Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupus i susjedi
  • 22.05.2023. 07:30

Dobri susjedi kupusa obranit će ga od štetočina i bolesti

U zaštiti nam mogu pomoći ljekovite i začinske biljke, ali i mnoge povrtne. Koje su to?

Foto: Depositphotos/york010
  • 6.747
  • 372
  • 0

Dobri biljni susjedi zlata vrijede. Interakcijom između različitih biljnih vrsta moguće je u potpunosti iskoristiti rodni potencijal zemljišta, povećati prinos, poboljšati izgled i okus plodova, imunitet i zaštiti usjev.

Obično govorimo o paprici, paradajzu, krastavcima, a zaboravlja se velika grupa kupusnjača koje često uzgajamo. Njih napadaju brojne štetočine i bolesti.

Ljekovite i začinske 

U zaštiti nam mogu pomoći ljekovite i začinske biljke poput ružmarina, žalfije, i lavande. Pošto sve tri vrste formiraju velike grmove potrebno je dobro procijeniti udaljenost među biljkama. Zbog svog aromatičnog mirisa odbijaju veliki broj štetočina, čak i puževe u manjoj mjeri. Daju veliki doprinos u zaštiti od kupusnog moljca koji ne podnosi njihov miris.

Listu korisnog ljekovitog bilja, cvijeća i začina možemo nadopuniti nevenom, kamilicom, dragoljubom, koprom. Neven smanjuje populaciju štetnih nematoda u zemljišta, a miris odbija moljce, leptire i privlači parazitske osice. Ne zaboravite kadifice, koje nazivaju zaštitnikom kupusa od nematoda i štetočina.

Kupusna muha: Visok nivo rizika - kako je spriječiti?

Kamilica obogaćuje zemljište azotom, privlači korisne insekte i potiče razvoj korisnih zemljišnih bakterija.

Od cvjetnih vrsta dragoljub se odlično slaže. Pokriva zemljište, smanjuje gubitak vode isparavanjem. Problem mogu biti puževi. Prednost je što privlači lisne uši i larve na sebe i daje vam mogućnost da spriječite napad na uzgajane biljke. Djeluje poput zamke za štetočine. Timijan, menta, majčina dušica, kopar ne treba zaboraviti.

A povrtni dobri susjedi?

Crveni luk, luk vlašac su pravi izbor, dok u nekim slučajevima izuzetak može biti bijeli luk. Ne treba ih saditi preblizu. Oni štite od kupusnog moljca, ušiju, duhanovog štitastog moljca, grinja, larvi i drugih štetnih vrsta. Osim toga, taj miris ne odgovara zečevima i srnama. Češnjeve bijelog luka možemo dodati tokom pripremanja organskih sredstava protiv gljivičnih i bakterijskih bolesti. Dodaju se i pripravcima od neem-a.

Bijeli luk i susjedi: Zašto mu jagode povećavaju glavice, a koga ne podnosi?

Mahunarke poput graška, pasulja, ali i djetelina su se pokazale dobrim susjedima. Njihova prednost je što obogaćuju zemljište azotom. Djeteline prekrivaju površinu kao pokrovni usjev, sprečavaju eroziju, poboljšavaju vodno-vazdušni režim tla, sprečavaju rast korova. Takođe, mahunarke štite od nekih štetočina i bolesti.

Izbjegavajte sadnju jagoda, šparoga, tikvenjača, rotkvica u blizini kupusa, jer se takmiče s uzgajanim biljkama za biljna hraniva, prostor, vodu, sunčevu svjetlost. Često su izvor verticilioznog uvenuća.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Tagovi

Kupus Dobri biljni susjedi Susjedi kupusa Uzgajanje kupusa Kupusnjače Zaštita kupusa


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Broj primarnih korjenčića je specifičan za vrstu strnih žita i zbog toga se može koristiti za determinaciju vrste. Pšenica različitog roka sjetve se razlikuje i na osnovu ovoga pokazatelja. Prema tome, ozima pšenica klija sa tri, a jara sa... Više [+]