Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjetodavna služba
  • 16.02.2023. 10:30

Preporuka za proizvođače mladog luka u plasteniku

Radi boljeg stimulisanja korijenovog sistema potrebno izvršiti prihranu amino i humidnim kiselinama

Foto: Bojan Kecman
  • 160
  • 21
  • 0

Od polovine pa do kraja februara, prema vremenskim prognozama dnevne i noćne temperature će biti u pozitivnim vrijednostima, s tim da će dnevne biti dvocifrenog iznosa u rasponu od 10 do 16 stepeni Celzijusa.

U zatvorenom prostoru ona duplo brže raste nego na otvorenom, tako da je potrebno paziti i vršiti provjetravanje s kojim regulišemo vlažnost zraka i temperaturu. Isto tako, početak infekcije u plastenicima krće puno ranije nego što se uoče prvi simptomi. Da bi održali zdravstveno stanje biljaka potrebna su preventivna tretiranja i plan zaštite.

"U narednom periodu potrebno je izvršiti preventivno tretiranje protiv lukove muhe insekticidima na bazi: acetamiprida ili deltametrina, a protiv truleži u bakterioza fungicidom na bazi: ciprodinila i fludioksanila", naveli su iz Poljoprivredne savjetodavne službe RS.

Lukova muha se javlja u rano proljeće izlijeganjem larvi koje se ubušuju u stabljike i hraneći se prave velike štete. Najopasnija je prva odnosno proljetna generacija jer napada nerazvijene biljke, a najveće štete pravi larva hraneći se sadržajem unutar stabljike. Na oštećenim mjestima javljaju se gljivice čađavice koje mogu dovesti do truljenja.

Prvo džemre "udara" u nedjelju: Žito sijati kad bukva lista

Isto tako, radi boljeg stimulisanja korijenovog sistema potrebno izvršiti prihranu amino i humidnim kiselinama, koje će stimulisati korijen i povećati njegovu apsorpcijsku moć, a samim tim i bolje usvajanje vode i hranljivih materija.


Tagovi

Mladi luk Zaštita Lukova muha Uzgoj luka Plastenički uzgoj


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.