Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrše se provjere
  • 29.03.2022. 16:00

Povrtlari prijavljeni za prevare - obustavlja se isplata sredstava podrške

Za sve utvrđene nepravilnosti bit će naložen povrat isplaćenih sredstava i ti proizvođači će biti isključeni iz sistema poticaja na određeni period

Foto: Depositphotos/HighwayStarz
  • 647
  • 71
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske osiguralo je dodatnih 10 miliona KM za podršku poljoprivrednoj proizvodnji o čemu je ministar Boris Pašalić već izvijestio. Dio tih sredstava, 1.800.000 KM izdvojen je za podršku povrtlarskom sektoru.

Kako bi novac što prije bio uplaćen na račune povrtlara tog bh. entiteta, saopćeno je kako će se obračun vršiti na bazi prošlogodišnje proizvodnje povrća. U međuvremenu, resornom ministarstvu je stiglo nekoliko prijava u kojim se sugeriše da je prilikom lanjskog obračuna premije za povrće bilo određenih zloupotreba od strane korisnika poticaja.

S tim u vezi, Ministarstvo poljoprivrede će posredstvom Republičke uprave za inspekcijske poslove "izvršiti rigoroznu provjeru svih navoda i obustavit će isplatu dodatnih sredstava za one proizvođače koji budu predmet kontrole do okončanja inspekcijskog nadzora", naveli su u saopćenju.

Za sve utvrđene nepravilnosti bit će naložen povrat isplaćenih sredstava i ti proizvođači će biti isključeni iz sistema poticaja na određeni period. Istovremeno, naglašavanju da će tokom proizvodne 2022. godine intenzivnije sprovoditi kontrole prijavljenih površina pod povrćem i prijavljenih količina otkupljenog povrća.


Tagovi

Povrtlarstvo Ministarstvo poljoprivrede RS Boris Pašalić Pomoć poljoprivrednicima Poticaji Prevare Kontrola poticaja


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...