Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krompirova zlatica
  • 28.05.2023. 07:30

Koje mjere i sredstva koristiti protiv krompirove zlatice?

Zlatica krompira može u potpunosti uništiti usjev. Da biste ga sačuvali, prvo poduzmite preventivne mjere, a onda i određena sredstva. Evo nekoliko prirodnih

Foto: Depositphotos/andrei310
  • 4.311
  • 260
  • 0

Najvažniji neprijatelj krompira je zlatica. U stanju je da u potpunosti uništi usjev. Napada paradajz i patlidžan, ali i papriku. Pojedinih godina čini se da je borba protiv ovog neprijatelja uzaludna.

Razloga njene superiornosti je mnogo. Skoro da nema prirodnih neprijatelja. To su samo bubamare koje jedu jaja i larve prvog stupnja te fazan koji jede odrasle.

Jedna ženka može da položi i do 2.500 jaja, obično od 200 do 1000 i da obnovi populaciju. U zemlji može ostati dvije do tri godine i preživjeti "gladnu" godinu. Prelijeće i do 40 km u potrazi za usjevom krompira. Leti brzinom od 7 km/h. Lako se premještaju s jednog krompirišta na drugo. U toku vegetacijskog perioda ima više generacija.

Kada su u opasnosti, odrasle jedinke padaju i prave se mrtve. Larve sadrže otrovne materije. 

Izbjegavaju koprivu

Veliku ulogu imaju preventivne mjere. Kako prezimljava na krompirištu, na istu parcelu ga ne treba sijati, jer će na proljeće gladne zlatice da navale na mlade, tek iznikle biljke.

Najčešće napadaju one pod stresom, oboljele. Zbog toga treba saditi zdrav sadni materijal i provoditi agrotehničke mjere i zaštitu. Kako se skriva u zemlji odakle se penje na biljke da bi se hranile, pomaže malčiranje, posebno koprivom jer njene žarne dlačice djeluju nadražujuće na štetočinu. Zlatice izbjegavaju polja malčirana koprivom.

Najstariji način je sakupljanje rukom ili uz pomoć metle i kante. Rukom možemo sakupiti odrasle jedinke, larve i listove sa položenim jajima. Najbolje je to obavljati ujutro i uveče, ali i tretiranja raznim sredstvima. Obavljaju se jedan do dva puta kod jake pojave. Prirodna sredstva treba odmah upotrijebiti, jer brzo gube efikasnost tokom stajanja.

Od pepela do pelina

Za posipanje zelene mase i površine zemlje efikasni su drveni pepeo, piljevina bora i breze te kukuruzno brašno. Najbolji je pepeo koji može da se koristi posipanjem po lišću i zemlji ili kao rastvor. Pripremamo ga tako što oko 200 g rastvorimo u 10 do 12 l vode. Koristi se procijeđena tečnost.

Rastvor pelina pripremate od usitnjenih pet do šest grančica koje prelijete s 10 l vrele vode i ostavite preko noći. Procijedite i koristite. Budite pažljivi s primjenom ovog rastvora, jer usporava razvoj krompira i ne treba ga često koristiti.

Zlatica krompira na patlidžanu: Oprezno sa upotrebom insekticida - šta raditi?

Efikasna su sredstva na bazi biljaka i materija koje imaju jak i oštar miris, poput: sirćeta, gorušice u prahu, vratića, nevena, zmijskog mlijeka Chelidonium majus, ljuski i listova oraha.

Okolo usjeva sadi se cvijeće poput nevena, borača, dragoljuba i korijander, a u samom usjevu niskih pasulj ili mahune.


Tagovi

Zaštita krompira Zlatica krompira Štetočina krompira Protiv zlatice Sredstvo za zlaticu Prirodno sredstvo Skupljanje zlatice Zlatica na krumpiru


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.