Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja povrća
  • 31.01.2020. 13:00

Problemi u proizvodnji rasada i kako ih riješiti?

Samo zdrav i jak rasad garantuje dobar prinos i kvalitet proizvedenog povrća. Greške u proizvodnji u toku vegetacije teško ili gotovo nikako ne mogu se nadoknaditi.

Foto: Gordana Nastić
  • 1.107
  • 59
  • 1

Proizvodnja rasada je zasigurno jedan od najvažnijih poslova u povrćarstvu. Prije svega zbog toga što samo zdrav i jak rasad garantuje dobar prinos i kvalitet proizvedenog povrća. Greške u proizvodnji, u toku vegetacije teško ili gotovo nikako se ne mogu nadoknaditi kasnije.

Odabir hibrida - presudan

Proizvodnja rasada, prema riječima Dejana Mujakića, iz PSSS Vranje, počinje odabirom odgovarajućeg hibrida povrća, pripremom supstrata za sjetvu i samom sjetvom. Zato u prostoriji za proizvodnju rasada treba obezbjediti odgovarajuće uslove za nicanje biljaka. To se prije svega odnosi na optimalnu temperaturu i vlažnost.

Kako sami da napravite jeftin plastenik?

"Koliko će biljaka niknuti iz zasijanog sjemena zavisiće od klijavosti i uslova koji su stvoreni u plasteniku. Odmah poslije nicanja, mlade biljčice često su izložene napadu velikog broja štetnih insekata i prouzrokovača bolesti i zato ih treba na pravi način zaštititi. Proizvođači tijekom proizvodnje rasada često prave velike greške kada je u pitanju zalijevanje. Često i prekomjerno dodavanje vode dovodi do pojave poleganja rasada i forsira razvoj plitkog korjenovog sustava zbog kojeg će biljka stalno patiti i loše iskorištavati vodu," kaže Mujakić.

Pojavu polijeganja rasada prouzrokuju patogene gljivice iz rodova Rhizoctonia spp., Pythium spp., Phytophthora spp., Fusaryum spp., koje se nalaze u površinskom sloju tla i intenzivno se razvijaju baš u ovakvim vlažnim uslovima. Jedna od fitopatogenih gljiva koja prouzrokuje polijeganje rasada u najvećem broju slučaja je Pythium spp. U našim agroklimatskim prilikama Pythium spp., nanosi manje štete na starijim usjevima, ali zato je glavni uzročnik polijeganja rasada.

Mlade biljke osjetljive na toksine

Simptomi se ispoljavaju zavisno od starosti inficirane biljke. Kod mladih biljaka, čije je tkivo vrlo osjetljivo na toksine ove gljive, simptomi se javljaju u vidu vodenastih pjega. One se brzo povećavaju, zaražene ćelije umiru i čitav usjev zahvaćen bolešću propada, ubrzo poslije nicanja.

"Do infekcije izniklih biljaka najčešće dolazi preko korjena ili preko podzemnog dijela stabla. Zahvaćeni dio je tanji od onog zdravoga što dovodi do slabljenja mehaničke moći i biljčica ubrzo poliježe. U zavisnosti od faze razvoja bolesti, na oboljelim dijelovima biljčice mogu se uočiti jače ili slabije izražena siva buđava prevlaka. Polegnute biljke brzo uginu, a pri jačoj vlažnosti i višoj temperaturi istrunu", podvlači Mujakić.

Postavljanje plastenika: Kako izabrati pravo mjesto

Stručnjaci podsjećaju povrtare da se Pythium spp. održava u zemlji u obliku oospora koje svoju vitalnost zadržavaju i do osam godina. Klijanje oospora je stimulirano u uslovima visoke vlažnosti tla i prisustva supstanci koje nastaju prilikom razgradnje organske materije. Materije koje također stimuliraju klijanje oospora potiču i od korjena, od sjemena koja klijaju, od organske materije koja se unosi u zemljište. One daju sporangije, a sporangije daju zoospore za čije kretanje je neophodna tekuća voda pa obilno navodnjavanje potpomaže i povećava broj inficiranih korjena.

Neophodna dezinfekcija tla

Zbog svega ovoga, u plasteničkoj proizvodnji neophodno je obaviti dezinfekciju zemljišta, a police dezinficirati CuSO4 (bakar sulfatom) 1% rastvorom. Od agrotehničkih mjera treba raditi drenažu zemljišta i izbjegavati teška tla. Obavezno je i provjetravanje rasadnika.

"Sađenje biljaka u plasteniku treba obaviti kada je temperatura povoljna za brzi porast biljke. Povrtari treba da izbjegavaju prekomjerno đubrenje azotom i da koriste prednosti plodoreda. Kombinacijom kontaktnih i sistemičnih fungicida postiže se odlična zaštita. Zalijevanje leja kako biljaka tako i okolnog tla treba obaviti, preparatima Previcur  0,25 %, i Previcur energy 0,15 %," ističe Mujakić.

On preporučuje povrtarima, da idući tretman obave neposredno poslije pikiranja rasada istim preparatima uz dodavanje confidora ili ackare protiv insekata. Često se desi da rasad napadnu i puževi koji grickaju mlade listove. U tom slučaju, leje sa rasadom najbolje se mogu zaštiti korištenjem preparata pužomor. Ovaj preparat treba da pospu oko gredica, između redova, ali ne i na biljke. Povrtari protiv ovih štetočina mogu upotrebiti i pepeo koji smanjuje sluz pužu i dovodi do dehidracije.


Tagovi

Rasad Uzgoj povrća Proizvodnja rasada Hibridi Gljivice Toksini Dezinfekcija zemljišta Pužomor Dejan Mujakić


Autorica

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer