Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u junu
  • 02.06.2023. 07:30

Poplava je uništila povrće? Sjetva i sadnja u junu može spasiti usjeve

Jun je još uvijek mjesec sjetve i sadnje, ali i berbe i zaštite poljoprivrednih usjeva. Vremenski uslovi su sve povoljniji, ali očekujemo pojavu raznih oboljenja i štetočina

Foto: Depositphoto/Loraliu
  • 375
  • 25
  • 0

Baštovanska sezona 2023. godine nije baš za pohvaliti. Neki od nas su u poplavama ostali bez usjeva. Ako vas nisu pogodile poplave, sada se morate boriti s intenzivnom pojavom bolesti i štetočina. Pojedini usjevi se moraju presijati, odnosno presaditi, jer sjeme nije niklo ili su presadnice propale.

U junu će temperatura biti viša i povoljnija za rast mnogih povrtlarskih kultura.

Što još uvijek mogu posijati i posaditi?

Više nema opasnosti od mraza. Sada možemo nadoknaditi sve što su nam nepovoljni vremenski uslovi upropastili. Neke kulture su napustile ili napuštaju gredice. Imat ćete slobodan prostor gdje su rasle rotkvice, zelena salata, špinat, grašak, mladi krompir.

Dubina sadnje presadnica: Koliko duboko voli paradajz, a koliko kupusnjače?

Još uvijek se mogu posaditi presadnice paradajza, paprike i patlidžana, ali birajte sorte i hibride kratkog vegetacijskog perioda. Na otvorenom sijemo krastavce, kasne sorte mrkve, celer, peršin, razne tikvice, ljetna blitva, kukuruz šećerac.

Obavlja se sjetva mahunarki, prvenstveno sorti pasulja mahunara i zrnaša kratke vegetacije, kao i graška. Također, tu je i sjetva silažnih usjeva. Sadimo kupus i druge kupusnjače poput karfiola, kelja, zatim poriluk. Od ljekovitog bilja vrijeme je za bosiljak, ružmarin, kamilicu, žalfiju.

Posijte tikvice (Foto: Depositphoto/presssmaster)

Ne zaboravite zaštiti biljke

Ovo je i mjesec intenzivne zaštite bilja. Poslije kiše i hladnog vremena usjevi su pod stresom i potrebno ih je dodatno njegovati. Kako bi se što prije oporavile, intenzivno rasle i razvijale se dodajemo đubriva, koja mogu biti u granulama ili tečnom obliku. Brze rezultate daće folijarna đubriva. U zavisnosti od kulture i faze razvoja sada se mijenja sadržaj biljnih hraniva. Kulture koje ulaze u fazu cvjetanja i plodonošenja zahtijevaju manje azota, a više minerala koji potpomažu cvjetanje, oplodnju, formiranje i zrenje plodova,kao što su bor i kalij.

U ovom periodu krompir zatvara redove i neophodno ga je tretirati fungicidima, prvenstveno da ga zaštitimo od pojave plamenjače. Ova grupa oboljenja prijeti paradajzu, patlidžanu, krastavcima, dinjama, tikvama, lubenici, paprici. Pojava krompirove zlatice je intenzivna. Na usjevu pronalazimo sve razvojne faze: odrasle jedinke koje se pare, ženke polažu jaja, a mlade larve halapljivo jedu lisnu masu.

Top 5 prirodnih fungicida - evo kako ih napraviti

Lisne uši su na bobu, grašku, blitvi, cikli, ali ih možete pronaći i na drugim usjevima: krastavcima, tikvicama, bundevama, dinji. Na paprici se javljaju grinje. Pratite situaciju u bašti i reagirajte na vrijeme. 


Tagovi

Radovi u junu Sjetva u junu Plamenjača Sjetva povrća Sadnja u junu Nakon poplave Vrijeme sjetve Kalendar sjetve Zaštita bilja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.