Pretraga tekstova
Ovogodišnje vremenske prilike pogodovale su bijelom luku pa su prinos, kvaliteta i kvantiteta na poljoprivrednom gazdinstvu Saše Planinčića zadovoljavajući.
Saša Planinčić iz Sokoca već se nekoliko godina bavi uzgojem bijelog luka. Započeo je sa manjim površinama, a danas ovu sigurnu i rentabilnu proizvodnju obavlja na šest dunuma.
Ovogodišnje vremenske prilike pogodovale su bijelom luku pa su prinos, kvaliteta i kvantiteta zadovoljavajući.
Planinčić je za pssrs otkrio da je prije sadnje, nakon pripreme zemljišta, đubrenje vršeno zrelim stajnjakom. Sadnja, agrotehničke mjere, a onda i vađenje luka su obavljeni ručno. Kemijska sredstva u tom poljoprivrednom gazdinstvu pri uzgoju luka nisu koristili.
Nakon što je luk izvađen, glavice su ostavljene na promaji, sve dok se nisu osušila pera. Nakon toga su ispleteni vijenci, a luk skladišten u tankom sloju u gajbe, u dobro prozračenoj prostoriji.
U ovom poljoprivrednom gazdinstvu su u toku pripreme za sadnju ozimog bijelog luka.
Budući da Planinčić već sada proizvodi bijeli luk na svojevrsni organski način, ove sedmice su ga posjetili predstavnici Resora te informisali o procesu certifikacije organske proizvodnje. Da bi se poljoprivredna proizvodnja mogla smatrati organskom mora proći proces certifikacije, a proizvođač treba da ima osnovno znanje o metodama organske proizvodnje. Certifikat je potvrda kojom se garantuje da je određeni proizvod proizveden prema principima i standardima organske proizvodnje.
Organska proizvodnja blizu saobraćajnica? Da, ali uz obavezne zaštitne pojaseve
Sam proces podrazumjeva certifikaciju proizvođača i gazdinstva, sistema proizvodnje i proizvoda. Sa principima i standardima, kao i uslovima koje moraju zadovoljiti proizvođači se mogu upoznati iz važeće zakonske regulative, i podzakonskih akata, odnosno standarda nezavisnih certifikacijskih organizacija.
Tagovi
Uzgoj bijelog luka Organski uzgoj Preduslovi Certifikacija
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 3 tjedna
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 3 tjedna
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi