Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Semberija
  • 08.11.2017. 13:00

Niko Sjerić: Imamo sve uslove za dobar prinos bundeve

U selu Ljeljenča održan je "Dan bundeve". Porodica Sjerić su među prvima na prostoru Semberije i šire regije u proizvodnji bundeve kao organske hrane.

Foto: Pixabay/dMz
  • 966
  • 358
  • 0

Porodica Sjerić iz sela Ljeljenča organizovala je prošle sedmice na svom imanju i u krugu preduzeća "Prirodno" privredno-turističku manifestaciju "Dan bundeve", s ciljem promocije gajenja bundeve, proizvoda od ove poljoprivredne kulture i zdravog načina života u kojem ovi proizvodi mogu imati važnu ulogu.

Budimka - ukusna kao hrana, dobra kao lijek

Sjerići su pioniri na prostoru Semberije i šire regije u proizvodnji bundeve kao organske hrane, a na ovaj hrabar potez odlučili su se prije sedam godina i danas se sa sigurnošću može reći da su uspjeli u svom naumu, piše gradbjeljina.

Niko Sjerić: Ljudi su sumnjičavi prema novome

"Uz dosta rada i upornosti na našem području mogu da uspijevaju i alternativne biljne kulture, a ne samo tradicionalne. Ljudi su sumnjičavi prema novinama, za čim nema potrebe, jer Semberija ima sve uslove za dobar prinos bundeve", naveo je Niko Sjerić, koji je prvu sjetvu bundeve na svom imanju u Ljeljenči imao 2010. godine.

Bundeva za lijep ručak bez mesa

Ove godine su posijali više od šest hektara bundeve i to nekoliko sorti.

Golicu proizvode zbog sjemena, od muskatne tikve proizvode kašaste sokove, a hokaido tikva najviše se traži u ugostiteljstvu.

Neke domaćice od tikve prave i ajvar, a Milena Sjerić kaže da od ove biljke može da se napravi lijep ručak i to bez mesa.

"Od bundeve može da se pravi skoro sve od slanog i slatkog do kiselog programa - kolači, pite, peciva, ulje, čorbe i sokovi. U kombinaciji sa bundevom dobro ide šargarepa, pa i jabuka, a odskora i dunja", istakla je Sjerićeva.

Imaju podršku Grada Bijeljine

Grad Bijeljina podržava organsku proizvodnju, a svakako i ovo poljoprivredno gazdinstvo, kao i njihove kooperante putem Agrarnog fonda, istakao je ovom prilikom gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

"Ovo je još jedan od dokaza da Semberija i Bijeljina nisu poznate samo po kukuruzu, pšenici i povrću, nego da i ostali oblici proizvodnje mogu da se razvijaju i da budu profitabilni. Dokaz je i ovo domaćinstvo koje uvijek ima podršku i Gradske uprave", naveo je Mićić.

Nedostaje im još nekoliko mašina

Sjerići ističu da su naišli na podršku međunarodnih agencija, resornog Ministarstva, kao i bijeljinske Gradske uprave, a da svoje proizvode za sada plasiraju na području Republike Srpske i BiH. Mehanizacija koja se koristi za proizvodnju je vrlo specifična, ali su Sjerići uspjeli u okviru svog proizvodnog pogona da nabave skoro sve što im je potrebno za preradu, nadajući se da će u narednom periodu nabaviti i još nekoliko mašina koje nedostaju.

Foto: Pixabay/dMz


Tagovi

Semberija Bundeve Hokaido Golica Niko Sjerić Dan bundeva Bijeljina Proizvodnja bundeva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]