Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć proizvođačima
  • 04.03.2021. 12:15

Potpore poljoprivrednicima došle u pravo vrijeme jer većina negativno posluje

Poljoprivrednici su u teškoj situaciji, zato što uglavnom svi oni imaju zaduženja kod apoteka, banaka pa zbog toga im je i poslovanje u minusu.

Foto: Mirko Vlček
  • 61
  • 212
  • 0

Da bi poljoprivredni proizvođači mogli spremno dočekati novi proizvodni ciklus, neophodna su im sredstva koja bi uložili u ono što im je potrebno. Iz tog razloga, mnogima je veoma važno da dobiju podsticaje koje je krajem februara i početkom marta za povrtarsku proizvodnju uplatilo ministarstvo poljoprivrede RS, u iznosu od oko 1,5 milion KM.

Kako navodi Srna, predsjednik Udruženja povrtara RS, Brane Mastalo, potvrđuje da su uzgajivači dobili potpore za prodato i otkupljeno povrće u 2020. godini. 

"Prosječan iznos premija za kilogram iznosi 4,5 pfeninga i došle su u pravo vrijeme", kaže Mastalo, naglašavajući kako su farmeri u teškoj situaciji, zato što uglavnom svi oni imaju zaduženja kod apoteka, banaka pa zbog toga im je i poslovanje u minusu.

Samo 450 povrtara koristi podsticaje

"Ovi sada podsticaji su nam dobro došli. Ne možemo vratiti sve dugove, ali će nam zato pomoći da riješimo barem djelimično obaveze koje imamo", pojašnjava predsjednik udruženja, dodajući da je u RS registrovano 7.500 povrtara, a podsticajna sredstva koristi samo njih 450. 

Prema njegovim riječima, u 2019. godini otkupljeno je 22.000 tone povrća, a u prošloj 35 hiljada tona tako da je prosjek potpora po kilogramu prije dvije godine iznosio šest, a u 2020. 4,5 pfeninga za jedan kilogram. 

Izdvajanja za poljoprivrednu proizvodnju imaju u planu i druge lokalne samouprave u našoj zemlji pa je tako i u opštini Srebrenica za ove namjene, u 2020. godini utrošeno više od 1,2 miliona KM

Za preradu izdvojeno 50.000 KM

Kako kaže načelnik za privredu u ovoj opštini, Cvijetin Maksimović, od donacije Saudijske Arabije utrošili su 500 hiljada eura za nabavku poljoprivredne mehanizacije za stanovništvo koje se bavi ovom djelatnošću.

Obezbijeđeni su traktori, motokultivatori, freze, kosilice, mašine za sjetvu i vađenje krompira, kao i oprema za voćare i pčelare i razni priključci za mehanizaciju, dodajući da je prerađivačkim preduzećima isplaćeno 50.000 KM na ime potpora. 

Ove sezone plasman povrća i voća siguran domaćim poljoprivrednicima?

"Opština je prošle godine izdvojila 27 hiljada KM za proljetnu sjetvu, a u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS obezbijeđeni su paketi sjemenskog materijala i vještačkog đubriva, u vrijednost od po 252 KM, za 120 korisnika. Ovu mjeru smo sproveli u cilju omasovljenja sjetve za obezbjeđenje dodatnih količina hrane u periodu pandemije Covid 19", pojašnjava Maksimović.

Kada je riječ o ovom sektoru, ističe da je planirano ali da još uvijek nije realizovano 30.000 KM za podršku plasteničkom uzgoju jer se čeka konstituisanje novog saziva Skupštine opštine da donese odluku o utrošku tih sredstava.

Takođe navodi da se u pripremi budžeta opštine Srebrenica za tekuću godinu znatna sredstva planiraju za podršku agraru, zanatstvu, te malim i srednjim preduzećima radi njihovog jačanja i intenziviranja proizvodnje, kao i povećanja njenog obima i otvaranja novih radnih mjesta.


Tagovi

Isplaćeni podsticaji Podsticaji povrtarima Povrtarska proizvodnja Oprema za voćare Proljetna sjetva Plastenička proizvodnja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.