Pretraga tekstova
Ovogodišnje vremenske prilike pogodovale su bijelom luku pa su prinos, kvaliteta i kvantiteta na poljoprivrednom gazdinstvu Saše Planinčića zadovoljavajući.
Saša Planinčić iz Sokoca već se nekoliko godina bavi uzgojem bijelog luka. Započeo je sa manjim površinama, a danas ovu sigurnu i rentabilnu proizvodnju obavlja na šest dunuma.
Ovogodišnje vremenske prilike pogodovale su bijelom luku pa su prinos, kvaliteta i kvantiteta zadovoljavajući.
Planinčić je za pssrs otkrio da je prije sadnje, nakon pripreme zemljišta, đubrenje vršeno zrelim stajnjakom. Sadnja, agrotehničke mjere, a onda i vađenje luka su obavljeni ručno. Kemijska sredstva u tom poljoprivrednom gazdinstvu pri uzgoju luka nisu koristili.
Nakon što je luk izvađen, glavice su ostavljene na promaji, sve dok se nisu osušila pera. Nakon toga su ispleteni vijenci, a luk skladišten u tankom sloju u gajbe, u dobro prozračenoj prostoriji.
U ovom poljoprivrednom gazdinstvu su u toku pripreme za sadnju ozimog bijelog luka.
Budući da Planinčić već sada proizvodi bijeli luk na svojevrsni organski način, ove sedmice su ga posjetili predstavnici Resora te informisali o procesu certifikacije organske proizvodnje. Da bi se poljoprivredna proizvodnja mogla smatrati organskom mora proći proces certifikacije, a proizvođač treba da ima osnovno znanje o metodama organske proizvodnje. Certifikat je potvrda kojom se garantuje da je određeni proizvod proizveden prema principima i standardima organske proizvodnje.
Organska proizvodnja blizu saobraćajnica? Da, ali uz obavezne zaštitne pojaseve
Sam proces podrazumjeva certifikaciju proizvođača i gazdinstva, sistema proizvodnje i proizvoda. Sa principima i standardima, kao i uslovima koje moraju zadovoljiti proizvođači se mogu upoznati iz važeće zakonske regulative, i podzakonskih akata, odnosno standarda nezavisnih certifikacijskih organizacija.
Tagovi
Uzgoj bijelog luka Organski uzgoj Preduslovi Certifikacija
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!