• Mladi luk
  • 23.11.2019. 15:00

Prednost sjetve jesenjeg bijelog luka je u skromnim zahtjevima

Kad je jesen blaga, sa visokim temperaturama, idelani su uslovi za plasteničku proizvodnju bijelog luka. Takođe, štete na ukupan prinos manje su nego da su temperature niske.

Foto: Depositphotos/Jim_Filim
  • 391
  • 25
  • 0

Na jesen, tokom oktobra i novembra, zasniva se proizvodnja povrća koje ima kraći period vegetacije. Ukoliko je to plastenička proizvodnja, vrlo uspješno može da se uzgaja bijeli luk. O detaljima uzgoja, razgovarali smo sa diplomiranim inženjerom ratarstva i povrtarstva, Milošem Nikoletićem, iz PSSS Mladenovac.

Prema njegovim riječima, ako je kasna jesen blaga sa visokim temperaturama, štete na ukupan prinos (tj. na broj biljaka za prodaju) biće manje nego da su temperature niske.

Najbolja je sitno mrvičasta struktura

Obrada zemljišta podrazumijeva da se prethodno uklone svi biljni ostaci prethodnog usjeva, korovi ali i ostaci sredstva za zaštitu. Nakon toga tlo izfrezirati, ravnomjerno rasporediti predviđenu količinu stajskog i mineralnog đubriva pa opet proći frezom. Kako kaže, najčešće se priprema obavlja sa rotofrezom jer je poželjna sitno - mrvičasta struktura. Kvalitetna obrada olakšava obobilježavanje traka (najčešći vid sadnje), a kasnije i samu sadnju.

Koje su potrebne količine hraniva, može se reći tek nakon prethodno urađene agrohemijske analize tla i tumačenja dobijenih rezultata od strane stručnog lica. Ovako se mogu dati samo okvirno preprouke, a to u plasteničkoj proizvodnji treba maksimalno izbjegavati. I malo i mnogo smeta, dodaje on.

Pravilan uzgoj bijelog luka na otvorenom

Predusjev dosta utiče na luk

Veliki uticaj na ukupno zdrastveno stanje biljke ima i pitanje predusjeva. Prema njegovim riječima, najbolja opcija je plodored (od tri do četiri godine), adekvatan izbor čenova, pravilna količina i način đubrenja, postojanje duple folije u plasteniku, ali i korištenje vode za navodnjavanje sa povoljnom EC (električni konduktivitet, mjera elektro provodljivosti rastvora) vrijednošću (0,5 - 0,8) i pH (5,5 - 6,5). Higijena u i oko plastenika i mjere preventive mnogo znače.

Postavljanje plastenika: Kako izabrati pravo mjesto

"Osim prvog zalivanja nakon sadnje, ako želimo da ubrzamo vrijeme pristizanja mladog luka poželjno je da se održava optimalna temperatura. Niže temperature neće nanijeti štetu usjevu, samo će usporiti rast", savjetuje ovaj stručnjak.

Poželjno je usjev u fazi dva do tri lista folijarno prihraniti sa 0,2% rastvorom azotnog đubriva. Do kraja vegetacije mogu da se obave 2 do 3 prihrane, u zavisnosti od stanja i potreba biljaka.

Broj gnijezda za bolju krupnoću lukovica

Pri povoljnim uslovima, iz lukovice se brzo razvija korijen, listovi i formira se mladi luk (bijelo lažno stablo sa zelenim listovima).

"Na brzinu rasta i razvoja, kao i na broj mladih biljaka, može da utiče i krupnoća lukovice i broj "gnijezda" sa klicama. Ako je veći broj gnijezda, biće više luka", navodi savjetodavac.

Čenove saditi na međuredni razmak od 10 do 20 cm i na razmak u redu od tri do pet centimetara.

Često se obavlja gušća sadnja uz utrošak lukovice od šest do sedam kg/m2, u zavisnosti od krupnoće glavice. Pregusta sadnja nije poželjna kako ne bi došlo do propadanja usjeva.

Pokrivanje biljaka kao mjera zaštite

Biljka dobro podnosi i niske temperature, a u slučaju opasnosti od izmrzavanja, obavezno je prekrivanje agrilom i duplim folijama.

"Zaštita od hladnoće postiže se primjenom agrotekstila ili dopunskih, duplih, niskih tunela. Optimalna temperatura u plasteniku je od 15 - 18 ﮿stepeni. Do pet stepeni nema štete, samo usporen porast, a ispod toga treba zaštititi bijeli luk od izmrzavanja", objašnjava Nikoletić.

Provjetravanje kao obavezna mjera

Kako ne bi došlo do žućenja listova, kada nisu suviše niske temperature plastenike redovno provjetravati.

Zašto je važno provjetravanje plastenika?

Čupanje, čišćenje i prodaja mladog luka najčešće se odvija sukcesivno, u zavisnosti od organizacije i realizacije prodaje.

Luk tržišnu zrelost dostiže za 20 do 45 dana od sadnje, zavisno od temperature i primjenjene agrotehnike.


Tagovi

Mladi luk Uzgoj bijelog luka Prekrivanje agrilom Bijeli luk u plasteniku Miloš Nikoletić Higijena plastenika


Autorica

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.