Sadnja početkom septembra omogućava da ubirete plodove krajem jeseni ili početkom zime.
Početak septembra je idealno vrijeme za sadnju brokule i karfiola u plastenicima. Ove dvije povrtne kulture iz porodice kupusnjača najbolje rastu kada temperature nisu previsoke, a početak jeseni im pruža savršene uslove za rast.
S obzirom na to da brokuli i karfiolu treba oko 70 do 90 dana od sadnje do berbe, sadnja početkom septembra omogućava da ubirete plodove krajem jeseni ili početkom zime.
Kada birate sorte brokule i karfiola za sadnju, preporučuju se sljedeće:
U septembru i oktobru nije potrebno zatvarati plastenik tokom noći, jer brokula i karfiol dobro podnose niže temperature. Ovo će pomoći biljkama da se prilagode vanjskim uslovima i razviju snažan korijenov sistem, što je ključno za njihov dalji rast.
Optimalan sklop biljaka iznosi oko 4.500 biljaka na 1.000 kvadratnih metara. Ovo omogućava svakom biljci dovoljno prostora za rast i razvoj. Obavezan je sistem kap po kap za navodnjavanje, jer omogućava ravnomjerno i ekonomično zalijevanje.
Tokom prvih sedmica nakon presađivanja, potrebno je zalijevati svaka dva dana kako bi se biljke dobro ukorijenile. Nakon tog perioda, zalijevanje se može smanjiti na jednom sedmično, jer brokula i karfiol ne zahtijevaju puno vode.
Prehranu brokule i karfiola najbolje je vršiti preko sistema kap po kap, jer ovaj način omogućava ravnomjerno raspoređivanje hranjivih materija direktno do korijena biljke. Odmah nakon sadnje, preporučuje se dodavanje vodotopivog gnojiva u omjeru 1:4:1 (azot, fosfor, kalij). Ovaj omjer pomaže biljkama da se brzo ukorijene i razviju snažan korijenov sistem.
Tokom rasta, sve do pred berbu, preporučuje se korištenje gnojiva u omjeru 2:2:2 jednom sedmično. Ovo će osigurati da biljke dobiju ravnomjeran unos svih potrebnih hranjivih materija, što će pomoći njihovom zdravom razvoju i rastu.
Pred samu berbu, potrebno je povećati unos kalija kako bi se poboljšala kvaliteta ploda. Tada se koristi gnojivo u omjeru 1:1:4 (azot, fosfor, kalij), što će potaknuti zrenje plodova i poboljšati njihov ukus i čvrstoću.
Brokula i karfiol se beru ručno i to jednostavnim rezanjem ploda nožem ili makazama, tik ispod glavice. Ovaj način berbe omogućava očuvanje kvalitete plodova i minimalizira oštećenja biljke. Kada uberemo plodove, možemo ih direktno prodavati kao svježe povrće ili ih zalediti radi dužeg čuvanja i kasnije prodaje.
Kod berbe brokule, veoma je važno obratiti pažnju na tajming. Ako se ne ubere na vrijeme, može doći do prerastanja, što će rezultirati plodovima koji nisu kompaktni i manje su privlačni kupcima. Preporučuje se berba čim glavica postane čvrsta i formirana, ali prije nego što se cvjetići počnu otvarati. Ovo je idealno vrijeme za berbu kako bi se osigurala maksimalna svježina i kvaliteta.
Svježe ubrane glavice brokule i karfiola mogu se odmah ponuditi na tržištu ili se pakiraju i čuvaju na niskim temperaturama kako bi se prodavale u kasnijem periodu. Zamrzavanje je također dobra opcija, jer omogućava zadržavanje hranjivih vrijednosti i okusa plodova, a daje vam fleksibilnost u pogledu vremena prodaje.
Tagovi
Autor