Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj salate
  • 04.11.2023. 09:00

Kada je salata spremna za presađivanje u plastenik?

Presađivanje se vrši ručno, pomoću plastičnih bušača se prave udubljenja u zemljištu, u koje se postavlja biljka, a poslije toga se blago pritisne zemljište.

Foto: Depositphotos/herraez
  • 92
  • 34
  • 0

Dvadesetak dana nakon sijanja, salata je spremna za presađivanje i dalju njegu u plasteniku. Prvo se radi osnovna obrada zemljišta, na primjer, oranje na dubinu od oko 30 centimetara, tamo gdje je moguće sa velikim poljoprivrednim mašinama ući u plastenik.

Poslije oranja vrši se jedan prolaz tanjiračama i završna dodatna obrada rotofrezom - jedan ili dva prolaza dok se ne postigne mrvičasto-graškasta struktura zemljišta veličine frakcija od 0,5 do 5 milimetara. Kako pojašnjava savjetodavac iz Poljoprivredne savjetodavne službe RS, Živko Šašić, dobro usitnjen površinski sloj omogućava dobro prijanjanje biljke za zemljište, dobro ukorjenjivanje i pravilan rast i razvoj biljke. 

Presađivanje se vrši ručno

Poslije dodatne obrade vrši se postavljanje sistema kap po kap između redova, tačnije jedna kapajuća traka navodnjava dva reda.

"Pošto se koristi za dva reda, razmak između kapaljki bi trebao da bude što manji, najbolji razmak je od 10 do maksimalno 15 centimetara", precizira Šašić i dodaje da na ovaj način međuredna površina najbrže postiže ravnomjernu vlažnost zemljišta i daljim navodnjavanjem PVK se održava na optimalnom nivou.

Malč folija se postavlja sa već izbušenim otvorima, od dva do osam redova. Međuredni razmak na malč foliji je od 25 do 30 centimetara, a redni 25 centimetara. U plastenik postavite onu koja se najbolje uklapa u njegovu širinu, kako bi se maksimalno iskoristila površina.

"Salata se presađuje kada ima razvijena do 2 do 4 lista. Presađivanje se vrši ručno pomoću plastičnih bušača pomoću kojih se prave udubljenja u zemljištu, u koje se postavlja biljka, a poslije toga se blago pritisne zemljište da bi biljka ostvarila što bolji kontakt sa zemljištem", dodaje savjetodavac.

Nakon presađivanja

Poslije presađivanja, vrši se prvo navodnjavanje. Norma  zavisi do tipa zemljišta i vremenskih uslova. Najbolje je vršiti prvih par navodnjavanje sa kratkim intervalima i normama u toku jednog dana, pa da tako ostvarimo maksimalan PVK zemljišta i osiguramo najbolje uslove za novopresađenu biljku.

"Sa sljedećim navodnjavanjem vrši se i prihrana NPK vodotopivim đubrivima formulacije 1:4:1 u količini od oko 40 kg/ha. Za bolji start biljke i bolje ukorijenjavara uz prihranu mogu se dodati i humidne kiseline u količini do 10 l/ha", navodi savjetodavac istaknuvši da u narednom periodu za smanjenje stresa kod biljke, uslijed temperaturnih oscilacija, tretiranjem ili prihranom možemo dodati i aminokiseline i biostimulatore.

Provjetravanje plastenika je obavezno i ne zavisi od vanjskih temperatura, s tim da dok su temperature više dužina provjetravanja je duža i obrnuto. Kad salata dostigne razvoj (po BBCH skali 13-19) od petog do sedmog lista može se izvršiti pokrivanje lutrasilom i period proizvodnje skratiti u prosjeku za 10-ak dana.

Prije ili odmah poslije presađivanja vrši se tretiranje biljke fungicidima na bazi propamokarb-hibrohlorid, piraklostrobin + boksalid i/ili metalaksil protiv bakterioza, polijeganje rasada, sive i bijele truleži i plamenjače. Isto tako, moguća je i druga kombinacija fungicida u zavisnosti od samog programa tretiranja. Postavljanjem žutih ljepljivih ploča možemo pratiti brojnost lisnih vaši i tako odrediti moment tretiranja.


Tagovi

Uzgoj salate Salata u plasteniku Presađivanje salate Malč folija Navodnjavanje Prihrana salate Živko Šašić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.