Volley ili Wizzard koji se koriste u koncentraciji 0.01%, a karenca im je također 3 dana. Primjenu tih pripravaka moguće je izvršiti zajedno s tretiranjem protiv bolesti, strogo vodeći brigu o poštivanju karence.

Stjenice

Značajnije štete na krastavcima mogu nanijeti i stjenice roda Lygus. To su kukci dužine 4,5 - 5,5 mm zelenkasto-smećkaste boje koji sišući sokove neposredno ispod vegetacijskog vrha uzrokuju njegovo sušenje. U njihovu se suzbijanju mogu koristiti isti insekticidi koji se koriste u suzbijanju lisnih uši. Kod ranog napada, stjenice je moguće suzbijati i insekticidima na bazi aktivtne tvari alfa cipermetrin, kao što su Fastac 10 SC, Direkt 10 EC, Fascon ili Alfa u koncentraciji 0,02% čija je karenca 14 dana ili onima na bazi aktine tvari lambada cihanotrin, kao što su Karate 2,5 EC te King u koncentraciji 0,03% s karencom 7 dana.

Kalifornijski trips

Štete nanosi dva puta u sezoni. Prvi put u fazi prvog pravog lista pa do 3. pravog lista. Štete se manifestuju u vidu blage hloroze listova te malim bušotinama u vidu krugova prečnika oko 0,3 mm. S donje strane lista možemo zapaziti mnoštvo malih leptirastih insekata blago smeđe boje. 
U ovoj fazi, kalifornijski trips kao i neke druge insekte, možemo suzbiti nekim kontaktno-sistemskim insekticidom s dužom karencom (budući da je tek počela sezona), tipa Proteus (Bayer), Karate Zeon (Syngenta) i slično.

Sljedeći put, ovaj nametnik stvara štete tokom plodonošenja krastavca u mjesecima julu i augustu. Tada se štete manifestuju na listu u vidu blage hloroze u koncentričnim krugovima prečnika 0,5 cm. Preko dana se najčešće krije iza tučka cvijeta, a može se zapaziti i na naličju lista. U ovoj fazi može se koristiti i neki akaricid/insekticid na bazi aktivne tvari abamektin u koncentraciji od 0,1% budući da ga proizvođači već imaju dostupnog zbog zaštite od crvenog pauka i ostalih grinja. 


Tagovi

Uzgoj kornišona Zaštita kornišona Zaštita krastavaca Krastavci Bolesti krastavaca Štetnici krastavaca Uglata pjegavost Fuzarioza Plamenjača krastavca


Autor

Bekir Dolić

Više [+]

Diplomirani inžinjer opće poljoprivrede, radi na terenu BiH, zaljubljenik u voćarstvo i hortikulturu. Zanima se za autohtonu genetiku svih biljnih vrsta.