Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kompenzaciona sredstva
  • 29.03.2022. 13:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Banja Luka

Za nabavku opreme u poljoprivredi dodatnih 14 miliona KM u RS

Budžetom za ovu godinu planirano je sedam miliona KM za ove namjene, ali se nakon konkursa ukazala potreba za izdvajanjem ukupno 21 miliona KM

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 76
  • 30
  • 0

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da će iz sredstava Kompenzacionog fonda biti obezbijeđeno dodatnih 14 miliona KM za subvencije za nabavku nove opreme u poljoprivredi.

Višković je naveo da je budžetom za ovu godinu planirano sedam miliona KM za ove namjene, ali se nakon konkursa ukazala potreba za izdvajanjem ukupno 21 miliona KM, javlja RTRS

Ministar poljoprivrede RS, Boris Pašalić izjavio je jučer kako je osim agrarnog budžeta, izdvojeno i dodatnih 10 miliona KM za pomoć najugroženijim sektorima u poljoprivredi.  Kako je naveo, sredstva su izdvojena za ratare, povrtare, voćare, svinjogojce i mljekare.

Ministar ocijenio nerealnom inicijativu o višoj cijeni mlijeka

Obezbijeđeno je i šest miliona KM za regresirani dizel koji koristi oko 15.000 poljoprivrednih gazdinstava u tom bh. entitetu. Prema riječima Pašalića, za povrtare je osigurano 1,8 miliona KM, koji će im biti uplaćeni na bazi prošlogodišnje proizvodnje.

"Za uzgajivače svinja namijenjeno je 2,5 miliona KM koji će biti isplaćeni po grlu, kako bi se donekle izbalansirala razlika u cijeni po živoj vagi i u mesu. Obezbijedili smo i sredstva za regresiranje nabavke sjemena kukuruza od 20 posto na račun", rekao je Pašlić.


Tagovi

Poljoprivreda Kompenzacioni fond Radovan Višković Kapitalna ulaganja Poljoprivredna oprema Boris Pašalić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.