• Uzgoj poriluka
  • 05.03.2019. 09:30

Poriluk: Princ povrća koji sporo raste i bogato nagrađuje

Poriluk najbolje uspijeva dobro obrađenim tlima koja su bogata hranjivima zato je najbolje gredicu za ovo porće pripremiti već ujesen, odnosno obogatiti ju kompostom i organskim gnojivom, stajnjakom. 

Foto: Bigstockphoto/Snappy16
  • 589
  • 138
  • 0

Prije gotovo deset godina posijala sam poriluk u bašči, u jednom redu. Rastao je u tom redu idućih nekoliko godina i u ljeto davao prekrasne cvjetove koje smo najčešće brali radi ukrasa. Ne sjećam se da smo ga ikada kuhali. I kasnije smo ga uglaavnom zaobilazili. Možda zato jer nismo znali što bismo s njim, pored crvenog luka kojega koristimo u velikim količinama i u svim godišnjim dobima. Ove sam zime počela kupovati poriluk jer ga je u svojoj ponudi imao moj prodavač sa pijaca. I znate što, sada gotovo nema juhe ili mesa u kojem ne koristim poriluk. Blagi okus i atraktivnost ovog povrća osvojila je i mene i moju obitelj. 

Zato ću ove godine svakako posijati poriluk, a mart je pravo vrijeme za sijanje u klijalište dok ga u aprilu možete sijati direktno u vrt

Poriluk klija vrlo polako

Poriluk najbolje uspijeva dobro obrađenim tlima koja su bogata hranjivima zato je najbolje gredicu za ovo povrće pripremiti već ujesen, odnosno obogatiti ju kompostom i organskim gnojivom, stajnjakom. 

Stajnjak - najvažnije organsko đubrivo

Ako se odlučite uzgajati rasadu koju ćete kasnije, krajem aprila ili u maju presaditi na pripremljenu gredicu, crno sjeme poriluka posijte u kvalitetan supstrat. Poriluk klija vrlo polako pa se nemojte zabrinuti ako prođe i više od dva tjedna prije nego nježne vlati provire iz zemlje. Nakon toga će im trebati još dva mjeseca da dostignu debljinu olovke da ih možete presaditi u bašču. 

Ne morate se bojati gušće posijati poriluk jer je rasada i kasnije tanka i duga. Posijte ga i ostavite na prozorskoj dasci. Budite pažljivi prilikom zalijevanja jer pod težinom vode može poleći. 

Voda je za poriluk jako važna 

Kao što sam rekla, nakon što biljka dostigne oko 0,5 cm, spremna je za prebacivanje u bašču. Izvadite rasadu iz zemlje i otresite supstrat s korijena te ih ostavite u posudu s vodom kako se krhke biljke ne bi osušile za vrijeme dok ih sadite. Ako imate puno rasade, poriluku možete skratiti korjenčiće ili odrezati dio lišća kako ne bi gubio vodu. 

Ima dekorativan cvijet (Foto: Pixabay/zimt2003

U gredici ili redu napravite veće i deblje rupe koje ste dobro zalili vodom te dodali supstrat. Zemlja mora biti dobro obrađena i rahla kako bi poriluk mogao dobro razvijati svoj donji dio stabljike koja pri vađenju mora biti sočna. Dajte mu dovoljno vlage sve vrijeme. Ako želite da poriluk ima što veći bijeli dio, pri okopavanju ga zagrnte zemljom. Ovako posađen poriluk moći ćete koristiti tek potrkaj augusta i septembra. Naravno, uvijek ga možete ubrati ranije iako nije dosegao svoj maksimum, ali i kasnije, tijekom jeseni. 

Sijati ga možete gotovo u bilo koje doba godine

U slučaju da ga sijete direktno u zemlju, ona mora biti dobro obrađena, rahla i sitna. Sjeme možete sijati u trakicama ako želite odmah dobiti razmak od barem 15 cm između biljaka, u drugom slučaju ćete ga morati rasaditi, ostavivši mu dovoljno prostora da se može razvijati. 

Poriluk možete sijati u bilo koje doba godine. Ako ga posijete u januaru, za berbu će biti u junu. Ljetni poriluk posijan u februaru, brat ćete u augustu. Ako ga posijete u martu/aprilu, brat ćete ga od septembra do novembra. Zimskom poriluku je sjetva u maju/julu, presašivanje u julu/augustu, a ubiranje nagodinu u aprilu. 

Kopriva - kraljica eko proizvodnje

Mlade biljke, ali i kasnije, tijekom glavnog vremena rasta, zalijevajte ga juhom od koprive, ali pri oblačnom vremenu. On voli hraniva, ali nemojte pretjerivati jer će izgubiti svoju bogatu aromu. Organski uzgojen poriluk ima snažan i blago slatkast okus. 

Mrkva mu je najbolja prijateljica 

Predkultura poriluku može biti salata ili drugo rano povrće, no svakako izbjegavajte mjesto gdje je rastao crveni luk. 

Štetočina koja bi ga mogla napasti je porilukov moljac pa preventivno zemlju oko poriluka posipajte kamenim brašnom, a svaka 2 do 3 tjedna biljku prskajte čajem od preslice. Ako ste primjetili da je biljka napadnuta, nisko ju odrežite, a ona će ponovno niknuti. 

Dobri i loši susjedi među biljkama

Štetočine će biti odbijene i ako poriluk sadite uz mrkvu, celer, paradajz, salatu, kupusnjače i jagode. 

Poriluk možete koristiti u juhama, varivima, mesnim jelima (Foto: Pixabay/RitaE)

Svakako ostavite koju biljku da ode u cvijet jer su mu cvjetovi, prekrasne pahuljaste lopte prekrasni i vrlo dekorativni. Nakon što se osuše, odrežite ih s dužom stabljikom. Bit će divan ukras doma, a u proljeće iz njih jednostavno istresite sjemenke. 

Treba napomenuti da poriluk sadrži eterična ulja koja su bogata sumporom te ima blagi laksativni učinak. Sadrži vitamine B1, B2, E i C te karotin (provitamin A). Može se jesti svjež u salati, samo obaren ili ga koristiti kao što biste koristili crveni luk pri kuhanju. Pri konzumiranju ne odbacujte zeleni dio, on je čak bogatiji vitaminima od bijelog dijela. 


Tagovi

Poriluk Uzgoj poriluka Predkultura Sijanje Presađivanje Hraniva


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi