Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mraz
  • 24.04.2021. 17:00

Posljedice izmrzavanja rasada - đubrenje ili sadnja novog?

Na pitanje, da li biljni stimulansi mogu da poprave izgubljeno i zaliječe nastale rane, stručnjaci naglašavaju da su takvi preparati dobri samo kao potpora imunitetu rasada.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 254
  • 430
  • 0

U prethodnom periodu voćari su posebno imali štete uslijed izmrzavanja cvjetnih pupoljaka, međutim mraz, naravno nije zaobišao ni povrtare. Ono što je posađeno ranije tokom marta na otvorenom i što je niklo, niske temperature su "pokosile". Izuzetak nisu ni tople leje, a i poneki rasad u zatvorenom prostoru bez adekvatnog grijanja.

"Imali smo proizvođača koji je napravio grešku, prekrivao je agrilom iznikle biljke, ali ga nije na vrijeme podigao, agril se zalijepio za listove, i tu gdje ih je doticao, nastala je šteta", savjetodavac za povrtarstvo, Mira Miljković navela je primjer poljoprivrednika kojem su nedavno izmrzle mlade biljke.

Povrće koje je pretpilo stres - loše će roditi

U momentu kada presadnice povrća niknu, razlika između dnevne i noćne temperature ne smije biti prevelika, a svjedoci smo da je u prvoj polovini aprila najniža dostizala i -6 stepeni u pojedinim područijima. U takvim situacijama treba obezbijediti odgovarajuće grijanje proizvodnje u zaštićenim prostorima i dodatnu zaštitu u toplim lejama. Međutim, kako ističe Miljkovićeva, toplota rasada na stajnjaku, kako su nekada radili naši stari, a poneki još uvijek, neće biti dovoljna.

"Desi se i da od prevelike količine stajnjaka i puštanja amonijaka propadnu donji listovi, a samo đubrivo ne može da zagrije rasad na ovako niskim temperaturama."

Izmrzlo povrće neće biti u stanju da ostvari genetski potencijal

Kako dalje saznajemo od drugog stručnjaka za povrtarstvo, Dragana Mijuškovića, došlo je do izmrzavanja tjemenog pupoljka i čak ako se usjev oporavi, neće biti u stanju da ostvari svoj porvobitan genetski potencijal.

"Biljka počne da se grana bočnim pupoljcima, ali to nije to. Od svake koja je pretrpila stres gdje su ostali zdravi kotiledoni listići može da se očekuje dobar prinos, ali svaka druga koja je u startu na bilo koji način oštećena, od nje ne može mnogo da bude roda", objašnjava Mijušković.

Kako opraviti biljke?

Ali, šta kada šteta već nastane, upitali smo.

"Treba tu aminokiselina, da bi se krenulo sa razvojem i bakar da bi zacijelile. Ako se doda azot, biljka buja, a ne smije bujati dok je u rastu. Fosfor služi za ukorjenjavanje, a kad ima dobar korjenov sistem ona lijepo i napreduje."

Na pitanje, da li biljni stimulansi mogu da poprave izgubljeno i zaliječe nastale rane, Mijušković naglašava da su takvi preparati dobri samo kao potpora imunitetu rasada.

Ako su kotiledoni listići zdravi - može da se očekuje prinos

"Stajnjak, vodotopiva i granulisana đubriva su daleko bolja opcija, sve drugo mikrobiološko, macerati i ostalo, dobro je trenutno da bi se izbjegli neki stresni uslovi. Više služe za poboljšanje imuniteta, ali ništa biljci ne može da nadomjesti kao osnovno đubrenje - tim polimerima, koji se odmah usvajaju", ističe ovaj stručnjak.

Na kraju, savjetodavci su saglasni u jednom - jedino rješenje u ovakvim slučajevima je započeti nov uzgoj i posijati nov rasad jer oštećen neće dati željene prinose, naročito ako je došlo do izmrzavanja srca biljke.


Tagovi

Rasad Mraz Štete Agril Kotiledoni listići


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]