Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj cvekle
  • 14.04.2024. 16:00

Planirate da uzgajate cveklu? Ovo treba da znate

Povoljni uslovi za čuvanje cvekle tokom skladištenja su kada je vlažnost vazduha oko 96 odsto, a temperatura oko 0°C

Foto: Depositphotos/SashaKhalabuzar
  • 158
  • 11
  • 0

Cvekla(Beta vuglaris) je dvogodišnja biljka i jedna od najzdravijih i najljekovitijih povrtarskih kultura. Bogata je različitim mineralima i vitaminima, lako se vari, utiče na obnavljanje krvi i dokazano je da ima antikancerogena svojstva. Ukoliko planirate da je uzgajate, važno je da se držite određenih pravila.

Vrijeme sjetve zavisiće od cilja proizvodnje. Za ljetnu potrošnju se može sejati od polovine marta do kraja maja, što bitno utiče na prinos i kvalitet.

“Cvekla je biljka dugog dana. To znači da optimalno iskorištavanje sunčeve energije zavisi od površine lisne mase tokom vegetativnog perioda”, kaže savejtodavac za ratarstvo i povrtarstvo u PSSS Užice Ljubodrag Pantelić, dodajući da u prvim fazama razvoja ova biljka ima veće zahtjeve za vodom.

“U kasnijim fazama, sa razvojem korijenovog sistema, postaje tolerantna na nedostatak vlage, ali ne na duži period. Za uspješnu proizvodnju neophodna je količina padavina od 190 do 230 ml.”

Najintenzivnija potrošnja vode je u intenzivnom razvoju lisne mase (jun - avgust), kada je povećana temperatura sa smanjenjem vazdušne vlage. Kako smo ranije pisali, najbolji pokazatelj da joj nedostaje voda je kada lišće počne da pada na površinu tla. Sa zalivanjem se prestaje jednu do dvije sedmice prije vađenja.

Dublja, manje zbijena zemljišta

Za gajenje se preporučuju dublja, strukturna zemljišta, manje zbijena.

"Na teškim i zbijenim zemljištima dobija se deformisan korijen, lošeg kvaliteta. Najbolji rezultati se postižu na zemljištima sa pH 6,5 do sedam. Oranični sloj treba da je mrvičaste strukture sa dobrim vodno vazdušnim režimom", objašnjava Pantelić.

U našim uslovima, kaže on, za gajenje cvekle pogodna su aluvijalna zemljišta, livadske crnice, a manje pogodna gajnjače i rudske crnice. Predusjevi u kombinovanoj ratarsko - povrtarskoj proizvodnji su: grahorica, strna žita, odnosno oni koji ranije ostavljaju slobodno zemljište.

Dubina oranja za proizvodnju cvekle je vrlo bitna i treba da iznosi oko 30 centimetara.

Poželjno je osim mineralnih đubriva koristiti i stajnjak (foto: Depositphotos/dementevajulia)

"Obradu treba obaviti neposredno po skidanju prethodnog usjeva. Nakon toga se obavlja predsjetvena priprema zemljišta za cveklu na dubini od 10 centimetara, čime se stvara rastresit površinski sloj u koji će biti položeno sjeme."

Kako pojašnjava ovaj savjetodavac, sa ovakvom pripremom se stvara dobar ambijent za gajenje biljke u smislu vodnovazdušnog režima.

Kako đubriti?

U proizvodnji ove kulture poželjno je pored mineralnih đubriva koristiti i stajnjak.

"Đubrenje obavljamo prema urađenoj agrohemijskoj analizi. Trećinu ili 1/2 preporučene količine azota i 2/3 fosfora i kalijuma apliciramo u osnovnoj obradi", napominje ovaj savjetodavac i dodaje da se pred sjetvu unosi preostala količina fosfora i kalijuma do 1/5 ukupne količine azota.

Prihranjivanje se obavlja neposredno poslije proređivanja, pojave drugog para listova i drugog pred sklapanje redova.

Izbor sjemena

Pantelić kaže da se za sjetvu koristi seme koje je deklarisano i ima čistoću 97 odsto i klijavost najmanje 80 odsto. Sklop biljaka zavisiće od uslova proizvodnje.

"Međuredna obrada se obavlja tri, četiri puta tokom vegetacije, dok biljke ne sklope redove. Najbolje je da se kultivacija obavlja po potrebi, odnosno da se izvodi poslije svakog navodnjavanja ili poslije svake kiše, u cilju sprečavanja formiranja pokorice."

Dubina kultivacije u početku se obavlja na šest do osam centimetara, a kasnije nešto pliće 3 do 5 cm. Povoljni uslovi za čuvanje cvekle tokom skladištenja su kada je vlažnost vazduha oko 96 odsto, a temperatura oko 0°C.

"Tako se može uspješno čuvati od tri do pet mjeseci. Za manju preradu može se čuvati u trapovima i podrumskim skladištima", zaključuje on.


Tagovi

Uzgoj cvekle Sadnja cvekle Đubrenje cvekle Ljubodrag Pantelić PSSS Užice Skladištenje cvekle


Autorica

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".