• Crni luk
  • 19.09.2020. 14:00

Na šta obratiti pažnju prilikom jesenje sadnje crnog luka?

Od izuzetne je važnosti pridržavati se plodoreda jer se lukovi i najučinkovitije uzgajaju na taj način. Izbjegavati tla koja su bogata azotom, ali i obilno đubrenje stajnjakom u osnovnoj obradi.

Foto: Deposithphotos/zlaja
  • 359
  • 32
  • 0

Veliki broj proizvođača nakon žetve kukuruza, predsjetveno obavljaju pripremu za sadnju crnog luka u jesenjoj sjetvi, koja ima niz prednosti. Zemljište ne miruje, ne čeka proljeće, a sa druge strane obezbjeđuje se svježe povrće na početku godine koje ima i dobru cijenu, ističe stručnjak za povrtarstvo, Mira Miljković.

Poštovati plodored

Od izuzetnog je značaja pridržavati se plodoreda jer se lukovi i najefikasnije uzgajaju na taj način. Izbjegavati tla koja su bogata azotom (predusjevi obilno đubreni azotnim đubrivima ili nakon leguminoza). Takođe se ne preporučuje obilno đubrenje stajnjakom u osnovnoj obradi ili u predsjetvenoj pred sadnju crnog luka. U tom slučaju ostvaruju se visoki prinosi, ali lošeg kvaliteta.

Radovi u septembru: Berba, skladištenje, priprema zimnice, a čeka nas i sjetva

Zato se i preporučuje sadnja nakon skidanja strnina ili kukuruza. Ali i u tom slučaju potrebno je obratiti pažnju na to da li su primjenjivani herbicidi na bazi atrazina koji se smatraju nepogodnim za luk, napominje ovaj stručnjak.

Zaštita prije sjetve

Luk ne treba saditi na istu parcelu najmanje tri godine zbog rizika od plamenjače pa se preporučuje tretiranje arpadžika sa fungicidom prije sadnje, što je i najveći rizik u jesenjoj sadnji. Njene prednosti jesu nepovoljni klimatski uslovi za razvoj nekih drugih bolesti, kao što su crna pjegavost i lukova muha.

Luk sađen u jesen nema mogućnost čuvanja. Sa zaoravanjem strnjišta preporučuje se đubrivo NPK u količini 500 - 600 kg/ha u korist azota i kalija. Pred sadnju (ali na osnovu agrohemijske analize tla), potrebno je unijeti 200 - 300 kg/ha 7:14:21. Obrada zemljišta mora biti kvalitetna.

U prvih pola godine vrijednost izvoza bijelog luka bila je ravna nuli

Inače, kako smo ranije pisali, mnogi povrtari ističu da je postići značajne prinose luka moguće uz sisteme za navodnjavanje i adekvatnu zaštitu, ali i da mali proizvođači bez ulaganja, primjene agrotehnike i potrebne mehanizacije, ne mogu opstati na tržištu.


Tagovi

Sadnja crnog luka Crni luk Jesenja sadnja Plodored Tretiranje Đubrenje Lukova muha Plamenjača luka


Autorica

Julijana El Omari

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedna sezona gotova, za drugu se već polako pripremamo :) Malo smo se namučili, nešto smo naučili, a... Pročitaj cijelu bilješku »