Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana bilja
  • 26.06.2022. 09:00

Stresne situacije u usjevima - kako pomoći biljkama?

Važno je napomenuti da sve aminokiseline nemaju jednaku važnost u biološkom ciklusu biljke i prisutne su u biljkama u različitim odnosima

Foto: Depositphotos/V_Nikitenko
  • 1.712
  • 293
  • 0

Svjedoci smo sve izazovnije poljoprivredne proizvodnje, promjene klime, ekstremnih suša te naglih temperaturnih razlika noćne i dnevne temperature. Mnoge aktivne materije pesticida se stavljaju na zabranu, a postojeće nekad ne mogu da riješe problem u potpunosti.  

Osnova kod biljne proizvodnje je da se postigne dobra kondicija, dobro ishranjena biljka i manje sklona obolijevanju i napadu od štetočina. U novije vrijeme se pri ishrani bilja u velikoj mjeri upotrebljavaju preparati, odnosno đubriva na bazi aminokiselina. No, šta su one, kada i kako ih primijeniti u usjevima?

Sve su važne

Važno je napomenuti da sve aminokiseline nemaju jednaku važnost u biološkom ciklusu biljke i prisutne su u biljkama u različitim odnosima. U malim koncentracijama biljci su potrebni lizin, triptofan i metionin, dok su druge potrebne u većim količinama.

Koriste se i za rast i razvoj plodova (Foto: Martina Popić)

Lizin i arginin važni su jer stimulišu fotosintezu i usporavaju proces starenja. Sve aminokiseline su važne, a nedostatak jedne blokira sintezu drugih. Đubriva na bazi njih, nalaze veliku primjenu kad se biljka nalazi u stanju stresa, u tom slučaju omogućava joj brži oporavak i uspostavljanje najpovoljnijih uslova za razvoj.

Faza stresa

Najbolji trenutak za dodavanje ovakvog đubriva je vrijeme kada biljka ima i najveću potrebu za aminokiselinama, a to je: vegetativni rast, formiranje i rast plodova. Osim toga, potrebno ih je dodavati i u vrijeme mraza, prevelikih napada štetočina, bolesti ili drugih slučajeva kada se biljka nalazi u fazi stresa.

Njegova važnost ogleda se u sljedećem:

  1. antistres učinak - pomaže biljkama u stresnim situacijama bilo koje prirode visoke ili niske temperature, nedostatak sunčeve svjetlosti, štete od grada, suša, itd.,
  2. fitostimulativni učinak - poboljšava razvoj biljke u najosjetljivijom fazama razvoja, rast i razvoj sazrijevanje plodova,
  3. poboljšivač ishrani - idealan je kao dopuna tradicionalnom đubrenju jer se njegovom primjenom postižu visoki prinosi i poboljšava kvalitet ploda.

Kako izgleda i kako se suzbija bakterijska palež jabučastog voća?

Povoljno djeluju na fotosintezu i fiziološke procese u biljci voćarskih, ratarskih i povrtarskih kultura. Može se primijeniti kroz sistem za navodnjavanje, fertirigaciono ili češći slučaj folijarno. Na tržištu ih ima pod raznim trgovačkim nazivima, različitih proizvođača, u bolje snabdjevenim  poljoapotekama, a cijena im je prihvatljiva.


Tagovi

Amino kiseline Đubrivo Ishrana bilja Lizin Stres


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.