Za karfiol kažu da je "gladna" biljka koja treba puno hranjivih tvari za razvoj velikih glavica. Da bi glavica ostala bijela, listove treba vezati. Ali, to nije sve.
Karfiol ili cvjetača (Brassica oleracea var. botrytis) potječe iz Mediterana i Bliskog istoka, gdje se uzgajao još u antičko doba. U Evropi je postao popularan u 16. stoljeću i danas se koristi u mnogim kulinarskim tradicijama, posebno u mediteranskoj i indijskoj kuhinji.
Bogat je vlaknima, vitaminima C i K te antioksidansima koji doprinose zdravlju imunološkog sistema i pomažu u borbi protiv upala. Niska kalorijska vrijednost i svestranost u pripremi čine ga omiljenim sastojkom u zdravoj prehrani.
No, kako bi se dobila velika, čvrsta i bijela glavica, valja mu dati posebnu pažnju.
Ova povrtnica preferira plodno, dobro drenirano tlo s pH vrijednosti između 6,0 i 7,0. Zato je važno prije sadnje obogatiti tlo organskim kompostom ili stajskim gnojem. Za karfiol kažu da je "gladna" biljka koja treba puno hranjivih tvari za razvoj velikih glavica.
Za uzgoj odaberite sunčano mjesto te osigurajte da imaju dovoljno prostora za rast, oko 60 cm između svake biljke.
Nakon sadnje održavajte tlo ravnomjerno vlažnim, jer ima slabiji korijenov sistem, ali ne pretjerujte. Neadekvatno zalijevanje može uzrokovati nepravilan razvoj glavice. Tlo oko biljke možete malčirati.
Tokom vegetacije redovno prihranjujte gnojivom bogatim azotom, posebno kada počne formiranje glavice. Prvi put se prihranjuje oko tri sedmice nakon sadnje, a drugi puta nakon mjesec dana. Moguća je i treća prihrana, za kasne kultivare duže vegetacije.
Kada se glavica počne formirati i dostigne promjer od oko 5-8 cm, listove treba vezati kako bi je zaštitili od direktnog sunca, koje može uzrokovati žućenje i gubitak okusa.
Skupite vanjske listove oko glavice i lagano ih povežite vrpcom ili gumicom. Pazite da pritom ne oštetite biljku. Ovo će zadržati bijelu boju glavice i pomoći u njenom ravnomjernom razvoju.
Provjeravajte stanje svake sedmice pa ako listovi počnu trunuti ili postaju smeđi, odrežite ih i ponovno vežite.
Do truljenja listova može dovesti prekomjerna vlaga i loša drenaža tla. Također, ako biljke rastu preblizu jedna drugoj, doći će do nedostatka cirkulacije zraka što može stvoriti vlažne uvjete koji pogoduju razvoju truleži. Neki od razloga mogu biti nedovoljno sunčeve svjetlosti, pojava gljivičnih oboljenja, ali i fizička oštećenja listova.
Redovno pregledavajte biljke na znakove štetočina kao što su kupusov bijelac ili buhači. Koristite organske metode zaštite poput pokrivki ili prirodnih repelenta.
Važno je napomenuti da ekstremna vrućina (ili hladnoća) mogu utjecati na rast glavice. Zato je sadite u odgovarajuće doba godine i koristite malčiranje za regulaciju temperature tla.
Karfiol treba brati kada glavica dostigne željenu veličinu, oko 15-20 cm u promjeru, ali prije nego što se cvjetovi počnu razdvajati.
Berite ga tako da odrežete glavicu s nekoliko donjih listova kako bi ostala zaštićena do trenutka konzumacije. Listovi su također jestivi pa ih možete iskoristiti u varivima i juhama.
U frižideru se može čuvati 7 do 10 dana. Idealno je čuvati ga u plastičnoj vrećici ili hermetički zatvorenoj posudi kako bi se spriječila prekomjerna vlaga, koja može uzrokovati kvarenje.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica