Važno je napomenuti da sve aminokiseline nemaju jednaku važnost u biološkom ciklusu biljke i prisutne su u biljkama u različitim odnosima
Svjedoci smo sve izazovnije poljoprivredne proizvodnje, promjene klime, ekstremnih suša te naglih temperaturnih razlika noćne i dnevne temperature. Mnoge aktivne materije pesticida se stavljaju na zabranu, a postojeće nekad ne mogu da riješe problem u potpunosti.
Osnova kod biljne proizvodnje je da se postigne dobra kondicija, dobro ishranjena biljka i manje sklona obolijevanju i napadu od štetočina. U novije vrijeme se pri ishrani bilja u velikoj mjeri upotrebljavaju preparati, odnosno đubriva na bazi aminokiselina. No, šta su one, kada i kako ih primijeniti u usjevima?
Važno je napomenuti da sve aminokiseline nemaju jednaku važnost u biološkom ciklusu biljke i prisutne su u biljkama u različitim odnosima. U malim koncentracijama biljci su potrebni lizin, triptofan i metionin, dok su druge potrebne u većim količinama.
Lizin i arginin važni su jer stimulišu fotosintezu i usporavaju proces starenja. Sve aminokiseline su važne, a nedostatak jedne blokira sintezu drugih. Đubriva na bazi njih, nalaze veliku primjenu kad se biljka nalazi u stanju stresa, u tom slučaju omogućava joj brži oporavak i uspostavljanje najpovoljnijih uslova za razvoj.
Najbolji trenutak za dodavanje ovakvog đubriva je vrijeme kada biljka ima i najveću potrebu za aminokiselinama, a to je: vegetativni rast, formiranje i rast plodova. Osim toga, potrebno ih je dodavati i u vrijeme mraza, prevelikih napada štetočina, bolesti ili drugih slučajeva kada se biljka nalazi u fazi stresa.
Njegova važnost ogleda se u sljedećem:
Kako izgleda i kako se suzbija bakterijska palež jabučastog voća?
Povoljno djeluju na fotosintezu i fiziološke procese u biljci voćarskih, ratarskih i povrtarskih kultura. Može se primijeniti kroz sistem za navodnjavanje, fertirigaciono ili češći slučaj folijarno. Na tržištu ih ima pod raznim trgovačkim nazivima, različitih proizvođača, u bolje snabdjevenim poljoapotekama, a cijena im je prihvatljiva.
Tagovi
Autorica