• Uzgoj luka
  • 25.01.2021. 09:30

Pripremite se na pravi način za uzgoj luka

Kod nas se luk pretežno gaji iz arpadžika. To je siguran i jednostavan način , ali ne i najekonomičniji.

Foto: Bigstock/63ru78
  • 1.112
  • 145
  • 1

Luk (Allium cepa) isključivo se uzgaja zbog lukovice koja tokom proljetnog razdoblja stvara takozvanu lažnu stabljiku sa lišćem i kao takav poznat je pod nazivom mladi luk. Sadi se na osunčana mjesta jer ne podnosi potpunu sjenu i to u plodno, propusno zemljište slabo kisele do neutralne pH rekcije.

Postoje tri načina proizvodnje: direktno iz sjemena, iz arpadžika i iz rasada. Kod nas se pretežno gaji iz arpadžika. To je siguran i jednostavan način , ali ne i najekonomičniji.

Tlo se priprema što ranije pri čemu se rasturaju mineralna đubriva, kompleksna NPK hranjiva čiji odnos treba da bude 1:2:0 ili 1:2:1. Umjereno plodna đubre se sa 60 - 70 kg N, 120 - 150 kg fosfora po hektaru. Na onim siromašnijim mogu se primjeniti veće norme uz upotrebu kalija, navodi stručnjak za povrtarstvo, Gordana Rehak.

Rana sjetva povrća na otvorenom - od luka do rotkvice

Za sadnju treba upotrebiti srednje krupan arpadžik, prečnika 10 - 20mm. Sadi se u rano proljeće čim bude moguća priprema zemljišta. Obično ide u brazde na razmak 15 x 15 ili 20 x 10 cm. Na velikim površinama, uz primjenu mehanizacije, sadi se u redove razmaknute 30 cm ili u trake sa četiri do šest redova. Između traka ostavlja se rastojanje od oko 50 cm, a između redova u traci 20 cm. Razmak u redu je osam do 10 cm.

U toku vegetacije zaštita od korova

Za jedan hektar potrebno je 300 do 500 kg sitnog arpadžika, 500 do 800 kg srednje krupnog ili 800 do 1.000 kg krupnog. Prilikom mašinske sadnje, postižu se dobri rezultati ali su prinosi ipak za 10 odsto niži.

U toku vegetacije potrebno je zaštititi biljke od korova. Postoje vrlo efikasni herbicidi, ali i pored toga preporuka je dva do tri puta okopati, ne samo radi suzbijanja korova, nego i zbog održavanja rastresitog sloja u površinskom dijelu. Treba okopavati plitko i ne suviše blizu usjeva. Postoje mnogi efikasni preparati za crni luk gajen na ovakav način, napominje stručnjak.

Crveni luk u plasteniku - sadnja i zaštita

Prije sadnje upotrebljavaju se herbicidi na bazi dinitroanalina ili trifluralina u dozama od 1-2.5 l/ha (u dva navrata manjom količinom i uz obaveznu konsultaciju sa zaštitarom koji vodi proizvodnju), kao i u zavisnosti od tipa zemljišta. Nakon tretiranja, parcelu obraditi odgovarajućim oruđem da se sredstvo izmješa sa zemljom do dubine od pet do 10 cm.

Kada biljka omekša i padne na zemlju - može se brati

Crni luk je stasao za berbu u momentu kada biljka omekša i padne po zemlji, pri čemu se vađenje obavlja kad veći dio usjeva polegne. Na većim površinama berba započinje i završava kada većina njih masovno polegne.

Nasilno obaranje nesazrilih biljaka nije preporučljivo i nepotrebno je jer na vrijeme izvađene lukovice dobro čuvaju ovojne ljuspe i dugo se čuvaju. Na rastresitim tlima jednostavno se ručno počupaju i slože u gomilice i ostave nekoliko dana da se stabla dobro osuše. Njihovo dugo stajanje na njivi, nije preporučljivo jer može izazvati ožegotine.

Poslije sušenja očiste se, klasiraju, slože u letvarice i odnose pod nadstrešnicu da se dosuše, savjetuje Rehak.


Tagovi

Sadnja luka Arpadžik Sadnja Zaštita luka Berba luka


Autorica

Julijana El Omari

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...