Roma paradajz nije visoka sorta. Može narasti do jedan metar visine, a pogodna je za povrtlare koji imaju male i ograničene prostore za uzgoj.
Paradajz (Solanum lycopersicum) je najraširenija povrtna vrsta, koja nije nimalo komplikovana za uzgoj, bilo da se radi o sadnji u vrtu ili na balkonu. Postoji velik broj različitih sorti koje se razlikuju po visini, boji (crvena, ružičasta, bijela, crna, zelena, žuta, narandžasta, tigrasta ) te po obliku ploda (okrugli, ovalni, kruškoliki, srcoliki, duguljasti, naborani).
Paradajz Roma, poznat još kao i italijanski paradajz ili italijanska šljiva, sorta je koja se prvo počela uzgajati u SAD-u, a danas se još proizvodi i u Meksiku, Velikoj Britaniji, Australiji i Rusiji.
Uzgoj joj se previše ne razlikuje od ostalih sorti, a može se saditi u vrtu ili u posudama na balkonu i terasi. Pogodna je za kuhanje i konzerviranje te pripremu raznih umaka i juhe, piše Balcony Garden Web.
Roma paradajz nije visoka sorta. Može narasti do jedan metar visine, a pogodna je za povrtlare koji imaju male i ograničene prostore za uzgoj.
Dobro uspijeva na organski bogatim, ilovastim, dobro dreniranim tlima. Podnosi blago kisela tla (pH vrijednost između 6-6,5), a ako vam se učini da je tlo preteško i vlažno, slobodno dodajte pijeska i organske materije. Biljka je koja jako voli vodu stoga je ne smijete zaboraviti zalijevati, pogotovo u sušnijim razdobljima.
Potrebno joj je puno sunčeve svjetlosti, najmanje 6 sati dnevno. Roma je srednje rana sorta, a period sazrijevanja joj je između 75 i 90 dana.
Što se tiče same berbe, ona se radi kada su plodovi popuno zreli jer u protivnom imaju lošiji, bljutaviji ukus. Najbolje je brati kada je sa svih strana dobila jarko crvenu boju, a koža postala blago mekana.
Postoji šest vrsta, a neke od njih će te zasigurno poželjeti imati u svom vrtu.
Plum Regal su mesnati, aromatični i tamnocrveni paradajzi s dobrom otpornosti na bolesti i štetočine. Lako ih je uzgojiti, a zahtijevaju plodno tlo bogato fosforom i umjerenim sadržajem azota.
Granadero je jarko crvena i ovalna sorta Rome. Kao i Plum dobro je otporna na bolesti i štetočine, a na plodnoj zemlji koja je umjereno hladna davati će odlične prinose.
Slatkastog je ukusa i idealna je za pripremu umaka i juhe, a isto kao i Plum paradajz voli tlo bogato fosforom.
Volovsko srce: Isti naziv, drugačiji oblik - kakav je to paradajz?
Moglo bi se reći da je ova vrsta kraljica među Roma paradajzima. Plodovi su joj krupni i ukusni, a u sebi sadrži najviše antioksidansa i likopena. Tlo za njen uzgoj mora biti bogato organskom materijom te dobro drenirano i zalijevano.
Ova vrsta je kruškastog oblika, tamnocrvene boje s dobrom otpornošću na sušu. Kao i druge, voli tlo bogato organskom materijom.
San Marzano paradajz se najviše koristi u pripremi pelata, umaka i egzotičnih dodataka salati. Plodovi su mu svijetlo crvene boje, duguljasti su i jako ukusni.
Roma je otporna na brojne bolesti i štetočine, a najčešće je zahvata trulež i gljivice na listovima dok su najčešće štetočine ljiljci (Sphingidae) koji se mogu suzbiti uljem nima.
Pinciranje i dekaptiranje: Kako i zašto zakidati vrhove i zaperke biljaka?
Ako se uzgaja u posudi, za vrijeme vegetacije može se jednom sedmično pođubriti tekućim đubrivom, a i kod vanjskog uzgoja se s vremena na vrijeme preporučuje primjena đubriva i komposta. Vrlo je bitno izbjegavati prekomjerno đubrenje azotom jer se tako smanjuju prinosi.
Posuda visine između 30 i 40 centimetara i prečnika između 40 i 50 centimetara najbolja je za sadnju. Napunite je zemljom koja mora biti bogata organskom materijom. U sredini napravite rupu i napunite je vodom, a kada se voda upije, u rupu stavite sadnicu paradajza i zatrpajte je tako da korijen i donji dio stabljike budu pod zemljom.
Možete dodati đubrivo sa slabijim oslobađanjem kao i kompost ili neko drugo ekološko đubrivo. Paradajz trebate zalijevati barem jednom sedmično, a kada su sušna razdoblja i češće.
Tagovi
Autorica