Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paprike
  • 26.06.2020. 16:00
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Doboj

Podrška nezaposlenim ženama kroz plasteničku proizvodnju paprike

Plastenički uzgoj paprike je zapravo dio projekta "Podrška ruralnom stanovništvu u generisanju prihoda na teritoriji grada Doboja", a grad ga realizuje uz pomoć Vlade RS i UNDP-a.

Foto: JumpStory
  • 224
  • 36
  • 0

U seoskim područjima, za vrijeme proljetne sjetve, poljoprivrednici su dosta sijali povrće, kako na otvorenom tako i u zaštićenom prostoru. Slična situacija je i na teritoriji opštine Doboj, gdje je dvadesetak nezaposlenih žena zasadilo papriku u plastenicima, a čiji su prvi plodovi već pristigli i u toku je prva berba. 

"Dobro je rodila. Prvi put da sam nabrala više od 30 kilograma. Nadam se da ću ubrati i veće količine. Kada se sve uzme u obzir, zadovoljna sam. Susretali smo se i sa štetočinama. Jedna od njih nam je za jedan dan uništila 200 strukova, ali kasnije smo uz savjete stručnjaka uspjeli riješiti to. Tretirali smo sredstvom koje nam je preporučeno i sada je stanje dobro", objašnjava Fikreta Hasičić, iz okolnog sela, Miljkovca.

Dodaje kako je plastenik dobila krajem februara i da su sve do aprila imali radova oko njega. U zaštićenom prostoru veličine 200 kvadratnih metara, zasadila je 600 strukova paprike. 

Podrška poljoprivrednicima u seoskim sredinama

Kako kaže, ovo je prvi put da je u plasteničkoj proizvodnji povrća, ali zadovoljna je postignutim rezultatima. "Do sada sam imala prosječno 40 kilograma ubranih plodova, a kada je riječ o poslovima oko povrća, nema niti kopanja niti plijevljenja, a rasad ide u folije", objašnjava Sandra Đurđić iz Podnovlja.

Ovakav način proizvodnje paprike u seoskim sredinama dobojske opštine, dio je projekta "Podrška ruralnom stanovništvu u generisanju prihoda na teritoriji grada Doboja", a gradska samouprava ga sprovodi u djelo uz podršku Vlade RS i UNDP-a,  kako navode Nezavisne

Ugovoren otkup povrća kao olakšica poljoprivrednicima

"Poljoprivrednici koji su učesnici projekta, učestvovali su u sufinansiranju u iznosu od 640 KM, zatim u registraciji poljoprivrednog gazdinstva u APIF-u i registraciji u Udruženju poljoprivrednika 'Vučjak' Podnovlje. Grad je obavezan ispratiti realizaciju projekta u naredne tri godine. U tom periodu, pokušati ćemo obezbjediti pored paprike i neke druge vrste povrća i nastojati povezati proizvođače i otkupljivače", navodi Anis Husaković, v.d. načelnika Odjeljenja za poljoprivredu

Gradonačelnik Doboja, Boris Jerinić, dodaje da je vrijednost ovog projekta 127.979 KM, a da je grad učestvovao u njegovom finansiranju sa 38.383 KM. Dodijeljene su i diplome za uspješno sproveden projekt.


Tagovi

Uzgoj povrća Proizvodnja paprike Plastenička proizvodnja Fikreta Hasičić Sandra Đurđić Ruralna područja Anis Husaković Boris Jerinić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]