• Poticaji proizvođačima

Isplaćene premije poljoprivrednicima, a potpisuju se i ugovori sa kooperantima

Prije dva dana isplaćene su premije za mlijeko, za tov svinja i za povrće. A u toku je i potpisivanje ugovora kooperanata za proizvodnju krastavca kornišona.

Foto: Bigstockphoto/Nengloveyou
  • 1.576
  • 164
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske posredstvom Agencije za agrarna plaćanja RS isplatilo je u ponedjeljak (01. marta) 2.294.008,50 KM premija za mlijeko, za mjesec decembar prošle godine.

Takođe, u utorak je izvršena uplata premija za povrće, kao i premija za tov svinja u iznosu od 3.339.335,74 KM. O narednoj uplati javnost će biti blagovremeno obaviještena.

Isplate premija za mlijeko od iduće sedmice?

Početkom prošlog mjeseca pisali smo kako se na isplatu premija čekalo stupanje na snagu Pravilnika o podsticajima za tekuću, 2021. godinu.

"Nismo se dogovorili još oko regresiranog dizela. Tu sa jedne strane postoji stav Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača da se ova mjera ukine, a da se taj novac preusmjeri za druge namjene", rekao je tom prilikom resorni ministar, Boris Pašalić, dodajući da su sa druge strane udruženja koja nisu članovi ovog Saveza i da traže da pomenuta mjera ipak ostane.

Takođe, precizirane su i određene promjene prilikom obračunavanja premija za nabavku traktora. U tom slučaju se sa većim iznosom podržava kupovina onog veće snage, te da je podržana i ona koja se odnosi na postrojenja za sušenje žita, što ranije nije bilo predviđeno potporama.

Pripreme za uzgoj kornišona u toku

Da su pripreme za novu proizvodnu sezonu uveliko u toku, potvrđuje i primjer iz Novog Grada gdje se već počelo sa potpisivanjem ugovora kooperanata sa njemačkom firmom Carl Kuehne, za proizvodnju krastavaca kornišona, stoji na zvaničnom sajtu opštine Novi Grad. 

Rok za potpisivanje je do 15. marta, a nakon ovog datuma slijedi isporuka repromaterijala, edukacija za nove proizvođače pomenutog povrća, kao i isporuka sadnog materijala. 

Za nastupajuću sezonu planirana su dva roka sadnje. Prvi je poslije 10. aprila, za poljoprivrednike koji će koristiti agrofoliju, a drugi je nakon 10. maja, za sve ostale proizvođače.

Kada je riječ o otkupnoj cijeni, kooperantima će za kilogram krastavaca prve klase biti isplaćeno 1,55 KM, za II klasu mogu dobiti 0,55 KM, a za treću iznos od 0,15 KM. Navedene cijene ne razlikuju se u odnosu na one iz prošle godine. 


Tagovi

Isplata poticaja Premija za mlijeko Premija za povrće Premija za tov svinja Proizvodnja krastavaca Krastavci kornišoni Otkupna cijena


Autorica

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Mrkvica,kupus Farao i salata Lianabell .Jedne sam malcirala a ostale dok skupim trave
#mojepovrće