Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • krompir
  • 08.09.2021. 16:00

Prijeti li nam uskoro nestašica krompira?

Lošije cijene i problemi sa prodajom u 2020., uticali su da se veliki broj proizvođača odluči za uzgoj industrijskog krompira, zbog sigurnog plasmana i organizovane proizvodnje. 

Foto: Bigstockphoto/tesphoto
  • 295
  • 35
  • 0

Vremenski uslovi u 2021. godini, poput dužeg perioda suše i ranih proljećnih mrazeva, negativno su se odrazili i na domaću proizvodnju krompira. To konkretno znači da su cijene ovog povrća na pijacama u Bosni i Hercgovini trostruko veće, a na mnogim tržnicama uopšte ga nema. Prema nekim procjenama, krompira na tržištu ima samo za još par mjeseci zato što su u sličnoj situaciji i druge zemlje u okruženju, navodi BHRT

Kako neki prodavci na pijaci tvrde, slabo ga ima i to što je u ponudi, dosta je sitan. Ove sezone ni rod nije bio nešto bogat, te je i kvalitet upitan. Problem sa krompirom prisutan je od sjevera pa do jugoistoka Evrope, odnosno, od Danske do Bugarske, uzrokovan padavinama ali i velikom sušom koja je dugo trajala pa je i izvoz te povrtarske vrste doveden u pitanje. 

"Ove sezone visoke temperature učinile su svoje tako da je prinos podbacio u poređenju sa ranijim godinama, ali je zato kvalitet dobar", komentariše poljoprivrednica, Gorana Kojić. 

Predstojeća jesen vrlo neizvjesna

Lošije cijene i problemi sa prodajom u 2020., uticali su da se veliki broj proizvođača odluči za uzgoj industrijskog krompira, zbog sigurnog plasmana i organizovane proizvodnje. 

"Prije četiri pet godna sijali smo tri hektara konzumnog krompira pa smo odustali od toga jer je tržište bilo prezasićeno", ukazuje Mustafa Gradaščević, povrtar iz Janje. Inače, farmeri iz ovog kraja su najveći proizvođači krompira u Semberiji, koji ga ovih dana vade sa parcela i transportuju pravo u fabrike. 

Uz skorašnji porast cijena hljeba i brašna, poskupljenje krompira samo je još jedno u nizu. Izvjesno je da se na tome neće završiti i da nas, barem kada je riječ o visini cijena, očekuje vrlo nezahvalna jesen.

Suša: Manji rod krompira uticao na veću cijenu tog povrća

Kako smo nedavno pisali, navedeno povrće trenutno u prodaji na veliko košta oko 0,60 KM dok ona maloprodajna iznosi 0,70 pa čak i 0,80 KM, a sasvim je izvjesno da će biti i veće. 

Istovremeno veliki problem predstavlja i to što je roba iz uvoza puno jeftinija od domaće pa bez obzira što će cijene rasti, to nije dugoročno rješenje. 

Većina proizvoda poskupljuje, što će posebno osjetiti poljoprivrednici koji zbog ovakvih trendova ne ostvaruju skoro nikakvu zaradu.


Tagovi

Proizvodnja krompira Nestašica krompira Cijene krompira Konzumni krompir Industrijski krompir Plasman Organizovana proizvodnja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]