Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kornišona
  • 30.05.2018. 09:00

Kornišon se vratio na polja Unsko-sanskog kantona - očekuju rekordan izvoz u EU

Proizvodnja se potpuno stabilizirala, a ono što raduje ovdašnje poljoprivrednike jeste velika potražnja na evropskom tržištu, kao i solidna otkupna cijena za kilogram kornišona, koja iznosi 1,3 marke po kilogramu za prvu klasu.

Foto: Pxhere
  • 952
  • 69
  • 0

Prema podacima Poljoprivrednog zavoda Unsko-sanskog kantona, u 2017. godini proizvedeno je i izvezeno 4.500 tona kornišona, a ove se godine očekuje znatno bolji rezultat. Proizvodnja kornišona na području tog kantona, nakon nekoliko kriznih godina, doživljava ekspanziju pa je planiran rekordan izvoz te kulture u zemelje Evropske unije. 

Atif Rošić, predstavnik Poljoprivrednog zavoda USK, kaže da se proizvodnja potpuno stabilizirala, a ono što raduje ovdašnje poljoprivrednike jeste velika potražnja na evropskom tržištu, kao i solidna otkupna cijena za kilogram kornišona, koja iznosi 1,3 marke po kilogramu za prvu klasu, navode Nezavisne

"Primjetno je da se sve veći broj poljopivrednih proizvođača odlučuje podići zasade kornišona, tako da je to danas jedna od profitabilnijih kultura na ovim našim prostorima. Na području USK postoji duga tradicija uzgoja kornišona, koji je po kvalitetu vrhunski", rekao je Rošić.

Krastavci su neobrani - radnici preskaču Austriju i zbog veće plaće odlaze u Njemačku

Direktor Poljoprivredne zadruge "Agro" iz Velike Kladuše Elvedin Velić kaže da su sklopili ugovore sa 250 kooperanata za otkup kornišona, dok su 2017. ovu kulturu otkupljivali od 145 proizvođača.

"Tržište u zemljama EU je obezbijeđeno i izvoz bi trebao teći bez većih problema. Ove godine očekujemo rekordne rezultate", istakao je Velić.

Zbog brojnih problema u proteklim godinama, proizvođači i izvoznici kornišona u Unsko-sanskom kantonu dovedeni su u veoma težak položaj, a stotine tona krastavaca završilo je u smeću. Prošla godina donijela je stabilizaciju u ovoj vrsti poljoprivredne proizvodnje, pa je tako iz BiH izvezeno oko 15.000 tona kornišona te ostvarena zarada oko 15 miliona maraka.


Tagovi

Proizvodnja kornišona Otkup kornišona Cijena kornišona Atif Rošić Elvedin Velić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.