Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj tikvice
  • 11.07.2022. 13:30

Njega tikvica na otvorenom - tri koraka do boljeg roda

Vlažnost zemljišta možemo odrediti pomoću vizuelnog pregleda i pravljenja loptica od zemlje. Znate li kako?

Foto: Depositphotos/CatherineL-Prod
  • 261
  • 21
  • 0

Pod njegom tikvica podrazumijevamo navodnjavanje, prihranu i zaštitu. Ona se presađuje na već uređenu površinu koja podrazumijeva da je urađena osnovna, dodatna obrada, đubrenje i postavljena malč folija i sistem za navodnjavanje. Međuredni razmak je od 125 centimetara do 135 centimetara, a redni od 75 centimetara do 100 centimetara. Oba razmaka zavise od vrste hibrida i samog sistema uzgoja i postavljanja malč folije.

Prvo navodnjavanje obavlja se odmah poslije presađivanja biljaka, navodi savjetodavac Živko Šašić iz Resora za prižanje savjetodavnih usluga Ministarstva poljoprivrede RS. Norme i intervali određuju se prema fazi razvoja biljaka. Poljski vodni kapacitet (PVK) bi trebalo održavati na 70-80 posto. Da bi se što bliže odredila vlažnost zemljišta najbolje bi bilo upotrebiti tenziometar koji pokazuje trenutnu vlažnost zemljišta i na osnovu očitavanja određujemo početak i trajanje navodnjavanja.

Provjerite vlažnost

Vlažnost zemljišta možemo odrediti pomoću vizuelnog pregleda i pravljenja loptica od zemlje. Poslije navodnjavanja izvadimo dio zemlje, ispod sistema i pravimo loptice od nje. Ako nedostaje vode loptica će se raspasti, ako ima previše vode nećemo moći napraviti lopticu jer će se zemlja lijepiti za ruke.

Dovoljno vode znači da loptica ostaje kompaktna, neće se raspadati niti se lijepiti za ruke i na taj način možemo znati da smo uspjeli utvrditi normu i interval navodnjavanje. Oni se mijenjaju s rastom i razvojem biljaka. U fazi intenzivnog branja biljka troši najviše vode, jer je nadzemni dio najviše razvijen i u tom trenutno ima najviše plodova na sebi.

Isto tako, treba napomenuti da su tikvice veliki potošači vode jer imaju veliko lišće i veliki volumen nadzemnog dijela tako da im je evapotranspiracija visoka.

Faze prihrane

Prihrana tikvica odvija se u tri faze. Kod prve faze, u prvih sedam dana poslije presađivanja, obavlja se NPK đubrivima formulacije 1:3:1 ili 1:4:1 u količini od 2 grama po biljci. Prihrana ovom formulacijom obavlja se jednom u toku sezone izuzev kod slučaja ako u toku vegetacije imamo intenzivno odbacivanje cvjetova (zbog stresnih situacija) onda možemo ponovo izvršiti prihranu formulacijom 1:4:1 u količini do 3 grama po biljci koje će podstaći biljku da ponovo počne cvjetati.

Svakih sedam do deset dana izvršiti prihranu kalcijumom (Foto: Depositphotos/IharZaiko)

Isto tako, s NPK đubrivima trebalo bi dodati humidne i aminokiseline koje će pomoći biljci da što bolje podnese stresne situacije i da se korijen što bolje razvije. Što je bolje razvijen njegova usisna moć je jača, a samim tim on usvaja više vode i hranljivih materija iz zemljišta što je direktno povezano s rastom, razvojem i plodonošenjem biljke.

Prihrana kod druge faze, sedam dana od presađivanja do početka branja, obavlja se NPK đubrivima formulacije 1:1:1 u količini od tri grama po biljci sedmično. Ovu količinu kroz sistem za navodnjavanje možemo dati odjednom ili u dva puta. Ona pomaže biljci da se ravnomjerno razvija i raste i priprema za plodonošenje. Dužina trajanja prihrane ovom formulacijom zavisi od stanja biljke prilikom presađivanja, hibrida i vremena kada želimo da počnemo branje.

Prihrana kod treće faze, od početka do kraja branja, obavlja se NPK đubrivima formulacije 2:1:2, 2:1:3, 2:1:4 ili 1:1:4 u količini od 3 do 4 grama po biljci sedmično. Ona se obično obavlja dva puta u sedam dana, tako da se navedena količina podijeli na onoliko dijelova koliko sedmično vršimo prihranu. Prve dvije navedene formulacije se koriste kada biljka počne plodonošenje do momenta intenzivnog branja, a druge dvije od momenta intenzivnog branja do kraja branje.

Važno je napomenuti da svakih sedam do deset dana izvršimo prihranu kalcijumom kroz sistem za navodnjavanje da ne bi došlo do pojave suhe truleži ploda. Isto tako, dodavanje kalcijuma može uraditi tretiranjem preko lista.

Zaštita tivice

Zaštita tikvice se odnosi prvenstveno na zaštitu protiv lisnih vaši, tripsa, grinja, plamenjače, sive i bijele truleži. Aktivne materije acetamiprid, abamektin, etoksazol i deltametrin koriste se za zaštitu protiv lisnih vaši, tripsa i grinja, dok se ciprodinil, fludioksanil, azoksistrobin, tubekonazol i pirimetalin koriste za zaštitu od plamenjače, sive i bijele truleži.

Najbolji vid zaštite je plodored, preventivna zaštita i svakodnevni obilazak i vizuelni pregled stanja biljaka. Pored toga možemo koristiti plave i žute ljepljive ploče da pratimo pojavu i brojnost tripsa i lisnih vaši i na osnovu tako odredimo momenat tretiranja.


Povezana biljna vrsta

Tikvica

Tikvica

Engleski naziv: Marrow squash, Zucchini | Latinski naziv: Lagenaria siceraria (Molina) Standley (sin. Lagenaria vulgaris Ser.) var. hispid

Tikvica formira kompaktni grm. Dobre kulture zasijane blizu tikvica su visoki grah, kukuruz, zeljei dragoljub. Najprikladnije su sorte bez vriježa jer zauzimaju manje mjesta u... Više [+]

Tagovi

Tikvica Uzgoj tikvice Prihrana Đubrenje Navodnjavanje Vlažnost zemljišta


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P