Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salata
  • 21.11.2023. 10:30

Prihrana i zaštita salate - kada i šta primijeniti?

Prihrana salate odvija se u tri faze. U svakoj od njih primjenjuje se NPK vodotopivo đubrivo, ali različitih formulacija.

Foto: Bojan Kecman
  • 77
  • 35
  • 0

U jesensko-zimskoj sezoni proizvodnje salate važno je ispravno i na vrijeme poduzimati mjere navodnjavanja, prihrane i zaštite. Mjesto proizvodnje može biti na otvorenom polju ili u zatvorenom prostoru. Za navodnjavanje, optimalni poljski vodni kapacitet (PVK) trebao bi biti od 60 do 70 posto što prvenstveno zavisi od tipa zemljišta i mjesta proizvodnje.

U ovom slučaju, kako pojašnjava savjetodavac Živko Šašić iz Poljoprivredne savjetodavne službe RS, pod tipom zemljišta misli se na to je li ono zbijene ili rastresite konstitucije, odnosno zadržava li vodu u površinskim slojevima ili je propušta u dublje slojeve.

U zbijenim zemljištima ćemo imati više intervala navodnjavanja sa manjim normama, dok će u rastresitim norme biti veće, a intervali ostati isti. Ako se salata uzgaja na otvorenom polju poželjno je da se urade bankovi kako eventualni višak vode uslijed padavina ne bi gušio korijenov sistem i doveo do propadanja biljaka. I navodnjavanje se vrši po potrebi u zavisnosti od padavina.

"Proizvodnja salate u zatvorenom prostoru isključivo zavisi od navodnjavanja pošto padavine nemaju uticaj na nivo vlažnosti zemljišta. Prvo navodnjavanje obavlja se odmah poslije presađivanje, zatim sljedeće nakon pet do sedam dana, a poslije toga norme i intervali se prilagođavaju vlažnosti zemljišta i fazi razvoja biljke", navodi Šašić.

Prihrana NPK đubrivom

Prihrana salate odvija se u tri faze: ukorjenjivanje, intenzivan porast i formiranje glavice. U prvoj fazi prilikom navodnjavanja dodaje se NPK vodotopivo đubrivo formulacije 1:4:1 u količini do 50 kg/ha jednom u toku vegetacije.

"U drugoj fazi prilikom navodnjavanja dodaje se NPK vodotopivo đubrivo formulacije 1:1:1 u količini do 40 kg/ha jednom ili dva puta u zavisnosti od faze razvoja biljke i je li prilikom presađivanja jedan dio rasada bio manje razvijen, sa manje listova, pa da bi primjenom ovog đubriva sve biljke bile u istoj fazi razvoja", kaže savjetodavac dodavši kako u dijelovima gdje su biljke manje ovo đubrivo se može primijeniti više od jednog puta, da bi te manje biljke intenzivnim porastim bile iste kao i sve ostale.

U fazi formiranja glavice prilikom navodnjavanja dodajemo vodotopivo đubrivo NPK formilacije 2:1:4 u količini do 40 kg/ha, a u ovo đubrivo dodajemo i kalcijum-nitrat u količini do 20 kg/ha. Ova formulacija đubriva prvenstveno ja bazirana na dovoljnoj količini azota i kalijuma, sa tim da je azot potreban za rast i razvoj glavice, a kalijum za povećanje suhe materije.

Zaštita salate

Prva zaštita salata urađena je u fazi rasada, druga se radi sedam dana poslije rasađivanja u plastenik fungicidima na bazi bakar-hidrihlorid, azoksistrobin, ciprodinil, piraklostrobin, boksalid i insekticidima na bazi: deltametrin, acetamiprid, flonikamid.

Sljedeće tretiranje obavlja se u intervalima od 10 do 15 dana i/ili u vrijeme pojave simptoma potrebnih za razvoj bolesti.


Tagovi

Proizvodnja salate Navodnjavanje salate Prihrana salate NPK đubriva Vodotopiva đubriva Živko Šašić Zaštita salate Fungicidi


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.