Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rod krompira
  • 02.09.2021. 14:00

Suša: Manji rod krompira uticao na veću cijenu tog povrća

Trenutno je cijena krompira u prodaji na veliko oko 0,60 KM dok maloprodajna iznosi 0,70 pa čak i 0,80 KM, a sasvim je izvjesno da će biti i veće. 

Foto: Depositphotos/Imaginechina-Tuchong
  • 255
  • 67
  • 0

Vremenske prilike u ovoj godini, poput dužeg sušnog perioda i ranih proljećnih mrazeva, negativno su se odrazile na domaću proizvodnju krompira, a prema mišljenju poljoprivrednih proizvođača, cijena tog povrća u narednom periodu samo može da raste dok ga istovremeno na pojedinim pijacama skoro uopšte i nema. 

U Udruženju povrtara RS smatraju da je situacija u našoj zemlji (u poređenju sa situacijom u regionu) prilično loša pa se može reći da krompira na tržnicama u Republici Srpskoj nema, pišu Nezavisne.

"Više je razloga za tako nešto, a prije svega to što prošle godine nije prodat, propao je i završio na deponiji te proizvođači nisu imali šta zasaditi pa su sadili manje ove sezone", pojašnjava Branko Mastalo, predsjednik tog udruženja. 

Prošlogodišnje sjeme nije dobrog kvaliteta ?!

Takođe napominje da su povrtari ostali dužni poljoprivrednim apotekama, te da su pretežno koristili vlastito sjeme, koje pri tom nije odgovarajućeg kvaliteta a što je isto uticalo na prinose. 

Uzrok lošeg stanja je, kako kaže, suša koja je redukovala urod za oko 30 procenata. "U 2021. je i znatno veća potražnja za ovom povrtarskom vrstom, a veći dio je prodat ljetos i to po nižim veleprodajnim cijenama, koje su se kretale od 0,30 do 0,35 KM", ukazuje Mastalo. 

Sve navedeno uticalo je da u ponudi bude manjih količina. Manji je urod a velika potražnja je i dovela do porasta cijena

Trenutno u prodaji na veliko košta oko 0,60 KM dok ona maloprodajna iznosi 0,70 pa čak i 0,80 KM, a sasvim je izvjesno da će biti i veće. 

I proizvođači u FBiH imaju istih problema, a kako kaže Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, suša je mjestimično napravila pravu katastrofu. 

Loša situacija u čitavoj BiH !

"Borimo se da se zaštiti domaća proizvodnja, da se uvedu prelevmani. Kod nas su jako mali podsticaji i zbog toga naši proizvodi propadaju", ističe Bićo dodajući da je prošle godine došlo do hiperprodukcije, na šta je uticala aktuelna pandemija i da je dosta krompira propalo

Istovremeno veliki problem predstavlja i to što je roba iz uvoza puno jeftinija od domaće pa bez obzira što će cijene rasti, to nije dugoročno rješenje. 

Većina proizvoda poskupljuje, što će posebno osjetiti poljoprivrednici koji zbog ovakvih trendova ne ostvaruju skoro nikakvu zaradu. 

Suša umanjila i rod krompira, za više od 30 procenata

Podsjetimo, prinosi krompira u rogatičkom kraju zbog suše su bili umanjeni za 30 i više procenata. Takođe, u 2021. nije bilo napada plamenjače zbog visokih temperatura, ali je brige povrtarima zadavala zlatica i razvoj njenih larvi kojima toplo vrijeme odgovara.


Tagovi

Proizvodnja krompira Rod krompira Cijena krompira Suša Sjeme krompira Porast cijena Domaća proizvodnja Nedžad Bićo Branko Mastalo


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.