• Ozimi bijeli luk
  • 29.10.2018. 09:30

Ozimi bijeli luk idealan za mesnu industriju

Uzgajanje ozimog bijelog luka je u porastu, jer proizvodnja nije previše zahtjevna, a prinosi su veći nego kod jarog bijelog luka.

Foto: Pixabay / jackmac34
  • 866
  • 79
  • 0

Oktobar je idealno vrijeme za sadnju ozimog bijelog luka, pa ako to niste obavili u prvoj polovini mjeseca, požurite. Uzgajanje ove kulture je u porastu, jer proizvodnja nije previše zahtjevna, a prinosi su veći nego kod jarog, odnosno proletnog bijelog luka. Kako kaže diplomirani inženjer fitofarmacije Srđan Tanasić, ozimi bijeli luk nije toliko interesantan u svježem stanju, da se koristi odmah nakon branja, već za industriju, naročito mesnih prerađevina:

"Ima specifičnu, izraženu aromu, ljutinu i ukus, zbog čega se upotrebljava u spravljanju kobasica. Doduše, takve karakteristike, čak izraženije imaju i jari bijeli lukovi, ali ozimi daje veće prinose. Ako se uporede jari i ozimi bijeli luk, ozimi, ako se ispoštuje tehnologija i godina ne bude stresna, daje oko 30 do 40 odsto veće prinose".

Ozimi bijeli luk je zbog krupnoće glavica poželjan u industrijskoj proizvodnji. Sa gledišta povrćara, njegova krupnoća pogoduije mašinskoj obradi zemljišta, što je takođe povoljna okolnost, jer je moguće izvesti međurednu kultivaciju ukoliko je razmak između redova veći. Zbog svega toga, smanjuje se broj uposlenih u tehnološkom postupku, što pojeftinjuje proizvodnju. 

Sadnja ozimog bijelog luka

Ozimi bijeli luk voli laka, rastresita zemljišta

Naravno, početak proizvodnje ozimog bijelog luka je analiza zemljišta. Ova kultura ima velikih zahtjeva za kalijem, što se mora uzeti u obzir. Treba voditi računa, ukoliko se eventualno pojavi lukova muha, agresivna štetočina koja može da uništi usjev, kao i bolest plamenjača luka, te na vrijeme reagovati. Ove pošasti usko su vezene za porast temperature, te se njihova pojava ne može kalendarski predvidjeti.

Na proljeće zemljište treba jednom ili dva puta prihraniti azotnim đubrivima, u količini koja zavisi od karakteristika zemljišta. Najviše mu odgovaraju laka, rastresita, blago pjeskovita zemljišta dobrog mehaničkog sastava. Folijarna prihrana je obavezna, kao i standardne tehnologije zaštite. Voda koja stoji na površini zemljišta je problematična za ovu kulturu, ali to ove godine nije slučaj. Prilikom sadnje, čenove obavezno treba okrenuti vrhom nagore. 

Vrijeme pogoduje napadu bolesti i insekata na ozimom i bijelom luku

Plodored obavezan

Ozimi bijeli luk ne treba direktno đubriti stajnjakom, jer se vegetacija produžava, a kvalitet smanjuje. Obavezno ga treba uzgajati u plodoredu, najbolje poslije krompira ili kupusnjača, a na istu parcelu ga ne treba vraćati barem tri godine. Sjeme se polaže na dubinu od četiri centimetra, međuredni razmak treba da je 15-20 cm, a razmak između biljaka u redu 10 cm. Vadi se kada lišće požuti i bar polovina biljaka polegne. 


Tagovi

Ozimi bijeli luk Prerada mesa Plodored Srđan Tanasić Sadnja Prihrana Zaštita


Autor

Dusan Knezic

Dusan Knezic

Dušan je poljoprivrednji inženjer, novinar i lovac. Novinarstvom se bavi od 2002. godine. Moto kojim se vodi je "Usuditi se, to je cijena napretka".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi